x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi ARIEŞENI / Munţii Apuseni se schimbă pentru dezvoltarea schiului

ARIEŞENI / Munţii Apuseni se schimbă pentru dezvoltarea schiului

de Sorin Anghel    |    12 Dec 2008   •   00:00
ARIEŞENI / Munţii Apuseni se schimbă pentru dezvoltarea schiului

În acest week-end, staţiunile cu cel mai consistent strat de zăpadă sunt Arieşeni şi Parâng. Turiştii au profitat de vremea frumoasă şi au venit la schi încă din cursul săptămânii, încercând să evite aglomeraţia de sâmbătă şi duminică.



În decembrie, cel mai frumos cadou pe care şi-l doreşte orice schior este zăpada. După ce săptămâna trecută au zăcut ca un trandafir în pustietate, fără să bucure pe nimeni, schiurile intră din nou în uz. Marginea uitării e tivită cu resemnări împodobite în culorile sincere ale iernii, aşa că e momentul să nu mai visaţi şi daţi frâu liber poftei de a merge pe munte. Cu toţii ne dorim o evadare în universul zăpezii. În Munţii Apuseni a nins întotdeauna suficient de mult. Acum stratul de zăpadă are o grosime de 60 de centimetri la Arieşeni. Dar localnicii spun că nu e suficient. Te uiţi ca un nebun la ei şi auzi obsesiv în minte cuvintele: "Mai trebuie să ningă! Mai trebuie să ningă! Mai trebuie să ningă!". Şi te convingi că au dreptate abia după ce îţi arată o pantă sudică, care nu este acoperită în totalitate cu zăpadă. "Uite, colo, la casele alea, când e zăpadă mare nu li se mai vede decât acoperişul", spune omul locului. Dar chiar şi aşa, la pârtiile Vârtop din Arieşeni se poate schia la fel de bine ca în Parâng. Cine a nimerit ieri prin zonă a avut parte de un pulver de excepţie. Pentru că în week-end numărul turiştilor va creşte şi nu toţi iubesc free-ride-ul sau schiul prin boscheţi, pârtiile vor fi amenajate cu ratracul.

TURISM PE VALEA ARIEŞIULUI

Deocamdată, stratul de zăpadă ajunge până la subsuoarea gardurilor. Să ajungi să schiezi la Arieşeni este îndeplinirea unui vis în care ai impresia că te afli într-un colţ de rai. Frumuseţea Munţilor Apuseni prefigurează în minţile turiştilor imaginea copilăriei, care acum este atât de departe încât ni se pare mai frumoasă şi mai discretă decât frumuseţea realităţii. Când intri în zăpada care scârţâie ca un pufulete în gura unui copil nematurizat la timp, pe ecranul minţii se deapănă amintirile din serile petrecute în casa bunicilor, când vântul şuiera pustiu afară, iar tu mâncai jumări şi te rugai să ningă iară. Albumul visului se deschide la tabloul ce cuprinde tăvăliri prin zăpadă. Arieşeni e locul unde uiţi de întreţinere fără reţinere, iar singura ta amantă-i iarna. O iubeşti mai tare decât te iubeşti pe tine. De la o vreme, Valea Arieşiului trăieşte numai din turism. Când urci de la Câmpeni, prin toate satele vezi numai pensiuni şi case de vacanţă. Toţi sunt gata să te primească, să facă orice ca să-ţi placă şi să mai vii şi data viitoare. Şi cum să nu-ţi placă la Arieşeni când oamenii te întâmpină cu o afinată care se scurge din sticlă mai greu decât uleiul? Dar nu-l poţi ţine pe turist toată ziua numai cu mâncare şi băutură, că doar n-a venit la munte ca să se îngraşe, ci să se bucure de natură, să facă mişcare. Pârtiile aflate la limita dintre judeţele Alba şi Bihor sunt deschise chiar şi în cursul săptămânii, iar turiştii vin în fiecare seară ca să schieze pe nocturnă. Şi chiar dacă au zăpadă cât pentru toată Valea Prahovei, oamenii care se ocupă de pârtii spun că iarna viitoare vor avea şi zăpadă artificială. Apa Arieşiului le trece pe sub nas şi e păcat să nu profite de acest lucru.

Albac şi Gârda de Sus

În Munţii Apuseni mai sunt pârtii de schi la Băişoara, Dângău Mare şi Feleac, în judeţul Cluj, şi la Stâna de Vale, în judeţul Bihor. Pentru schiorii din Cluj-Napoca, pârtia de pe Dealul Feleacului este deschisă în fiecare seară, iar stratul de zăpadă are o grosime de 20 de centimetri. În judeţul Alba, comuna Arieşeni este singura în care se poate schia în această iarnă. La Albac era până iarna trecută o pârtie pe care unii şi-au permis să o numească "europeană". Prin curţile oamenilor erau înşirate un teleschi, o nocturnă şi o instalaţie de zăpadă artificială. Investitorul şi-a dat seama că acolo n-o să se oprească nimeni ca să schieze şi a închis prăvălia, şi-a luat jucăriile şi a plecat. Acum se lucrează la amenajarea unei pârtii la Gârda de Sus. Panta este una foarte bună, are un grad de înclinare constant, iar transportul pe cablu va fi asigurat de un telescaun reuzinat.

×
Subiecte în articol: zăpadă arieseni staţiuni