x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Alpinistul Alex Găvan, în drum spre vârful K2: Declarație de dragoste, recunoștință și iertare de la 5.000 de metri altitudine

Alpinistul Alex Găvan, în drum spre vârful K2: Declarație de dragoste, recunoștință și iertare de la 5.000 de metri altitudine

11 Ian 2021   •   11:18
Alpinistul Alex Găvan, în drum spre vârful K2: Declarație de dragoste, recunoștință și iertare de la 5.000 de metri altitudine
Sursa foto: Foto: Facebook/ Alex Găvan

Alpinistul Alex Găvan, alături de italianca Tamara Lunger, se pregătește să urce pe vârful K2, fără oxigen suplimentar. K2, considerat cel mai greu vârf din lume, se află la 8.611 metri.

Cei doi alpiniști se află, în prezent, la 5.000 de metri. Pe munte, temperatura este de -34, iar pe vârg ajunge la -68 de grade, cu vântul care atinge viteze de pânâ la 80 kilometri pe oră.

„DECLARAȚIE DE DRAGOSTE, RECUNOȘTINȚĂ ȘI IERTARE DE LA 5000 DE METRI ALTITUDINE, DE PE K2

Dragi prieteni, dragii mei, cunoscuți și necunoscuți, suflete ce dăruiți din timpul vieții voastre pentru a citi acestea,

Nu întâmplător am ales să nu scriu deocamdată nimic din momentul în care am plecat din Skardu. Între timp am ajuns în tabăra de bază și ne-am și reîntors chiar după prima ascensiune de aclimatizare de la peste 6000 de metri de pe minunatul, formidabilul și marele învățător numit Chogori. Adică K2, așa cum l-a rebotezat Vestul de vreo 150 de ani încoace.”, a scris Alex Găvan, pe contul său de Facebook.

Alpinistul a precizat că acum aștepată următoarea fereastră de vreme bună pentru a putea continua ascensiunea în siguranță.

„După ce zi de zi, clipă de clipă, cu bucurie în suflet, cu responsabilitate, strategie, tactici flexibile și cu multă blândețe faci tot ceea ce îți este în putința ființei și chiar dincolo de asta, vârful devine doar bonusul.

Vârful devine presiune doar atunci când succesul sau insuccesul personal (dar oare ce reprezintă cu adevarat, cu autenticitate, toate acestea?) este determinat de judecata celorlalți. De fapt, de preocuparea ta asupra acestei judecăți. Ea va exista oricum întotdeauna, va fi mereu prezenta atâta timp cât pe planetă vor exista oameni aflați în diferite stadii ale propriului lor proces de învățare, ale propriului lor proces de evoluție și de transcedere întru iubire de sine, de semeni și de tot ceea ce există, atât cele văzute ochiului cât si cele nevăzute, dar simțite sufletului.

În particular, focusul obsesiv pe vârf, pe așa zisul succes asa cum este el perceput din exterior de către semenii noștri aflați la nivelul mării, este un factor de risc la adresa integrității fizice atunci când ești sus, pe munte. Iar la modul general, focusul obsesiv pe obiectivul final este unul dintre marii factori declanșatori de suferință și depresie în societatea noastră occidentală actuală. ”

Alex Găvan a mai afirmat că în ultimele trei săptămâni, prin deconectarea de la tot ce înseamnă cotidian, a reușit să se lase „pătruns de măreția acestor locuri” și să integreze ceea ce K2 are să „îndrume”.

„Știu că mulți dintre voi înțelegeți ceea ce vă împartășesc aici. Știu asta pentru că simt. Înțelegeți pentru că vă dați vouă voie să simțiți. Pentru că vă dați vouă voie să înțelegeți. Pentru că vă îngăduiti vouă înșivă să înțelegeți. Pentru că vă oferiți vouă înșivă acest dar al înțelegerii.”, a mai scris acesta.

