x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi CSM Știința Baia Mare a câștigat al patrulea titlul consecutiv de campioană națională la rugby

CSM Știința Baia Mare a câștigat al patrulea titlul consecutiv de campioană națională la rugby

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2022   •   20:51
CSM Știința Baia Mare a câștigat al patrulea titlul consecutiv de campioană națională la rugby
Sursa foto: CSM Stiinta Baia Mare

Echipa de rugby CSM Știința Baia Mare a câștigat duminică finala Ligii Naționale de Rugby, învingând pe Stadionul „Arcul de Triumf” pe CSA Steaua București 22-15 (9-10). Pentru băimăreni este al 9-lea titlu din istoria echipei și cel de al 4-lea consecutiv.

„Militarii” nu au mai câștigat de 16 ani titlul și se aflau pentru a doua oară consecutiv în finală, în 2021 fiind învinși tot de „zimbrii” băimăreni.

Jocul a fost prudent și tacticizat în prima parte, băimărenii dominând ușor și deschizând scorul prin uvertura neo-zeelandeză Tu-Te Whakaoho Ahika Grant (min. 6). Tu-Te Grant putea duce scorul la 9-0, dar nu a reușit să transforme două lovituri de pedeapsă, în minutele 10 și 17.

Steaua a preluat conducerea în minutul 19, după un eseu reușit de aripa irlandeză Matthew Devon Tweddle, transformat de fostul zimbru Ratu Taniela Maravunawasawasa (3-7, min. 20).

Băimărenii au trecut în avantaj prin loviturile de pedeapsă trimise printre buturi de Paul Popoaia, în minutele 21 și 31 (9-6), dar în cele din urmă s-a intrat la vestiare cu Steaua în avantaj (9-10), după Ratu Taniela a transformat și el o penalitate.

Înainte de pauză băimărenii au rămas în 13, după două eliminări de 10 minute la Beka Bitsadze și Florian Roșu), steliștii având și ei un om mai puțin în teren, din același motiv.

Imediat după revenire, fijianul Nkosikhona Masuku a culcat din nou în suprafața de țintă, fără ca eseul să fie transformat (9-15).

Maramureșenii s-au apărat din ce în ce mai bine și au excelat la molurile de margine, reușind două eseuri prin același procedeu și același marcator, georgianul Levan Papidze, care a culcat în minutele 57 și 69, la cele 10 puncte astfel realizate adăugându-se alte 3 reușite de Popoaia din lovitură de pedeapsă (min. 46).

S-a încheiat 15-22 pentru CSM Știința Baia Mare, care a devenit pentru a patra oară consecutiv campioană națională, din cele 13 finale jucate fără întrerupere în ultimii 13 ani. Băimărenii obțin titlul pentru a 9-a oară în istoria clubului.

"Forța grupului, arma letală a zimbrilor

C.S.M.Știința Baia Mare a demonstrat prin obținerea celui de-al patrulea titlu național consecutiv (obținut în premieră de o echipă de rugby din România), că rămâne o forță de netăgăduit a sportului cu balonul oval. Prezența zimbrilor în ultimele 13 finale ale campionatului intern de rugby dintre care opt adjudecate spune foarte multe despre munca cu adevărat profesionistă orchestrată pe de o parte de cei doi tehnicieni Eugen Apjok – Paul Rusu împreună cu toți cei care trudesc în jurul echipei, începând cu medicul echipei Marius Peride și terminând cu preparatorul fizic Ionuț Pop, toți fiind susținuți moral și financiar de membrii Consiliului Director Onorific în frunte cu cel mai galonat președinte de club din rugby-ul românesc Călin Matei.

Statistic vorbind ultimul mare succes al zimbrilor câștigarea Ligii Naționale de Rugby ediția 2022, coincide cu faptul că el a fost repurtat în fața celui mai vechi adversar al băimărenilor de pe prima scenă, primul meci oficial fiind cel de pe data de 27 august 1978, Racemin Baia Mare – Steaua București 13-15 (13-12).

În cei 44 de ani de rivalitate sportivă cele două adversare apărute în peisagistica rugby-ului românesc la o distanță de trei decenii, C.S.M.Știința Baia Mare (club fondat pe 1 ianuarie 1977) respectiv Clubul Sportiv al Armatei Steaua București (înființat pe 7 iunie 1947) s-au întâlnit pentru a 99-a oară, însă cel mai important element al acestor confruntări directe, rămâne cel legate de faptul că șapte dintre titlurile naționale obținute de zimbri au fost repurtate în fața rivalei Steaua București; (edițiile 1989-1990, 2008-2009, 2010, 2011, 2018-2019, 2020-2021 și 2022), două dintre trofee fiind obținute în dauna defunctei Rugby Club Farul Constanța (ediția 2014) respectiv Sport Club Municipal Timișoara (stagiunea 2019-2020).

În spatele acestor elemente de statistică stă munca susținută a întregului lot de jucători, forța grupului fiind de departe cea mai letală armă a zimbrilor din ultimul deceniu. Dacă înaintea finalei C.S.M.Știința Baia Mare – C.S.A.Steaua București 22-15 (9-10), formația militară avea să dețină cel mai bun atac din acest sezon cu 102 eseuri reușite, roș-albaștrii totalizând 682 de puncte. Iar pe lista celor mai buni marcatori aveau să se evidențieze Daniel Plai cu 92 de puncte, fosta uvertură a zimbrilor Ratu Taniela Maravunawasawasa cu 74 de puncte precum și Tudor Butnariu cu 50 de puncte. De partea cealaltă C.S.M.Știința Baia Mare avea să reușească în întreaga stagiune 2022 să fie prezentă cu un număr de 28 de jucători pe lista marcatorilor, toți împreună reușind în total un număr de 80 de eseuri, 43 de transformări, 28 de lovituri de pedeapsă plus 2 drop-goluri.

Și pentru a nu nedreptăți pe nici unul dintre artizanii reușitelor din acest sezon vă propun o trecere în revistă a marcatorilor echipei campioane, C.S.M.Știința Baia Mare:

Eseuri (80): Sikuea Taliauli (11), Kefentse Mahlo ( Mihai Lămboiu , Adrian Apostol (6), Alexandru Alexe (5), Sione Fakaosilea (4), Alexandru Bucur (4), Levan Papidze (3), Ovidiu Cojocaru (3), Jacob Immelman (3), Paul Popoaia (2), Alexandru Mihai Mureșan (2), Jeremiah Skelton (2), Luca Nichitean (2), James Scott (2), Silviu Grădinaru (2), Adrian Mădălin Țală (1), Vlăduț Bocăneț (1), Adrian Jipa (1), Florian Roșu (1), Alexandru Țiglă (1), Ștefan Iancu (1), Mihai Dico (1), Marius Dănilă (1), Jason Tomane (1), Beka Bitsadze (1), Mate Dardzulidze (1), Tu-Te Whakaoho Ahika Grant (1)

Transformări (43): Luca Nichitean (29), Alexandru Mihai Mureșan (7), Paul Popoaia (4), Tu-Te Whakaoho Ahika Grant (2) Ovidiu Cojocaru (1)

Lovituri de pedeapsă (28): Paul Popoaia (10), Tu-Te Whakaoho Ahika Grant (10), Alexandru Mihai Mureșan (

Drop-goluri (2): Paul Popoaia (1), Tu-Te Whakaoho Ahika Grant (1)", transmite CSM Știința Baia Mare.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: csm stiinta baia mare campioana rugby