x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ei luptă pentru noi

Ei luptă pentru noi

de Sorin Anghel    |    29 Dec 2009   •   00:00
Ei  luptă pentru noi
Sursa foto: Dan Marinescu/JURNALUL NAŢIONAL

Iubitorii sporturilor de iarnă de la noi din ţară vor putea vedea Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver în direct la TVR 1 şi TVR 2, Departamentul Sport din cadrul televiziunii de stat urmând să se deplaseze în Canada cu cei mai buni oameni ai săi. Din păcate, comentatorii de la TVR sunt mai celebri decât sportivii care vor reprezenta ţara noastră la Olimpiada care va avea loc în perioada 12-28 februarie 2010.



Mulţi dintre cei care vor face parte din delegaţia României la Jocurile Olimpice vor avea statutul unor simpli turişti, chiar dacă ei vor fi nevoiţi să concureze pentru ţara noastră. Excepţie de la acest caz fac doar fetele de la biatlon. Dacă prinde o zi bună, Eva Tofalvi poate spera chiar şi la o medalie olimpică. Dacă nu, putem garanta pentru prezenţa ei în primele 10 biatloniste ale lumii. România va încerca să dea lovitura şi în proba de ştafetă feminină, o probă pe care naţiunile puternice au început să o ignore în ultima perioadă. La TVR, biatlonul va fi comentat de Vlad Arhire. "Cred că Eva Tofalvi are mari şanse să intre între primele 10 sportive din lume, iar o clasare pe podium ar însemna o minune pentru sporturile de iarnă din România. Să visăm gândindu-ne la comportarea ei din Cupa Mondială", este de părere Arhire. Pe lângă Tofalvi, România va mai fi reprezentată la Vancouver de Mihaela Purdea, Dana Plotogea, Alexandra Rusu, Roland Gerbacea şi Ştefan Gavrilă, aceştia din urmă fiind încă juniori.

PEPENE, TE-AI COPT? În 2006 ne-am speriat cu toţii atunci când Zsolt Antal a condus până la jumătatea traseului din proba lungă de schi fond. Între timp, fondistul din Gheorgheni s-a retras şi a devenit service-man-ul lotului olimpic de biatlon. În locul său a apărut Paul Pepene, un tânăr cu mult tupeu, despre care antrenorul său, Daniel Borca, are numai cuvinte de laudă. "Nu am nici un fel de probleme cu el. Face tot ce-i spun. Dacă-l ţin tot timpul în cantonament nu se supără deloc", a detaliat Borca, care vede ca pe un rezultat excelent o clasare a elevului său în primii 30 de fondişti din lume. Pe lângă Pepene, România va mai fi reprezentată la Jocurile Olimpice şi de Monika Gyorgy. Gabriela Leancă, Sara Timeea, Petrica Hogiu şi Cornel Puchianu aleargă în continuare, în speranţa că vor mai prinde un loc liber în avionul ce duce la Vancouver.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA. Parteneriatul dintre FRSB şi OMV a început deja să dea roade. În premieră absolută, România va avea doi reprezentanţi la Jocurile Olimpice în probele de sărituri cu schiurile. Este vorba de juniorii Remus Tudor şi Szilveszter Kozma. La televizor, românii vor avea parte de vocea inconfundabilă a lui Sorin Hobana, care promite că se va urca cu picioarele pe pupitrul de comentator în cazul în care polonezul Adam Malysz sau finlandezul Janne Ahonen, preferaţii săi, ar obţine titlul olimpic, singurul care le lipseşte din palmares.

