x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Trei variante pentru România: victorie, egal sau noroc. De ce n-am visa la locul 1 în grupă?

Trei variante pentru România: victorie, egal sau noroc. De ce n-am visa la locul 1 în grupă?

de Adi Munteanu    |    26 Iun 2024   •   08:40
Trei variante pentru România: victorie, egal sau noroc. De ce n-am visa la locul 1 în grupă?

A sosit și ziua cea mare pentru națională la acest Campionat European. Suntem și ușor favoriți în fața slovacilor, avem două variante pentru a merge în optimile de finală, victorie sau egal, putem fi norocoși și dacă pierdem diseară, însă depindem de celălalt rezultat din grupă. Momentan suntem lideri, însă diseară se va stabili clasamentul finalei.

Se poate spune că meciul de diseară este meciul pentru care ne-am pregătit pentru acest EURO. Încă de la tragerea la sorți calculele erau să învingem Slovacia și, dacă se poate, să scoatem 1-2 puncte cu Ucraina și cu Belgia. Esențial era însă să învingem Slovacia. Ei bine, a sosit momentul pentru meciul pentru care ne-am pregătit, însă suntem într-o poziție mai bună decât ne-am imaginat în urmă cu câteva luni. Victoria cu Ucraina, și mai ales scorul din acel meci ne oferă acum mai multe variante pentru a merge mai departe. Avem și egalul, cu care am câștiga chiar grupa!

Edi Iordănescu va face câteva schimbări în primul „11”

Selecționerul este nevoit să facă și câteva schimbări față de meciul cu Belgia. Problema este că în precedentele două meciuri cei care au intrat de pe bancă nu au dat randamentul dorit. Selecționerul însă trebuie să schimbe formula de start. Nu poți trage de aceiași 11 jucători trei meciuri la rând, mai ales că există posibilitatea reală să joci în optimi cu o echipă peste valoarea Belgiei, de exemplu. Țintarul se va stabili diseară, după încheierea ultimelor partide, România - Slovacia, Belgia - Ucraina, Cehia - Turcia și Georgia - Portugalia. 

Momentul lui Ianis Hagi 

Pentru meciul decisiv cu Slovacia o schimbare va fi titularizarea lui Ianis Hagi în locul lui Marius Marin. Până acum a fost rezervă, dar a intrat pe parcurs. Nu a impresionat, nu a fost esențial și, din păcate, a și greșit. Însă ar trebui să fie momentul lui, să fie jucătorul esențial, așa cum Ilie Dumitrescu a fost în meciul cu Argentina de la Mondialul din 1994. De asemenea, Slovacia ar fi mai pe placul lui Ianis și ar putea face un meci foarte bun. 

În apărare sunt mari șanse ca Sorescu să-i ia locul lui Bancu, cel care a greșit la primul gol încasat de la belgieni, chiar în debutul meciului. În centrul apărării Drăgușin este punct fix, însă e posibil ca în locul lui Burcă să joace Adrian Rus. În dreapta Rațiu va juca titular și, eventual, pe parcurs, să fie înlocuit cu Mogoș.

La mijloc, Stanciu va juca titular, în ciuda prestației slabe cu Belgia, însă Stanciu ne-a obișnuit să nu aibă două jocuri slabe consecutiv, așa cum, din păcate nu a avut nici două jocuri bune consecutiv. Rămâne om de bază la națională și e greu de scos din primul 11. Alături de el, Ianis Hagi, de la care, așa cum am mai spus, se așteaptă un meci mare, lucru care ar fi extrem de important și pentru cariera lui, găsirea unui club unde să joace constant.

Teoretic, în banda dreaptă nu poate lipsi dintre titulari Dennis Man. El poate doar să fie înlocuit pe final cu Cicâldău. Însă vârf împins va juca de la început Denis Alibec, care este mai potrivit pe stilul de apărare al slovacilor, care sunt înalți și puternici însă mai greoi. Exact ce-i convine lui Alibec. 

În stânga revine Florinel Coman, care a jucat foarte bine cu Ucraina, mai ales pe faza de apărare, când l-a dublat excelent pe Bancu. Acum, cu Sorescu fundaș stânga, Coman ar putea fi mai incisiv în atac.

Variantele de calificare

Oricare echipă poate câștiga grupa, așa cum oricare poate ajunge pe ultimul loc. România poate câștiga cu 6 puncte grupa cu victorie și un egal sau victoria Belgiei, cu maximum 1-0  în meciul cu Ucraina. Câștigăm grupa și cu un egal diseară, dacă Belgia face și ea egal, însă dacă nu înscrie mai multe goluri ca noi (de ex. noi 1-1, belgienii 2-2). Putem termina și pe ultimul loc, în cazul în care pierdem cu Slovacia, iar Ucraina învinge Belgia. 

Italia face ce face și se califică

Una dintre cele mai slabe prestații le-a avut Italia. S-a calificat luni seara în optimi cu extrem de mult noroc, „tipic pentru Italia”, printr-un gol marcat în minutul 10 al prelungirilor. Fără acest gol, italienii ar fi stat la mâna rezultatelor din celelalte grupe, însă era dificil cu 3 puncte și golaveraj negativ să mai prindă optimile. Croația însă, cu doar două puncte, este deja eliminată, în ciuda faptului că a condus cu 1-0 până înaintea ultimului fluier, prin golul lui Modric, care s-a revanșat după ratarea unui penalty, două minute mai devreme.

În celălalt meci, Spania și-a văzut de treabă și a învins ambițioasa echipă a Albaniei, care a făcut însă o victimă la acest EURO, trimițând acasă Croația, așa cum a făcut și cu România la EURO 2016.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: România slovacia hagi grupa