x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sezon greu pentru echipele naționale

Sezon greu pentru echipele naționale

de Adi Munteanu    |    07 Apr 2022   •   08:24
Sezon greu pentru echipele naționale

Fără Simona Halep, accidentată, și Sorana Cîrstea, retrasă din echipa națională, fetele au o sarcină foarte grea săptămâna viitoare împotriva naționalei Poloniei în Billie Jean King Cup, echipă care le are în componență pe noua senzație a tenisului feminin mondial și noul număr 1 WTA, Iga Swiatek, și pe încă două jucătoare din Top 100, Magda Linette (65 WTA) și Magdalena Fręch (87 WTA). Disputa are loc în deplasare, pe 15 și 16 aprilie.

Dacă în urmă cu trei ani echipa României de Fed Cup visa la cucerirea trofeului, anul acesta vom lupta pentru supraviețuirea în prima grupă valorică. Ghinioanele s-au ținut lanț de fetele noastre și nu ne putem baza în confruntarea din Polonia pe cele mai în formă jucătoare ale noastre din acest an, Simona Halep și Jaqueline Cristian. Astfel, speranțele noastre se leagă doar de Irina Begu (nr. 64 WTA) și Gabriela Ruse (nr. 55 WTA). În timp ce la dublu ne bazăm pe cuplul Irina Begu - Monica Niculescu.

Horia Tecău spera s-o convingă pe Sorana

Noul căpitan al naționalei noastre, Horia Tecău, retras la începutul anului din activitate, spera s-o convingă pe Sorana Cîrstea, a doua rachetă a României, aflată în acest moment pe locul 24 WTA,  însă aceasta și-a anunțat programul pentru perioada următoare și în acesta nu figurează și participarea la lotul național. De altfel, Sorana a anunțat că decizia ei de a se retrage din naționala feminină de tenis este definitivă. S-a speculat că aceasta a fost determinată de relația rece pe care o are cu Simona Halep, iar Horia Tecău a încercat să le împace, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.  În aceste condiții, echipa României pornește cu șansa a doua în fața puternicei echipe a Poloniei. 

Echipa masculină stă și mai rău

În septembrie vine rândul băieților să intre în competiție. Tragerea la sorți a Cupei Davis ne-a hărăzit echipa Slovaciei. Și aici pornim cu șansa a doua: toți tenismenii slovaci sunt clasați mult mai bine decât ai noștri, participă constant la turnee mari din circuitul ATP, în timp ce jucătorii evoluează doar în turnee mici. Racheta numărul 1 al echipei noastre, Marius Copil, a jucat ultima oară într-un turneu important anul trecut, la US Open, când a pierdut în calificări, iar ultima victorie pe tabloul principal al unui turneu ATP datează din luna octombrie 2019, de la turneul de 250 de puncte de la Antwerp, când a ajuns până în sferturi, învins de Andy Murray. În acel moment, Marius Copil se clasa pe locul 82 mondial. De atunci, a coborât în ierarhia ATP până pe locul 245 pe care-l ocupă acum. Bilanțul pe anul 2022 este: 7 turnee Challanger, 12 meciuri câștigate și 6 înfrângeri, însă victoriile au fost în fața unor adversari mai slabi, clasați dincolo de locul 300. Ceilalți componenți ai echipei noastre sunt Filip Cristian Jianu, 308 ATP, Nicolas David Ionel, 355 ATP, și Cezar Crețu, 472 ATP, în timp ce slovacii îi au pe Alex Molcan, 65 ATP, Norbert Gombos, 110 ATP și  Andrej Martin, 125 ATP.

56 este cel mai bun loc ocupat de Marius Copil în clasamentul ATP, în ianuarie 2019.

Irina Begu a câștigat 4 turnee WTA și peste 6 milioane de dolari în carieră în 17 ani de tenis

×