Administraţia locală din Vatra Dornei va construi o nouă pârtie de schi în staţiunea suceveană. Cei 900 de metri de pistă vor fi deserviţi de un telescaun, valoarea totală a investiţiei fiind de 3,2 milioane de euro.
Una dintre cele mai frumoase staţiuni de schi din România, Vatra Dornei, face progrese din ce în ce mai mari pentru a ţine pasul cu Valea Prahovei. Începând din acest sezon, pârtia Parc, aflată în imediata apropiere a Parcului Municipal şi a Complexului Bradul – Călimani, are instalaţie de zăpadă artificială. Practic, în acest week-end, când au debutat "Serbările Zăpezii" – ediţia 2009 – s-a putut schia doar pe bucata cu zăpadă artificială, ceea ce demonstrează că investiţia a meritat. De altfel, sfârşitul săptămânii trecute le-a demonstrat tuturor administratorilor de piste de schi alpin din România că nu mai putem discuta despre acest sport fără zăpadă artificială. Dacă te bazezi doar pe ce îţi dă Dumnezeu o să ajungi ca un cerşetor de la colţul străzii. Din primăvara acestui an, la Vatra Dornei vor începe lucrările de amenajare a unei pârtii de schi. "Investiţia totală este de 3,2 milioane de euro. Vom avea un telescaun modern, iar pârtia va avea o lungime de 900 de metri. Nu vor lipsi instalaţiile de zăpadă artificială şi nici nocturna. Totul trebuie să fie gata până în luna decembrie", a declarat Ioan Mocanu, primarul localităţii Vatra Dornei. Dacă totul va decurge conform planului, în anii următori vor fi amenajate "bretele" care să facă legătura cu pârtiile existente acum. Idealul oamenilor din Depresiunea Dornelor ar fi construcţia unei telegondole care să plece din Parcul Municipal şi să urce până pe Dealu Negru, acolo unde există acum unul din cele mai vechi telescaune din ţară. Ediţia de anul acesta a "Serbărilor Zăpezii" a reprezentat un adevărat balon de oxigen pentru unităţile hoteliere. "La Vatra Dornei şi în cele 12 localităţi învecinate aflate în Depresiunea Dornelor au fost cazaţi 10.000 de turişti în acest week-end. Sperăm ca şi în perioada următoare să avem cel puţin la fel de mulţi oaspeţi", s-a exprimat Moraru, care îşi doreşte ca manifestarea organizată în colaborare cu agenţii economici din oraş şi Consiliul Judeţean Suceava să devină una dintre atracţiile zonei în fiecare sezon.
MUNTEANU NU MERGE LA CM
Schioarea Smaranda Munteanu i-a înştiinţat pe oficialii Federaţiei Române de Schi şi Biatlon că nu va putea reprezenta România la Campionatul Mondial de Schi Alpin care va avea loc în perioada 2-15 februarie la Val d’Isere, în Franţa. Sportiva care locuieşte în Alaska consideră că nu este suficient de bine pregătită pentru a putea scoate un rezultat notabil la o astfel de competiţie. Practic, Smaranda Munteanu şi-a dat seama că prezenţa ei în Alpii francezi nu ar fi altceva decât o excursie la munte. Locul său în delegaţia României va fi luat nu de o schioare, ci de două. Surorile Bianca şi Sandra Nărea vor merge amândouă la Val d’Isere, deplasarea urmând a fi suportată de clubul la care sunt legitimate, AS Schi Club Predeal. În aceeaşi situaţie este şi sibianul Alexandru Barbu, care îşi va suporta singur costurile legate de cazare, masă şi transport. Pe banii FRSB vor merge în Franţa doar Ioan Nan şi Edit Miklos, delegaţia urmând a fi condusă de antrenorul Florin Cristea, de la Dinamo Bucureşti. Miklos, singura schioare din România care a luat startul sezonul acesta în Cupa Mondială, va putea fi urmărită la sfârşitul lunii februarie pe pârtia Sorica din Azuga.
POLIŢIA ÎN ACŢIUNE
În perioada 10-12 februarie, domeniul schiabil Roata din staţiunea maramureşeană Cavnic va fi gazda Campionatului Naţional de Schi Alpin la MIRA, competiţie care va fi urmărită de la faţa locului de Elisabeta Lipă şi Monica Iagăr. Această întrecere a devenit o tradiţie în ministerul condus acum de Liviu Dragnea. De altfel, România va fi prezentă şi la Campionatul Mondial al Poliţiei. Ţara noastră speră să obţină medalia de aur la una din probele de schi alpin prin Edit Miklos.
Trec pe zăpadă artificială
Anul 2009 va fi unul în care numărul instalaţiilor de zăpadă artificială va creşte considerabil în ţara noastră. La Şuior s-au cheltuit iarna aceasta 3 milioane de euro pentru o astfel de instalaţie, lucru care i-a ambiţionat foarte tare pe ceilalţi administratori de domenii schiabile din România. La Cavnic, pe lângă tunurile cu zăpadă artificială, se plănuieşte construcţia unui teren de tenis în imediata apropiere a domeniului schiabil Roata. Asta în timp ce pârtiile Icoana sunt scoase la vânzare împreună cu instalaţiile de transport pe cablu şi cabana de lângă parcare. Instalaţii de zăpadă artificială vor mai apărea la Straja, Arieşeni şi Piatra Neamţ, în vreme ce la Muntele Mic va fi construită o telegondolă second-hand şi va fi renovat hotelul Sebeş.Citește pe Antena3.ro