x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Surpriză de proporții: Canada, deținătoarea trofeului, eliminată din Cupa Davis de Finlanda

Surpriză de proporții: Canada, deținătoarea trofeului, eliminată din Cupa Davis de Finlanda

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   17:45
Surpriză de proporții: Canada, deținătoarea trofeului, eliminată din Cupa Davis de Finlanda

Domnia Canadei în calitate de campioană a Cupei Davis a fost întreruptă de outsiderii Finlandei, care au produs o mare surpriză în prima zi a optimi de finală, marți sera, la Malaga.

Încurajați de mii de fani finlandezi, Otto Virtanen și Harri Heliovaara au învins cu 7-5, 6-3 pe Vasek Pospisil și Alexis Galarneau și au calificat Finlanda pentru prima dată în semifinale.

Milos Raonic, care participă pentru prima dată după cinci ani, a oferit Canadei startul perfect, după ce a dispus cu 6-3, 7-5 de finlandezul Patrick Kaukovalta, slab clasat, grație a 18 ași.

Ambele echipe au fost afectate de accidentări, jucătorul canadian Felix Auger-Aliassime, cel mai bine clasat, neputând intra pe teren, în timp ce numărul unu finlandez, Emil Ruusuvuori, a fost și el exclus.

Dar Virtanen, aflat pe locul 171 în clasament, a ieșit în evidență pentru țara sa cu o victorie impresionantă în fața colegului său Gabriel Diallo, în vârstă de 22 de ani, pentru a reface egalitatea și a duce confruntarea în meciul decisiv de dublu.

Virtanen a produs din nou un tenis de calitate, în timp ce speranțele Canadei au fost ruinate de o accidentare a lui Pospisil.

Un break în al optulea game din setul al doilea s-a dovedit a fi suficient și Finlanda a obținut victoria pentru a stabili o confruntare mai târziu în această săptămână cu Cehia sau cu Australia, vicecampioana de anul trecut.

Turneul Final Eight continuă miercuri, cu Cehia împotriva Australiei, când organizatorii, Federația Internațională de Tenis, vor spera ca atmosfera să fie la fel de plăcută ca în prima bătălie a săptămânii.

Modificările aduse formatului competiției istorice în ultimii ani, în urma unei alianțe, acum dizolvate, cu compania spaniolă de investiții Kosmos, nu au fost pe placul tuturor, tradiționalele meciuri "acasă și în deplasare" fiind în mare parte înlocuite.

Dar președintele ITF, David Haggerty, a declarat că noul format, care cuprinde calificări repartizate în patru orașe în septembrie pentru a determina cele opt finaliste de la Malaga, este cea mai bună formulă.

"Formatul "acasă și în deplasare" nu va funcționa, iar jucătorii ne-au spus acest lucru în trecut", a declarat el pentru BBC Sport.

"Nu ar fi o competiție bună dacă ne-am întoarce la formatul „acasă și în deplasare”. Uneori, cele mai puternice voci nu sunt întotdeauna majoritare".

Publicul de marți, aproape epuizat, a oferit cu siguranță genul de atmosferă care a lipsit din păcate în unele meciuri din septembrie, iar fanii finlandezi, dintre care mulți sunt rezidenți în Spania, vor fi din nou în acțiune vineri.

"Evident, este un moment extraordinar acum, astăzi, și încă nu este timpul să sărbătorim. Avem șansa de a merge și mai departe", a declarat căpitanul Finlandei, Jarkko Nieminen.

"Cu acest sentiment grozav și cu această încredere, este foarte plăcut să pășim pe teren vineri. Este incredibilă întreaga călătorie cu acești băieți de când am început ca și căpitan".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cupa davis canada finlanda