NUMAI EDIT E VALOROASĂ. Nu e an în care între Edit Miklos, cea mai valoroasă schioare a României de după Revoluţie, şi FRSB să nu existe un conflict. Cum vine iarna, totul se îngroapă sub zăpadă şi lucrurile merg mai departe. Ultima ceartă a fost legată de salariul antrenorului Jurgen Alben, cel care o pregăteşte pe schioarea din Miercurea Ciuc. Federaţia a copiat modelul din cazul Cameliei Potec şi a spus că nu plăteşte. Până la urmă situaţia s-a rezolvat şi austriacul şi-a luat banii din premiul de 20.000 de lei încasat de Miklos de la BRD. Schioarea de la Dinamo va concura în probele de Viteză de la Jocurile Olimpice, acolo unde poate obţine un rezultat important, aşa cum a făcut şi la Campionatul Mondial de la Val d'Isere. La masculin, lucrurile nu mai stau aşa de bine. Dragoş Staicu va participa la proba de Coborâre, dar este greu să avem vreo pretenţie de la el atâta timp cât sezonul trecut a participat doar la patru curse de Coborâre. E drept, le-a terminat pe toate, ceea ce reprezintă o performanţă în condiţiile în care el nu are antrenor. Cei de la Federaţie îşi doresc doar ca Staicu să treacă întreg linia de sosire, în vreme ce noi îi cerem doar să nu fie ultimul. La Slalom, Ioan Nan încă mai are de tremurat până în ianuarie pentru a afla dacă va participa la competiţia din Canada.

DUMINICEL E OPTIMIST.
Concurenţă mare între federaţiile de schi-biatlon şi bob-sanie, care se întrec pentru un număr cât mai mare de atleţi calificaţi la Jocurile Olimpice. "Mă spânzur dacă nu duc cel puţini 10 sportive la Vancouver", a spus Ion Duminicel, secretar general al Federaţiei Românie de Bob şi Sanie. Despre vreun obiectiv în Canada nici nu are rost să discutăm.

A DISPĂRUT ROXANA LUCA. Federaţia Română de Patinaj este un sat fără câini. Oamenii din conducere nu au sprijinit-o absolut deloc pe Roxana Luca, astfel că cea mai bună patinatoare a ultimilor ani a ratat calificarea la Jocurile Olimpice. În schimb, la Vancouver va participa Zoltan Kelemen, din Miercurea Ciuc. La TVR, spectacolul de pe gheaţă va fi comentat de Alina Alexoi. "Kelemen ar realiza performanţa vieţii sale dacă s-ar califica pentru programul liber. Sunt 30 de patinatori calificaţi la JO şi doar primii 24 intră în programul liber. Cum el la mondiale până acum a fost mereu clasat după locul 30, ar fi super să vină în primii 24! E tare greu, dar cu puţin noroc şi sărituri şi combinaţii reuşite ar putea!", este de părere comentatoarea postului public de televiziune. Alina explică şi asemănările dintre gimnastică şi patinaj. "Sunt discipline care se află la graniţa dintre artă şi sport! Îmi plac la nebunie amândouă şi mă bucur că pot să le comentez. Sigur există şi asemenări pentru că noul sistem de punctaj de la patinaj - introdus în 2002 după scandalul de la Salt Lake City - a  fost sursa de inspiraţie şi pentru gimnastică, adică note pentru dificultate sau tehnică şi note pentru artistic", a explicat Alina Alexoi, care o are ca preferată pe Yu-na Kim, din Coreea de Sud. "Din trecut mi-au plăcut Katarina Witt şi Oksana Baiul. Însă favoritul meu pentru Vancouver e ţarul Evgheni Plushenko, campionul olimpic de la Torino. El revine după ce s-a retras în 2006 şi are mari şanse să urce pe podium."

HOSSU-LONGIN, LA HOCHEI. La Olimpiada din 1980, de la Lake Placid - SUA, România a participat şi în competiţia de hochei. Vremuri de mult apuse. Acum am ajuns să ne mândrim că la TVR meciurile vor fi comentate de Emil Hossu-Longin, cea mai bună voce existentă în Departamentul Sport al televiziunii publice. Favorita sa la câştigarea titlului olimpic este Rusia. "Datorită valorii individuale a jucătorilor, formei arătate în ultimii doi ani şi palmaresului recent în meciurile directe, favorită e Rusia. Avându-i pe Ovechkin, Malkin, Semin, Datsyuk, Kovalchuk plus încă vreo 10 din NHL şi liderii din KHL, fiind dublu campioni mondiali, ruşii au prima şansă. Canada are avantajul terenului propriu şi uriaşa dorinţă de revanşă după înfrângerile în faţa Rusiei şi ratarea titlului olimpic din 2006. România nu va mai putea vreodată să se califice la un turneu olimpic, decât dacă vor fi 40 de locuri la vreo ediţie. Nu avem patinoare, jucători, infrastructură, valori, conducere, antrenori. Nu avem nimic compatibil cu o naţională de nivel mondial."

×
Subiecte în articol: competitori