x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Frida Hansdotter este ultima învingătoare a schiului alpin în 2015

Frida Hansdotter este ultima învingătoare a schiului alpin în 2015

de Pinguilde    |    30 Dec 2015   •   09:56
Frida Hansdotter este ultima învingătoare a schiului alpin în 2015
Sursa foto: Christian Jansky

Marti Lienzul a fost gazdă a ultimei etape de Cupă Mondială din calendarul lui 2015 la schi alpin. Un slalom special, de la care a lipsit regina ultimilor trei ani, Mikaela Shiffrin, accidentată în urmă cu două săptămâni. În lipsa ei, suedeza Frida Hansdotter a câștigat o cursă strânsă, cu un timp cumulat după două manşe de 1:47,02 minute. Foarte aproape de prima victorie (+0,07) s-a aflat elveţianca Wendy Holdener, iar slovaca Petra Vlhova (+0,43) a confirmat victoria din Åre cu un nou podium.

Vreme frumoasă şi caldă şi în a doua zi în care Circul Alb a făcut escală în micul oraş austriac. Pârtia preparată cu zăpadă artificială timp de o lună şi jumătate de către inimoşii organizatori a rezistat totuşi cu brio.

Două manşe diferite le-au trecut pe concurente prin tot repertoriul lor tehnic. Prima, marcată de antrenorul elveţian, s-a evidenţiat doar prin numărul mare de schimbări de direcţie. În rest a fost foarte ritmică, cu porţile plasate la distanţe egale. Cea de-a doua a avut ca temă varietatea. Ruperi de ritm, porţi ascunse de teren, combinaţii de porţi ce au putut fi trecute atât venind din dreapta cât şi din stânga, toate le-au cerut fetelor să arate abilităţi posedate doar de elite.

Zăpada primei manşe le-a păcălit pe unele schioare, care s-au aşteptat la o suprafaţă cu multă gheaţă, pentru care au ales schiuri cu canturi bine ascuţite. Agresivităţii schiurilor i s-a opus însă agresivitatea zăpezii, sacadând mişcarea în zig-zag a slalomistelor. Au câştigat cele cu stilul mai fin sau care au ales materialul mai potrivit condiţiilor. Frida Hansdotter (locul 1 şi în prima manşă), şi ceha Sarka Strachova (4) au încântat prin lejeritate, austriaca Michaela Kirchgasser (3) prin ardoare şi tehnică, iar Wendy Holdener (2) prin stilul atractiv-agresiv, de activitate permanentă şi accelerare.

Cum timpii de la locul 5 în jos au inclus şi întârzieri consistente, a fost clar că victoria va aparţine uneia dintre primele patru. Însă doar doua dintre ele s-au ridicat la înălţimea ştachetei primei manşe. Strachova (locul 5 la final, cu o intârziere de +0,94), deşi a schiat aproape de porţi, a păcătuit prin cuminţenie. Michaela Kirchgasser a fost la polul opus. Sfidătoare cu liniile ei directe pe care le-a căutat între porţi, speranţa gazdelor la un loc între premiante a sfârşit prin a face "o greşeală tipică". La o aplecare de pantă s-a năpustit în altă direcţie decât cea pe care se afla poarta mascată.

În locul celor două au apărut alte două pretendente la glorie. Petra Vlhova a accelerat inclusiv după virajele nepregătite pe care le-a luat din săritură şi a fost răsplătită pentru elan cu cel mai bun timp al manşei şi cu un salt de trei poziţii în clasament. Carmen Thalmann (4; +0,78) a fost activă, schiind pe o linie perfectă şi fără ezitare. Mulţumită celui de-al doilea timp al manşei a avansat şase locuri. Nu i-a părut câtuşi de puţin rău că s-a oprit lângă podium, ci a sărbătorit cel mai bun rezultat al carierei alături de fidelii şi fanaticii suporteri, faimoşii băieţi cu numele ei pictat pe piepturile goale, care îi sunt alături chiar şi pe cel mai crâncen ger.

Wendy Holdener si Frida Handsotter s-au duelat cu două evoluţii gemene la timpi, dar nu şi la stil. Elveţianca a pornit puternic, şi a trebuit să corecteze şi o dezechilibrare spre spate. Suedeza în schimb a arătat slalomul ei activ şi sprinţar cu care ne-a obişnuit de câţiva ani.

Frida Hansdotter este nu numai o învingătoare ocazională, ci şi constanţa personificată. Cu această victorie, a treia a carierei, suedeza care deţine recordul de locuri secunde la slalom, a ajuns deja la cinci podiumuri consecutive. Ea conduce clasamentul probei cu un avantaj de 100 de puncte asupra Petrei Vlhova. În cel general este în continuare pe locul 3 (476 puncte), dar s-a apropiat la 24 puncte de Lindsey Vonn (500), pe care are şansa de a o întrece în următorul slalom, cel amânat pentru 5 ianuarie şi mutat din Zagreb în Santa Caterina.
 

×
Subiecte în articol: Frida Hansdotter