Vremea pe K2

Alpinistul a precizat că de mai mult de o săptămână nu a mai văzut vârful K2 din cauza vremii instabile, un lucru normal în munții înalți și „cu atât maim ult iarna și în acest loc, mai ales”.

„Pentru a nu fi zburat de vânt, am strâns cortul nostru din Tabăra 1 înainte de coborâre și l-am ancorat bine de stânci. De asemenea, am ancorat cum se cuvine corturile noastre din tabăra de bază cât și cele zece butoaie de plastic albastre ce conțin echipamentul meu și al Tamarei, cât și toate cele de trebuință pentru a face față cu bine șederii noastre aici, până la sfârșitul iernii sau atâta timp cât va fi să fie. Deși am fost și voi fi întotdeauna un minimalist, toate acestea cântăresc nu mai puțin de 320 de kilograme. Și consider că nu am luat nimic în plus, nimic de prisosință. Ieri în tabăra de bază vântul a bătut cu până la 80 de kilometri pe oră. Când scriu aceste rânduri în tabăra de bază sunt minus 34 de grade Celsius "real feel", iar pe vârf, minus 66. Uneori, atunci când inspiri simți cum aerul ce îți pătrunde în plămâni doare, la propriu.

Dar ceea ce știu este că pentru nimic în lume nu aș dori ca acum să fiu nicăieri în altă parte. Sunt exact în locul în care mi-este menit sa fiu și sunt nemărginit de recunoscător pentru asta. ”

Mesaj cu ocazia noului an

De asemenea, alpinistul a trimis și un mesaj cu ocazia noului an.

„Un an nou nouț tocmai a început, pentru fiecare dintre noi.

Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați învățat și m-ați înălțat în ultimul an, m-ați crescut în rost și în sens, tuturor celor cărora mi-ați trimis energie bună. Tuturor celor cărora mi-ați dăruit lumină infinită și bucurie infinită. Tuturor celor cărora mi-ați susținut visurile, viziunea și proiectele. Vă mulțumesc tuturor în rugăciunile cărora am fost prezent sau în gândul bun. Tuturor celor cărora ați avut răbdare cu mine și îngăduință. Inima mea este plină de recunoștință. Mă înclin cu smerenie și vă zâmbesc. Și vă trimit iubirea mea.

În același timp, vă cer iertare tuturor celor cărora v-am greșit cu gândul, cu vorba sau cu fapta, fie și cât un grăunte de nisip. Și știu sigur că am greșit cu mult, mult mai mult decât atât. Probabil am greșit și față de semeni pe care nu îi cunosc direct. Cerul îmi este martor că nu a fost niciodată cu intenție sau rea voință. Au fost doar limitările mele pe care zilnic le tratez cu capsule de iubire. Negreșit, asta nu face ca suferința pe care v-am provocat-o să fie mai blândă. Vă cer iertare tuturor, atât cât vă este cu putință să o faceți și atât cât este permis acest lucru. Îmi sunteți în egală măsură învățători, chiar dacă "the hard way". Tot cu smerenie mă înclin și în fața voastră, vă zâmbesc și vă trimit iubirea mea.

Sunt ceea ce sunt "pentru că VOI TOTI".

Avem cu toții înaintea noastră rânduit un Dar imens, alcătuit din 365 de taine care așteaptă să ni se dezvăluie cu abundență și generozitate.

Fie să integram cu toții adevărurile pe care le vom primi în tot acest timp cu înțelegere, blândețe și iubire de sine, pentru binele nostru cel mai înalt și pentru binele cel mai înalt al celor din jurul nostru.

ÎNTOTDEAUNA acest bine cel mai înalt fiind și cel al mamei noastre, a tuturora, fabuloasa planetă pe care trăim.

Eu sunt Tu,

Tu ești Eu,

Iar noi suntem Unul. ”, mai scrie Alex Găvan.

×
Subiecte în articol: Alex Găvan k2