Ladislau Boloni şi Anghel Iordănescu au afirmat în ultimile zile că au fost turnaţi la Securitate de către "un personaj care este nume greu în fotbalul românesc". Mai mult, Anghel Iordănescu spune că "nu îi port pică. Chiar îl pup când mă văd cu el". Personajul în cauză pare să fie Alexandru Boc - vicepreşedintele LPF. Între 1984 şi 1986 Sandu Boc a dat peste 20 de rapoarte la Securitate! În scriptele fostei poliţii politice figurează sub numele de cod "Costel Alexandrescu".
Imediat după Revoluţie Sandu Boc îşi povesteşte într-o broşură viaţa aventuroasă pe care a trăit-o atât în afara terenului de fotbal, dar şi în spatele gratiilor - după ce a fost arestat. În ochii microbistului Sandu Boc îşi întărea imaginea de om care niciodată nu s-a obişnuit să stea cu capul aplecat sub bocancul greu al Miliţiei şi Securităţii. Imaginea de Don Juan, pe care lumea i-a creionat-o de-a lungul timpului, dar şi cea de rebel au intrat de puţin timp în contrast cu realitatea trăită de "primul mare libero al naţionalei României". Arhivele CNSAS au scos la iveală un amănunt şocant: "Jucător cu mare popularitate, şi-a creat un cerc larg de relaţii în rândul unor cetăţeni străini şi români. Nu s-a gândit niciodată la stabilirea în străinătate şi doreşte să sprijine organele de stat, angajându-se la o activitate fertilă şi eficientă” - spune o notă întocmită înainte de înrolarea sa ca informator. Pe 24 noiembrie 1984 a fost demarată acţiunea "de verificare complexă a sa" şi, totodată, propunerea de recrutare ca informator. Atunci a fost deschis dosarul "Costel Alexandrescu", nume de cod al lui Alexandru Boc!
Închis pentru o perioadă "pentru clinciuri cu Nicuşor Ceauşescu" - spun gurile rele, ardeleanul din Vaşcău devine interesant pentru securişti în timpul unei anchete care viza activitatea sa în ceea ce priveşte traficul cu aur şi benină, deţinerea de valută şi violenţă domestică. În acea vreme figura ca economist la Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice în transporturi. În această cercetare "organele statului" descoperă că Boc are legături puternice cu personaje din afara ţării, că poate afla amănunte interesante din activitatea celor consideraţi în acele vremuri ca duşmani ai poporului. De altfel, Anghel Iordănescu afirma într-un interviu în gazeta Sporturilor: "Intuiesc cine m-a turnat, dar să le dea Dumnezeu sănătate! Unul dintre ei, despre care ştiu sigur, e un personaj uriaş din fotbalul românesc, dar nu-mi cereţi să-i spun numele! Dacă-l văd acum, chiar îl pup! A dat la un moment dat nişte relaţii rele despre mine la echipa naţională, motiv pentru care, un timp, nu mi s-a mai permis să merg în deplasări cu lotul. Mergeam afară cu Steaua, dar eram blocat cu reprezentativa. Nici cu fuga lui Marcel Răducanu n-am avut nici o implicare! Eram colegi la Steaua şi doar m-a sunat a doua zi după ce fugise ca să mă roage să duc în ţară soţiei şi copilului geanta cu lucrurile pe care apucase să le cumpere pentru familie. (...) Eu n-am vrut să rămân niciodată în străinătate". Sandu Boc a avut ca sarcină, în special, relatarea activităţii cetăţenilor străini cu care intra în contact.
Cu toate acestea, Boc şi-a trădat şi prietenii. Unul dintre aceştia a fost cântăreţul de muzică populară Nicolae Răceanu, zis Lae, stabilit în America de la vârsta de 34 de ani. Ceea ce nu ştia fostul fotbalist despre "subiectul" notei informative era faptul că acesta, la rândul său, era informator al Securităţii. El avea un dosar de informare deschis pe numele "Nicu". „Scopul întâlnirii a fost de a-mi propune să-l împrumut cu 40.000 lei, iar în ziua plecării să-mi dea un inel cu briliante. În continuare a început să explice ce posibilităţi de afirmare aş putea avea în cazul când m-aş hotărî să plec definitiv din ţară şi să mă stabilesc în america. Mi-a povestit despre ziarul lui Aristide Buhoiu în care a scris şi un articol despre mine, despre faptul că au o echipă de fotbal la care aş putea să fiu antrenor. Tot timpul discuţiei a zis că suntem urmăriţi" - descrie Boc întilnirea cu Răceanu.
