x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Gerul, duşmanul schiorilor

Gerul, duşmanul schiorilor

de Sorin Anghel    |    18 Feb 2008   •   00:00
Gerul, duşmanul schiorilor


SINAIA ● Temperaturi-record şi vânt puternic
La Sinaia nu s-a putut schia în acest week-end din cauza gerului. Temperatura înregistrată ieri la Cota 1.400 a fost de –23°C, astfel că telecabina care face legătura cu Valea Dorului nu a putut fi pusă în funcţiune.


SINAIA ● Temperaturi-record şi vânt puternic
La Sinaia nu s-a putut schia în acest week-end din cauza gerului. Temperatura înregistrată ieri la Cota 1.400 a fost de –23°C, astfel că telecabina care face legătura cu Valea Dorului nu a putut fi pusă în funcţiune.

Când meteorologii anunţă scăderea temperaturilor, iubitorii sporturilor de iarnă sar în sus de bucurie. Numai că ce e prea mult strică. Atunci când mercurul din termometre coboară sub valoarea de –18°C, transportul pe cablu devine periculos.


STOP JOC. În acest week-end, telecabina de la Buşteni, care face legătura cu Babele, şi instalaţiile de la Sinaia, care urcă de la Cota 1.400 la Cota 2.000, nu au putut funcţiona absolut deloc. Pe lângă temperaturile foarte scăzute, care au ajuns ieri şi la –23°C, un alt factor care a paralizat transportul pe cablu a fost şi vântul foarte puternic, care pe Valea Prahovei a suflat cu viteze ce au depăşit 100 km/h. Din această cauză, organizatorii concursului de Free-style care trebuia să se desfăşoare în snow-park-ul din Valea Dorului au fost nevoiţi să amâne evenimentul cu o săptămână. În aceste condiţii, turiştii s-au îndreptat către staţiunile Azuga, Predeal şi Poiana Braşov.


ESCALADÅ. În condiţii foarte bune s-a schiat la Buşteni, pe pârtia Kalinderu. Aici a fost stabilit şi un nou record mondial la escaladă pe gheaţă. Rusul Pavel Batusev a urcat peretele de gheaţă înalt de 16 metri în 9,549 secunde. Cei 20 de alpinişti înscrişi în concurs au escaladat liber, neavând nici un alt punct de sprijin în afară de pioleţi şi colţari. Săptămâna viitoare, între 21 şi 24 februarie, tot la Buşteni, se va desfăşura Cupa Europeană de skiboard.


MOLDOVA. Chiar dacă la Piatra-Neamţ a fost inaugurată telegondola, încă nu se poate schia. Planurile privind dezvoltarea turistică nu se opresc aici. În următorii doi ani va fi construită o nouă instalaţie de transport pe cablu, care va face legătura între Cozla şi Pietricica, acolo unde va fi amenajat şi un restaurant care se va roti în permanenţă.


Aur la schi fond

În week-end a avut loc în Grecia, la Pigadia, un concurs de schi fond la care au participat şi sportivi din ţara noastră. În proba de sprint,Monika Gyorgy, de la Dinamo Braşov, a fost desemnată învingătoare. Pe locul trei s-a clasat o altă româncă, Timeea Sara, legitimatăla Dinamo Braşov şi CSS Gheorgheni. Accidentările din lumea schiului alpin se ţin lanţ. După Florentin Nicolae şi Sandra Nărea, Lilla Petroczki are şi ea probleme de sănătate. Schioarea din Odorheiu-Secuiesc se pregăteşte în Finlanda, dar nu poate participa la concursurile FIS din această perioadă din cauza unor dureri la genunchi. La sfârşitul acestei săptămâni începe în Spania campionatul mondial de juniori la schi alpin.
 
 
 

×
Subiecte în articol: ski express