x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Halterofilii din Kazahstan riscă o interdicție la Paris 2024 după ultimul scandal de dopaj

Halterofilii din Kazahstan riscă o interdicție la Paris 2024 după ultimul scandal de dopaj

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   01:05
Halterofilii din Kazahstan riscă o interdicție la Paris 2024 după ultimul scandal de dopaj
Sursa foto: Hepta

Cinci membri ai echipei Kazahstanului de la Campionatele Asiatice de Haltere din mai, printre care un medaliat cu aur care conduce clasamentul pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, au fost suspendați provizoriu după ce probele lor au ieșit pozitive la o substanță interzisă.

Alți patru membri ai echipei, toți adolescenți care au fost testați în afara competiției în aprilie, sunt, de asemenea, suspendați, potrivit rapoartelor din Kazahstan.

Toți acești nouă au fost depistați pozitiv la SARMS (modulatori selectivi ai receptorilor androgenici) S-23, care este popular în rândul culturiștilor deoarece imită activitatea testosteronului și poate asigura creșterea masei musculare.

Campioana asiatică la categoria 102 kilograme, Nurgissa Adiletuly a fost în plus pozitivă la stimulentul 5-metilhexan-2-amină.

Federațiile cu trei sau mai multe încălcări ale reglementărilor antidoping în decurs de un an pot fi suspendate în conformitate cu articolul 12 din regulamentul antidoping al sportului pentru o perioadă de până la patru ani și pot fi amendate cu până la 500.000 de dolari, în funcție de deliberările unui grup independent care va fi chemat în acțiune după ce cazurile vor fi închise.

Conform regulilor sistemului de calificare de la Paris 2024, națiunile cu trei sau mai multe încălcări ale reglementărilor antidoping în perioada iulie 2021 - iulie 2024 sunt excluse automat de la Jocurile Olimpice.

Federația de Haltere din Kazahstan (WFRK) a declarat că va cere analizarea probelor B, iar dacă va contesta oricare dintre constatări, închiderea acestor cazuri ar putea dura mai multe luni.

Presa locală a raportat că se fac demersuri pentru demiterea antrenorilor principali ai echipei naționale, iar secretarul general al federației a fost demis.

Kazahstanul a înscris doi dintre sportivii suspendați la Campionatele Mondiale ale Federației Internaționale de Haltere (IWF) înainte ca Agenția Internațională de Testare (ITA) să publice ieri o listă actualizată a încălcărilor de dopaj.

Niciunul dintre cei nouă atleți suspendați de ITA sau de autoritățile naționale nu se află acum printre cei înscriși la Campionatele Mondiale de la Riyadh, în Arabia Saudită, în septembrie, pentru care înscrierile finale urmează să fie anunțate mâine.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dopaj Paris 2024