Începând cu acest sezon, iubitorii sporturilor de iarnă din sudul Transilvaniei au o nouă alternativă pentru distracţie. În Masivul Şureanu a fost amenajat un domeniu schiabil ce şi-a propus să concureze pârtiile de la Arieşeni şi Păltiniş.
Şase pârtii funcţionale, cu lungimi cuprinse între 600 şi 1.700 de metri, două teleschiuri şi zăpadă de o jumătate de metru. Toate acestea sunt la dispoziţia schiorilor care vor să urce în Masivul Şureanu din Munţii Sebeşului, la peste 1.800 de metri altitudine. Cea mai nouă şi cea mai la modă destinaţie de iarnă din România are şi cele mai bune condiţii pentru schi şi snowboard. Investiţia aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia şi va fi inaugurată oficial după data de 15 ianuarie. Până atunci, cele două teleschiuri funcţionează în regim de probă. Numai că schiorii pasionaţi s-au declarat deja încântaţi de instalaţiile de transport pe cablu şi de zăpada din vârful muntelui. Din păcate, lângă pârtii nu există spaţii de cazare, cea mai apropiată pensiune fiind la 4 kilometri distanţă, în Luncile Prigoanei. Un abonament pentru o zi costă 60 de lei pentru adulţi şi 45 de lei pentru copii. Fără nici o discuţie, preţurile sunt cele mai mici din ţară, iar domeniul schiabil este unul destul de mare pentru ceea ce întâlnim în Carpaţi. Există şi tarife în funcţie de numărul de urcări, dacă nu doriţi să staţi întreaga zi pe pârtie. "Tocmai am revenit de la Şureanu!!! Recomand tuturor să viziteze această staţiune. Drumul este foarte bun, nou asfaltat, atenţie însă, de la ultimul baraj sunt circa 20 km de drum forestier până la baza pârtiei. Zona e foarte frumoasă, pârtiile sunt uşoare spre medii, atât pentru schi, cât şi pentru snowboard! Există o gheretă unde se poate consuma vin fiert, dulciuri şi sandvişuri calde. Nu se pot închiria schiuri, deocamdată, dar e superb!", ne-a declarat Marius, unul dintre schiorii care au petrecut în week-end pe pârtiile de la Şureanu. Ambele teleschiuri au fost funcţionale sâmbătă şi duminică, cu mici întreruperi. Nu s-a stat la coadă decât maximum 10 minute. În Masivul Şureanu se ajunge de la Sebeş în aproximativ două ore, pe DN 67C, până la Oaşa, 60 de kilometri, iar apoi turiştii şi şoferii sunt atenţionaţi că ultimii 15-20 de kilometri, respectiv de când se părăseşte drumul principal şi până la baza pârtiilor, este drum forestier, de piatră. Din Petroşani este un singur traseu recomandabil: Petroşani-Haţeg-Sebeş-Şugag-Oaşa (barajul), de unde o iei la dreapta spre Mănăstirea Oaşa şi tot înainte până la Luncile Prigoanei, apoi mai mergi vreo 5 kilometri şi dai de domeniul schiabil.
ZĂPADĂ ÎN HARGHITA
Dintre toate staţiunile din ţară, cele mai bogate în zăpadă sunt cele din judeţul Harghita. La Băile Harghita se poate schia în condiţii excelente, mai ales că ieri a nins destul de puternic. Atracţia locuitorilor din zonă este pârtia Lobogo, de la Băile Homorod. "Ne place foarte mult aici pentru că este zăpadă artificială pe pârtie, iar pe margine este iarbă verde. Aşa ceva n-am mai văzut decât în Italia", a declarat Istvan Kopacz, unul dintre turiştii care merg zi de zi pe pârtia situată pe marginea drumului ce leagă Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc.
"Tocmai am venit de la Şureanu! Recomand tuturor să viziteze această staţiune. Drumul este foarte bun, nou asfaltat. Atenţie însă! De la ultimul baraj sunt circa 20 km de drum forestier până la baza pârtiei. Zona e foarte frumoasă, pârtiile sunt uşoare spre medii, bune atât pentru schi, cât şi pentru snowboard"
Marius, schior
Citește pe Antena3.ro