Boc nu a pregetat, în notele informative, să îşi descrie inclusiv poveştile de dragoste. O astfel de întâmplare s-a produs cu americanca de origine română Jerry Dassey. Sosită în România, într-o vizită alături de soţul ei, Jerry îl ia pe fotbalist "la plimbare cu maşina în oraşul natal, Slatina. Totul a fost normal în afară de faptul că s-a îndrăgostit de mine". Femeia s-a amorezat atât de tare de "Costel Alexandrescu" încât avea să revină în România pentru câteva zile, chiar a dorit să îşi petreacă sărbătorile de iarnă alături de acesta. Lucrul nu s-a mai produs datorită soţiei lui Aristide Buhoiu care i-a stricat planurile: "I-a spus de câteva combinaţii ale mele, însă pot să reiau legătura dacă este nevoie".
Dosarul nu îi afectează cariera
Colaborarea cu Securitatea nu îi afectează activitatea lui Sandu Boc. Şeful său, Dumitru Dragomir, spune că nu îl va demite pe vicepreşedintele LPF în cazul în care se dovedeşte că ar fi fost colaborator al Securităţii. "Nu-l schimb pe Boc de la LPF decât prin hotărâre judecătorească. El e ales de 15 ani vicepreşedinte al ligii. E un caracter ales. Eu am vorbit cu el şi mi-a spus că sunt minciuni. El a făcut puşcărie pentru treaba asta, că nu a vrut să-i dea în primire pe alţii. Chiar dacă îi distrug imaginea lui Boc, eu de la ligă nu îl dau afară. Este o bătaie de joc. Chiar dacă se va dovedi că Boc sau altcineva de la ligă au fost turnători, eu nu dau pe nimeni afară. Mie mi-au dovedit că au caracter ales", a declarat Dragomir, citat de Mediafax.
Alexandru Boc: Nişte porcării!
Alexandru Boc crede că fotbaliştii nu erau atât de importanţi încât să fie "turnători" ai Securităţii: "Existau şi din lumea fotbalului turnători, dar trebuia să toarne nişte lucruri care interesau statul. Să aibă nişte funcţii mari, să aibă legături cu oameni mari. Dintre fotbalişti, nu ştiu dacă existau. Singura problemă era la Dinamo, unde eram obligaţi, din cauza funcţiilor pe care le aveam, să dăm un raport când plecam undeva. Sunt nişte porcării. Părerea mea e că aici sunt alte interese, efectiv îmi este scârbă. Pe mine mă lasă rece, nu mai sufăr. Opinia publică ştie adevărul. Jucam fotbal la echipa naţională, la Rapid, la Craiova, şi pe urmă am fost scos din viaţa sportivă. Eu am fost singurul sportiv din România care a fost subiect de discuţie în stenograma Comitetului Central al PCR prezidat de Ceauşescu. Eu eram oaia neagră şi toată lumea se comporta cu mine ca atare. Eu cred că toate acţiunile astea sunt ca să distragă atenţia de la problemele pe care le are ţara asta". Boc a afirmat că atunci când era în cadrul clubului Dinamo era nevoit să dea un raport despre activitatea din deplasările echipei. "Când eram la Dinamo, după fiecare deplasare mergeam la personal şi trebuia să spunem cu cine ne-am întâlnit în străinătate, dacă am vorbit, dacă am fost cu Munteanu de la Europa Liberă, chestii din astea. Eram obligaţi, eram ofiţeri, dar eu nu mai aveam tangenţe cu fotbalul, eu nu mai jucam fotbal. Se zice că mi s-a propus ca să mă scoată din închisoare. Păi eu am fost la închisoare în '69-'70, şi ei spun de '84-'86. Păi cum, m-au racolat după 14 ani?", s-a întrebat Boc.
Citește pe Antena3.ro