Toată mișcarea sportivă are, în această perioadă, un cuvânt comun: incertitudine. Nimeni nu știe cât va mai dura până se va reintra în normal. Până acum au fost amânate sau anulate toate evenimentele sportive și se așteaptă. Cum, până acum, nimeni nu poate ști când se vor putea relua competițiile, totul se reduce la replica „Nu știm, sperăm cât mai curând”.
Federația Română de Fotbal a anunțat că, de pe data de 16 mai, echipele ar putea intra în programul de pregătire pentru reluarea campionatului. Este deja a treia amânare, însă și aceasta este extrem de optimistă. Burleanu „speră”, dar realitățile îl contrazic. O reluare a antrenamentelor la mijlocul lunii mai, dacă starea de urgență nu va fi din nou prelungită, ar cere cel puțin o lună de pregătiri în comun pentru reintrarea, cât de cât, într-o formă sportivă decentă, apoi, pentru intrarea în competiție, mai este nevoie de câteva meciuri de pregătire, deci încă două-trei săptămâni. Trăgând linie, cel mai devreme, Liga 1 ar putea reintra în circuit la 1 iulie. după 4 luni de întrerupere. Desigur, fără spectatori.
Unul din planurile creionate de FRF este ca play-off-ul, care mai are 8 meciuri de jucat, să se desfășoare într-o singură locație, fără spectatori, desigur, cu meciuri din trei în trei zile, la București sau Cluj. Play-out-ul, care mai are de disputat 12 meciuri, ar urma să fie cantonat la Craiova, Ovidiu sau Giurgiu, tot cu meciuri din trei în trei zile. În ceea ce privește Cupa României, tot într-o singură locație, stadionul din Ploiești ar putea găzdui semifinalele și finala.
Miza încheierii sezonului este încasarea întregii sume din drepturile de televizare, bani absolut esențiali cluburilor, mai ales al celor mici, după această perioadă grea. Însă ce nu a luat în calcul Federația este că multe echipe și-au băgat toți jucătorii în șomaj tehnic, cazul Dinamo, de exemplu. Aceștia sunt inactivi din punct de vedere atât sportive, cât și legal.
Lineker: „Fotbalul mondial se va reorganiza din temelii”
Fostul internațional englez Garry Lineker a declarat că totul va fi altfel după această pandemie. „Chiar și marile cluburi vor reduce drastic bugetele, nu se va mai ajunge la sume astronomice la transferuri. Următorii doi ani vor fi grei pentru sport, cu competiții defășurate cu teamă și cu bani mult mai puțini. Nici sumele din televizări nu vor mai fi aceleași, pentru că și televiziunile trec greu prin această perioadă de criză”, spunea Lineker pe Twitter.
Eu cred că nu există nicio șansă să mai fie competiții în anul ăsta. Cred că va fi greu să fie competiții chiar și anul viitor. Trebuie să acceptăm că, inevitabil, se va pune cruce ligilor naționale, competițiilor europene intercluburi, Campionatului European, Campionatului Mondial din Qatar, Olimpiadei. Că UEFA și FIFA speră ca această criză să mai dureze două-trei luni, e normal. Sunt mulți bani la mijloc, sunt televiziuni care au drepturi de difuzare, sunt miliarde de euro din bilete. Dar, cred eu, dacă doar printr-o minune se vor relua câteva competiții, ele nu vor avea farmec fără spectatori.
Gary Lineker, pe Twitter