x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Gimnastele au învins Guvernul, ameninţând că nu mai participă la Olimpiadă

Gimnastele au învins Guvernul, ameninţând că nu mai participă la Olimpiadă

de Vicentiu Neagoe    |    17 Noi 2011   •   11:21
Gimnastele au învins Guvernul, ameninţând că nu mai participă la Olimpiadă

Modificarile care urmau sa fie facute la Legea Sportului au fost anulate, dupa ce Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a atras atentia ca noile norme ar dezavantaja anumite categorii de sportivi, printre care si gimnastele.

Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret a vrut sa trimita in Parlament un proiect de modificare a Legii Sportului prin care totii sportivii nu ar mai putea sa primeasca renta viagera decat dupa implinirea varstei de 30 de ani. Astfel, gimnastele noastre, primele care ar fi trebuit sacrificate, au vrut sa renunte la participarea la Olimpiada de la Londra.

Practic, in cazul in care ar fi ramas in activitate dupa 31 decembrie anul curent, acestea ar fi ramas fara veniturile din rente pana cand ar fi implinit 30 de ani. Printre acestea s-ar fi numarat Catalina Ponor (24 de ani), Sandra Izbasa (21 de ani, Ana Porgras (17 ani), Diana Chelaru (18 ani), Amelia Racea (17 ani) si Raluca Haidu (16 ani), situatie in care lotul Romaniei pentru Londra s-ar fi redus la o singura sportiva, respectiv Larisa Iordache!

Azi, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a trimis la ANST doua propuneri:

1. Gimnastii si gimnastele, care isi incheie activitatea prin specificul sportului pe care-l practica mai devreme decat alti campioni, sa fie exceptati de la 'limita de varsta de 30 de ani'.

2. Sportivii accidentati sa poata si ei lua renta din momentul incheierii carierei, chiar daca acesta survine sub varsta de 30 de ani, pentru ca in acest caz activitatea de performanta s-ar incheia fortat.

Speriat de reactiile imediate avute de COSR si de antrenorii coordonatori ai lotului de gimnastica, Octavian Bellu si Mariana Bitang, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat ca va retrage modificarile la Legea Sportului.

Incepand din anul 2000, statul roman a decis sa-i recompenseze pe viata pe sportivii romani campioni mondiali, olimpici sau europeni. Astfel, prin Legea Sportului, s-a stabilit atunci acordarea unei rente viagere pentru medaliatii cu aur la Campionatele Mondiale si Europene, precum si pentru sportivii care aduc orice medalie de la Olimpiada.

In prezent, aproximativ 500 de sportivi si fosti sportivi primesc de la stat renta viagera. Cuantumul acesteia este stabilit la 1,5 salarii medii brute, dar exista numeroase diferentieri, in functie de culoarea medaliei si de numarul acestora (spre exemplu un aur la JO aduce acordarea rentei in procent de 100 la suta, in timp ce un bronz la JO sau primul aur la CE e creditat cu 70 la suta din valoarea acesteia). In medie, e vorba despre o suma de 3.000 de lei per sportiv.

×