La 42 de ani, fostul hanbalist doreşte să devină preşedintele FRH.
■ Jurnalul Naţional: Domnule Dedu, candidaţi pentru postul de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal. Cu ce diferă programul dumneavoastră de cel al domnului Gaţu?
■ Alexandru Dedu: Eu am venit cu câteva lucruri noi. Domnul Gaţu propune acelaşi program de până acum, doreşte să mergem pe aceeaşi linie. Eu vreau ca handbalul să fie pe placul spectatorilor pentru că sportul nu poate exista fără spectatori. În clipa de faţă ne lipseşte partea de business din handbal. Sportul nu mai trebuie privit ca pe o obligaţie. Sportul a devenit un show şi asta înseamnă business. Eu vreau să popularizez handbalul şi, în acest sens, îmi doresc să înfiinţez un departament de business în cadrul Federaţiei, astfel încât să putem face marketing şi vânzări.
■ Domnul Gaţu a spus înaintea meciului de la Bucureşti, cu Cipru, că nu va mai candida şi v-a nominalicat drept un posibil succesor.
■ Domnul Gaţu a spus că va mai candida doar în cazul în care va apărea un contracandidat de vârsta sa. Pe mine nu m-a nominalizat niciodată singur, ci într-o formula de patru, din care mai fac parte Narcisa Lecuşanu, Sorin Toaxen şi Robert Licu.
■ Care sunt cele mai mare probleme existente acum în handbal?
■ Sunt destule probleme. Am fost prin ţară şi am văzut care sunt nevoile oamenilor. În acest moment, România este o enclavă pentru că nu face parte din structurile europene şi mondiale. În Franţa sunt 600.000 de sportivi legitimaţi. Când dai peste o astfel de armată nu ai nici o şansă de victorie. Noi trebuie să creştem aria de selecţie, să avem ochi pentru cât mai mulţi copii.
■ Cum se poate creşte popularitatea handbalului?
■ Handbalul este iubit în România, este sportul naţional, dar trebuie să aducem asta în atenţia publicului. Este cel mai laureat sport de echipă de la noi. La handbal au existat cele mai bune rezultate dintre sporturile de echipă. Să nu uităm că în ultimii ani am jucat faze finale ale competiţiilor europene.
■ Vă aşteptaţi ca Franţa să câştige atât de categoric finala cu Danemarca, de la Campionatul European?
■ Nu mă aşteptam la treaba asta, dar ei nu păcălesc, ci chiar joacă handbal. Acolo joacă valoarea, nu vârsta. Noi tot întinerim echipa naţională de 15 ani, dar nu asta e problema. La echipa naţională este o lipsă de motivaţie pe care trebuie să o rezolvăm prin educaţie, dar şi prin recompense financiare.
■ Ce şanse are echipa naţională de handbal masculin în faţa Suediei la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial?
■ România are şansa momentului acum. Nu trebuie să ne aşteptăm la schimbări spectaculoase dacă nu lucrăm pe termen lung. Handbalul românesc nu se poate schimba într-un singur mandat. Franţa domină acum handbalul european. Înaintea lor au fost la putere suedezii. Francezii şi suedezii au avut proiecte pe termen lung, pe minim zece ani. Asta trebuie să facem şi noi.