In calitate de membru al Biroului Federal din cadrul Federatiei Romane de Hochei si presedinte-fondator al clubului de hochei Fenestela Brasov, Ervin Miklos, vorbeste deschis, pentru Jurnalul National, despre cazul Marinescu, scandalul imnului si tensiunea romano-maghiara din ultimele zile.
● Jurnalul National: Domnule Ervin, in legatura cu scandalul din hochei…
● Ervin Miklos: Acest scandal imi aduce aminte de situatia patinoarului de acum doi ani. A curs multa cerneala si in acel caz. In realitate, scandalul a fost un lucru benefic pentru echipa de hochei. Cand a ajuns echipa la Brasov, cu ocazia deschiderii patinoarului, toata lumea stia de noi, si am primit cadou 3000 de brasoveni la primul meci oficial. Ce se intampla acum este o reclama uriasa in jurul hocheiului romanesc, chiar daca cu accente negative si nationaliste, ceea ce este regretabil, dar nu m-ar mira sa revina oamenii din Bucuresti la meciurile de hochei. S-a vorbit de hochei, lumea se va uita la hochei si speram sa castigam spectatori.
● Incercati sa driblati subiectul, dar sunteti si membru in Biroul Federal
● Din perspectiva federatiei, cazul Marinescu este o greseala copilareasca a unor pustani de 15 ani. In sport exista ciocniri de acest fel. Nu suntem de acord cu o asemenea atitudinea, dar realitatea este ca s-a umflat cazul foarte mult, lucru confirmat si de parintii baiatului. In cazul celor trei agresori, federatia a avut o pozitie clara si ferma prin care condamna astfel de acte. In momentul acesta am construit, la Miercurea Ciuc, un centru precum este cel de gimnastica la Deva. Am strans acolo cei mai buni hocheisti din tara, incadrati in limita de varsta de 16 ani. Asa a ajuns Marinescu la Miercurea Ciuc, si mai sunt doi baieti din Galati. Am adus un antrenor din Germania, care scoate maximum din ei. Am format doua echipe si le-am inscris in campionatul Ungariei. In timp ce in tara era un scandal imens, Marinescu si colegii lui jucau linistiti la Budapesta. Eu am vorbit cu ei, fiindca au fost audiati la Brasov, si copiii au depasit faza asta, chiar radeau ca Marinescu a ajuns starul hocheiului romanesc.
● A urmat scandalul imnului..
● Din perspectiva federatiei, nu este normal ce s-a intamplat. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont ca in acest moment nationala Romaniei se bazeaza aproape in totalitate pe jucatori nascuti si crescuti in judetul Harghita. La Miercurea Ciuc sunt aproape 100 de copii la antrenamente. Nu atat din oras, cat din satele din jur, unde se vorbeste doar in ungureste. Toti s-au nascut hocheisti. La 5 ani, ei sunt deja cu patinele in picioare si crosele in maini. Jucatorii echipei nationale au dat dovada de profesionalism, au jucat cu mare ambitie si au invins Ungaria dupa o pauza de peste un deceniu
● Ce masuri veti lua ca astfel de cazuri sa nu se repete?
● Federatia isi propune sa sparga acest monopol al hocheiului din zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni. Incercam sa dezvoltam alte centre in tara, la Cluj, Timisoara, si sa intarim centrele din Bucuresti si Galati. Obiectivul nostru este sa facem hocheiul un sport national. Cand o sa avem 5-10 centre tari in tara, atunci vor disparea aceste tensiuni.
Singurul roman din lot vorbeste perfect ungureste
Portarul echipei nationale, Adrian Catrinoi, legitimat la Steaua Rangers Bucuresti, a dovedit, intr-o deplasare in Ungaria, in 2008, ca stapaneste foarte bine limba maghiara. Intrebat de reporterii maghiari cum de vorbeste atat de fluent, Catrinoi a raspuns: "M-am nascut la Gheorgheni, in judetul Harghita, printre secui, si am invatat limba"