x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi În scrimă, ca la şah

În scrimă, ca la şah

de Violeta Moroianu    |    17 Iun 2015   •   23:08
În scrimă, ca la şah
Sursa foto: Augusto Bizzi

Echipa de spadă a României a venit cu un rezultat spectaculos de la Montreux. A obţinut titlul european, după meciuri în care nicio echipă nu şi-a menajat adversarul. Deşi poate părea ciudat, nu forma fizică este elementul esenţial în acontarea unei medalii.

Concentrarea, angajamentul şi inteligenţa sunt principalele arme de care au dispus Ana-Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu pentru a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului din Elveţia. Scrima este sportul în care forma fizică şi inteligenţa se pot completa de minune sau se pot suplini. După cum spune Ana-Maria Brânză, poţi fi foarte bine antrenat, dar să prinzi o zi în care ceva nu-ţi prieşte sau te poţi simţi obosit. În cazul acesta, mintea îţi dă aripi către podium. Ana-Maria Brânză îşi aduce aminte cu emoţie ziua în care a obţinut primul titlu european. Câştigase ultimul asalt în finală în duel cu o dublă campioană olimpică la individual, Timea Nagy, în faţa căreia nu credea să aibă vreo şansă. Acum, cu echipa, a luat al 6-lea titlu european la Montreux.

„Înainte de competiţiile pe echipe, ne întâlnim şi discutăm strategia privind fiecare meci în parte, apoi rămânem noi, fetele, şi stabilim detaliile, iar în timpul meciului fiecare spune ce crede de cuviinţă, o încura¬jează pe cea de pe planşă, dă indicaţii. Suntem cu siguranţă cea mai gălăgioasă echipă şi avem norocul că arbitrii ne tolerează de cele mai multe ori”, spune Ana-Maria Brânză.

A fi penultimul care greşeşte, strategia româncelor
La fel ca în şah, într-o competiţie de scrimă trebuie să gândeşti cu o secundă înaintea adversarului şi să planifici acţiunile, astfel încât să anticipezi mutarea oponentului. Antrenorul spadasinelor, Dan Podeanu, spune că preocuparea lor a fost să nu greşească ele primele. Au pândit adversarul, au aşteptat să comită o eroare, după care au punctat. Au greşit penultimele, ca la şah, şi au câştigat. Echipa se află la începutul drumului spre Rio.



Campioanele, descrise într-un singur cuvânt
Ana-Maria recunoaşte că este foarte ambiţioasă şi perfecţionistă şi, cu toate că are momente în care ţipă la fete, o face pentru binele echipei. Deşi spune despre ea că e „cea rea”, se referă cu drag la spadasine. Întrebată fiind cum le-ar caracteriza printr-un singur cuvânt pe colegele ei, Ana-Maria, sau „EXIGENTA”, cum se autodenumeşte, a încercat să surprindă esenţa fiecăreia. Mezina echipei, Simona Pop, este „SUFLETISTA”, motiv pentru care i se spune „Sufleţel”. Despre Loredana Dinu spune că este „MUNCITOAREA” grupului şi pe Simona Gherman o consideră „TALENTATA”. În scrimă nu e însă de ajuns să fii doar exigent, sufletist, muncitor sau talentat. Inteligenţa joacă un rol-cheie în acest sport, iar fetele de aur ale României deţin şi această calitate.


Ana-Maria Brânză şi-a fixat obiectivul de a deveni campioană olimpică, anul viitor. „Visez cu ochii deschişi la titlul olimpic. Am multe scenarii în minte despre cum ar trebui să fie, dar, cu siguranţă, dacă se va adeveri, sunt convinsă că trăirile de atunci nu vor semăna cu nimic din ce-mi imaginez acum”
 

×