x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sichitiu: "Mă spânzur în Piaţa Revoluţiei dacă cineva aduce un rând scris de mine pentru Securitate"

Sichitiu: "Mă spânzur în Piaţa Revoluţiei dacă cineva aduce un rând scris de mine pentru Securitate"

07 Iul 2009   •   00:00
Sichitiu: "Mă spânzur în Piaţa Revoluţiei dacă cineva aduce un rând scris de mine pentru Securitate"

Directorul general al FC Rapid, Grigore Sichitiu, susţine într-un comunicat publicat, astăzi, pe site-ul oficial al grupării giuleştene, că dacă cineva aduce drept dovadă un singur rând scris de el pentru Securitate se va spânzura în Piaţa Revoluţiei.



"Din capul locului, vreau să se reţină că nu intenţionez să mă dezvinovăţesc, pentru că nu am de ce. Am lucrat foarte mulţi ani alături de nume importante ca Mircea Lucescu şi Anghel Iordănescu, pe lângă echipa naţională, am reprezentat România, timp de 10 ani, într-o comisie ştiinţifică în domeniul sportului, am participat la Jocuri Mondiale Universitare, la Campionate Mondiale şi Europene, la mai multe niveluri. Mă simt foarte liniştit, n-am nicio implicare în ceea ce se sugerează. Dacă cineva aduce drept dovadă un singur rând scris de mine pentru Securitate, mă spânzur în Piaţa Revoluţiei! Mâine o să organizez o conferinţă de presă în care o să clarific multe dintre răutăţile apărute la adresa oamenilor din fotbal. Nu credeam că a învăţa o limbă străină, a participa la programe de dezvoltarea fotbalului înseamnă a deveni un obiectiv folosit fără ştirea mea. Trebuie să se ştie că sunt singurul conducător din fotbal anchetat şi dat afară pentru că mi-a rămas un sportiv în străinătate. Dacă aş fi colaborat cu ei, m-ar mai fi dat afară? Tocmai că nu, de aceea am şi fost executat", afirmă oficialul rapidist, citat de Mediafax.

Sichitiu menţionează, de asemenea, că nu a fost niciodată într-un tribunal. "Cât despre aşa-zisa condamnare, eu n-am fost în viaţa mea la un tribunal! Dar, dacă mi-au fabricat un dosar penal, e clar că se poate fabrica orice. Iar legat de soţia mea, mai toate profesoarele care erau trimise să lucreze la ţară îşi aranjau, dacă aveau posibilitatea, să lucreze într-un inspectorat sau la Paşapoarte, aşa cum a fost cazul soţiei mele. Una e să lucrezi acolo şi cu totul altceva să colaborezi cu cine ştie cine. Repet, mă simt împăcat şi nu-mi fac griji în privinţa viitorului meu", adaugă Grigore Sichitiu în comunicat.

Conform cotidianului Gazeta Sporturilor, unele documente din arhivele CNAS fac referire la o relaţie specială cu Securitatea a lui Grigore Sichitiu, fără a preciza clar natura acesteia. Într-o notă din 27 mai 1986, trimisă de Securitatea Prahova Direcţiei I de la Bucureşti, având numărul de înregistrare 0012077, se precizează următoarele: "În perioada cît a lucrat la Bacău şi Ploieşti, cu aprobarea organelor judeţene de partid, Sichitiu Grigore a fost folosit cu sarcini specifice muncii de securitate în instituţiile de învăţămînt superior respective". (n.a. - pasajul este subliniat cu roşu). Pregătirea sa politică şi de cultură generală - este cunoscător al limbilor engleză, franceză şi arabă - precum şi calităţile ce le are, l-au ajutat să obţină rezultate pozitive în ce priveşte penetrarea informativă pe lîngă studenţii străini din Bacău şi Ploieşti, îndeosebi arabi, despre care a furnizat informaţii utile organelor de securitate. Totodată, exploatîndu-i-se posibilităţile oferite de atribuţiile pe care le avea pe linia ASC (Asociaţia Studenţilor Comunişti) şi-a adus o contribuţie importantă la prevenirea unor stări de spirit conflictuale din rîndul studenţilor străini".

Într-un alt pasaj, se arată că Sichitiu "a fost preluat temporar în legătură, conform ordinului", cu ocazia deplasării la Jocurile Mondiale Universitare din Canada, "de către ofiţerul din Direcţia I, care a însoţit delegaţia de sportivi români în scopul asigurării contrainformative".

În ultimele zile, presa a relatat despre existenţa mai multor dosare la CNSAS, potrivit cărora foşti jucători sau oameni de fotbal au fost informatori ai Securităţii.

×
Subiecte în articol: sport