GIMNASTICĂ ● Încă o medalie românească la Beijing
Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Anamaria Tămîrjan, Gabriela Drăgoi,
Andreea Acatrinei şi Andreea Grigore au ocupat locul al treilea în
proba pe echipe, după o luptă strînsă cu Rusia, şi au adus României a
treia medalie la această ediţie a JO.
GIMNASTICĂ ● Încă o medalie românească la Beijing
Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Anamaria Tămîrjan, Gabriela Drăgoi, Andreea Acatrinei şi Andreea Grigore au ocupat locul al treilea în proba pe echipe, după o luptă strînsă cu Rusia, şi au adus României a treia medalie la această ediţie a JO.
Conştient că orice greşeală poate fi fatală şi neavînd prea multe soluţii la îndemînă, antrenorul Nicolae Forminte a mizat pentru finală doar pe patru sportive. Nistor şi Tămîrjan au evoluat la toate aparatele, Izbaşa la bîrnă, sol şi sărituri, iar Drăgoi la paralele. Competiţia s-a rezumat la două dueluri de la distanţă, pe de o parte, între China şi SUA, pentru aur şi argint, iar, pe de altă parte, între România şi Rusia, pentru bronz, celelalte echipe fiind doar simple participante la spectacol.
SIGURANŢĂ. Constanţa a fost principala armă cu care româncele au reuşit să le învingă pe ex-sovietice, ţara noastră fiind singura dintre cele opt finaliste care nu a avut nici o ratare. Erorile nu au ocolit nici măcar China şi Statele Unite, care au primit însă puncte multe, deoarece exerciţiile lor porneau din note de plecare mai mari comparativ cu celelalte echipe. România a început concursul la paralele, un fel de "călcîi al lui Achile" pentru gimnastica feminină de la noi. După prima rotaţie ţara noastră se afla pe locul cinci, avînd aproape două puncte mai puţin decît Rusia. Lucrurile au început să se îndrepte la bîrnă, cînd diferenţa s-a redus la jumătate, pentru ca la sol cele două echipe să facă rocada, fetele noastre trecînd pe locul al treilea, cu un punct avantaj. Săriturile nu au mai produs nici o schimbare, astfel că România a cucerit medalia de bronz, fiind precedată de China şi de SUA. Dintre fetele noastre, cele mai bune note au fost obţinute de Steliana Nistor (16,150 la paralele) şi de Sandra Izbaşa (15,600 la bîrnă şi 15,550 la sol). Deşi această performanţă pare un pas înapoi comparativ cu Sydney 2000 şi cu Atena 2004, cînd România cucerea titlul olimpic, ea trebuie apreciată ca atare, mai ales că multe lucruri s-au schimbat în gimnastică în ultimii patru ani. Toate campioanele de la Atena s-au retras, colectivul tehnic s-a schimbat şi el acum trei ani, astfel că totul a trebuit început practic de la zero. În plus, medalia obţinută aici, la Beijing, face ca România să fie singura ţară din lume care nu a lipsit de pe podium la nici una din ultimele nouă ediţii ale JO.
REACŢII. Deşi îşi exteriorizează greu sentimentele, după concurs pe faţa antrenorului Nicolae Forminte se putea citi mulţumirea. "Sînt foarte fericit. A existat multă presiune asupra noastră, pentru că tradiţia de a fi mereu în top te obligă. Ca să le motivez pe fete, le-am spus: «Sper că nu voi veţi fi echipa care va lăsa România în afara podiumului». Iar ele m-au ascultat şi au dat tot ceea ce au mai bun. Au fost multe probleme peste care a trebuit să trecem. Concursul a fost greu, dar noi am arătat că avem o mare calitate, şi anume siguranţa execuţiilor. Faptul că am învins Rusia nu este o surpriză, pentru că în ultimul ciclu olimpic ele nu ne-au întrecut decît o dată", a declarat antrenorul coordonator al lotului olimpic. La rîndul ei, Steliana Nistor a spus: "După bîrnă am ştiut că vom cîştiga o medalie. Ne-am încurajat una pe alta ca să rămînem concentrate. M-am simţit bine, nu am avut dureri şi, poate cu excepţia bîrnei, sînt mulţumită de evoluţiile mele. Acum îmi mai doresc o medalie la individual". Foarte zîmbitoare, deşi tocmai pierduse medalia de aur, Martha Karolyi, coordonatoarea echipei americane, a acceptat să spună cîteva cuvinte într-o limbă română destul de aproximativă: "Nu prea m-am uitat cu atenţie la România, pentru că eram mai mult cu ochii pe fetele mele. Dar, din cîte am reuşit să văd, a avut o evoluţie foarte consistentă. E mare lucru să fii pe podium, mai ales cu o echipă atît de tînără". Pentru gimnastele noastre Olimpiada încă nu s-a terminat. Mîine este programat concursul individual compus, la care Sandra Izbaşa şi Steliana Nistor se numără printre favorite, după care vor urma finalele pe aparate, unde vor participa Izbaşa (sol), Nistor (paralele) şi Drăgoi (bîrnă).
MIRACOL
"Recuperarea lui Tămîrjan după accidentare a contat fantastic de mult. Se ştie că şi Nistor a avut probleme de sănătate, iar ceea ce a făcut în finală este un miracol. Cred că am obţinut un rezultat mai mult decît meritoriu"
Nicolae Forminte, antrenor
SPERANŢE
"Recunosc că mi-a fost puţină teamă, dar echipa s-a comportat mult mai bine decît în calificări. După cum le-am văzut pe Izbaşa, Nistor şi Drăgoi, am speranţe la medalii şi în probele care urmează"
Octavian Morariu, preşedintele COSR
ECHILIBRU
"Fetele au mers foarte bine în finală în comparaţie cu evoluţia din calificări. Au ocupat locul pe care îl merită, deoarece China şi SUA au exerciţiile cu notă de plecare mult mai mare ca a noastră"
Nadia Comăneci
Citește pe Antena3.ro