x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Jocurile dezamăgirii

Jocurile dezamăgirii

de Florin Gongu    |    20 Aug 2008   •   00:00
Jocurile dezamăgirii

Nu sîntem în stare să confirmăm, atunci cînd sîntem cotaţi printre favoriţi, dar cîştigăm, surprinzător, acolo unde ne aşteptăm mai puţin.

Nu sîntem în stare să confirmăm, atunci cînd sîntem cotaţi printre favoriţi, dar cîştigăm, surprinzător, acolo unde ne aşteptăm mai puţin.


La handbal feminin am avut parte de o grupă uşoară, ce ne permitea un traseu lejer pînă la semifinale. La lupta pentru medalii. Practic, un singur meci a contat în grupă. Cel cu Norvegia. Restul au fost formalităţi. Antrenamente cu public. Ne-a învins Norvegia, s-a năruit tot. Aşa am dat peste Ungaria, o echipă destul de grea deşi venea după un traseu sinuos, din cealaltă grupă: egal cu Brazilia, înfrîngeri la scor cu Rusia şi cu Coreea de Sud. Palmaresul direct era unul echilibrat. Chiar dacă ungurii vorbeau de un complex România. Ce s-a întîmplat ieri a fost o adevărată instrucţie. Unguroaicele au cîştigat, controlînd jocul de la un capăt la altul. Practic, nici o clipă nu s-a pus problema cîştigătorului. La un moment dat am fost conduşi şi la 9 goluri, singura consolare fiind aceea că am reuşit să ducem diferenţa la final de meci la doar 4 goluri. S-a vorbit de o ge­neraţie de excepţie, sub comanda lui Tadici. Să ne uităm puţin la meciul de ieri. Pe foaie au fost trecute 14 jucătoare. Din ele am contat doar pe 10, practic aceleaşi care au evoluat şi în faza grupelor. Ada Olteanu a fost introdusă prea puţin, chiar dacă atunci cînd a intrat a înscris de 3 ori, portăriţa Tereza Pîslaru a fost o soluţie doar pentru final, atunci cînd nu mai era nimic de făcut, în timp ce Ani Senocico şi Florina Bîrsan nici nu au contat. Nu mai punem la socoteală că Valeria Beşe, învestită în rolul de căpitan de echipă, nu a înscris nici măcar un gol în meciurile cu Norvegia şi cu Ungaria! Şi atunci, despre ce ge­neraţie de excepţie vorbim? De fapt, vorbim de 9-10 jucătoare de valoare şi cam atît. Care au reuşit acum trei ani o performanţă incredibilă: locul 2 la Campionatul Mondial din Rusia. Stop! Competiţiile următoare au dovedit că a fost vorba de o întîmplare. Anul trecut, în finala mică a CM din Franţa ne-a bătut Germania, în prelungiri, după ce aveam un avantaj de 7 goluri în ultimele 10 minute ale meciului. Poate că am fi putut dezvolta o ge­neraţie de excepţie, dacă în jurul ei exista şi un antrenor adevărat. Din nefericire, ne-am pricopsit cu acest Gheorghe Tadici care nu are nimic în comun cu tactul pedagogic.

Atunci cînd echipa trece prin momente grele, şi solicită time-out, în loc să le încurajeze pe fete, el ţipă la ele şi mai rău le demoralizează! Nici nu e de mirare că a fost înde­părtat de la cîrma campioanei Oltchim Rm. Vîlcea. Astfel de metode învechite nu se pretează pe calapodul marilor echipe. Tadici a lăsat de înţeles că va renunţa la echipa naţională. N-ar face rău dacă şi-ar duce intenţia la bun sfîrşit. Îi mulţumim pentru ce a realizat şi îi urăm succes acolo unde se va duce. Pînă la urmă, aceste fete, care au totuşi un potenţial, au nevoie de un tehnician care să folosească metode moderne, capabil să le redea încrederea pe măsura valorii lor. Dacă vă mai interesează celelalte rezultate din sferturi, ele sunt: Norvegia – Suedia 31-24; Coreea de Sud – China 31-23 şi Rusia – Franţa 32-31 (după două reprize de prelungiri).


CA LA ROMĂNI. "Ne cerem scuze în faţa celor care au crezut în noi. Ne pare rău că am dezamăgit atîta lume", a fost placa preferată a fetelor din echipajul de 8+1 de la canotaj, dar şi a Nicoletei Grasu, cea care a reuşit "performanţa" să se prezinte în finala de la disc cu o aruncare demnă de un concurs de junioare. Barca de la 8+1 şi Nicoleta Grasu erau cotate drept principalele favorite la aur ale probelor. Despre Marian Drăgulescu, palmares excelent la Mondiale şi la Europene, ce să mai zicem? A ratat în ambele finale în care a fost prezent: la sol şi la sărituri, ultimul aparat fiind una dintre specialităţile lui, unde era cotat cu şanse reale la locul 1. Ce-a păţit? Specific româneşte, a dat cu băţul în baltă atunci cînd aurul era mai aproape ca niciodată, la a două săritură. În privinţa Came­liei Potec, campioană olimpică acum 4 ani, să apreciem totuşi că a prins trei finale. La ultima dintre ele, 800 de metri liber, unde nu e o specialistă, a stat în medalii pînă pe ultimii metri de cursă. Că nu a obţinut-o, să nu ne mire. Este totuşi, şi ea, tot româncă. Iar de acum, slabe spe­ranţe pentru noi medalii.

 

Pronostic

"Vom obţine între 11 şi 14 medalii. Aştept o medalie de aur de la canotaj, una sau chiar două de la gimnastică. Rezultate foarte bune pot veni şi de la alte sporturi. Mă gîndesc la judo, caiac-canoe, scrimă, atletism, înot şi, de ce nu, la handbal, lupte şi tir"
Ioan Dobrescu, secretar general COSR

Victoriile cu care ne mîndrim

Delegaţia României are după 11 zile de competiţie doar 4 medalii de aur, toate obţinute aproape surprinzător. La judo feminin, Alina Dumitru o avea pe partea de tablou pe japoneza Tani Ryoko, pe care a întîlnit-o în semifinale. Japoneza nu pierduse de vreo 12 ani. A învins-o Alina, care a cîştigat apoi aurul!  Singura confirmare la această Olimpiadă a venit de la echipajul de canotaj 2 rame fără cîrmaci, Andrunache-Susanu, care a cîştigat lejer medalia de aur. Altă surpriză: Constantina Diţă-Tomescu, campioană olimpică la maraton. Doar că atleta trăieşte şi se antrenează în SUA! Să ne bucurăm că a ales să concureze la Beijing tot pentru România, deşi putea liniştită să reprezinte SUA! Ultima mare bucurie ne-a produs-o Sandra Izbaşa, la sol, într-un sport în care mulţi ne cîntau deja prohodul, dar care nu se ştie cît ne mai ţine. Evident că preţuim enorm aceste victorii, unele aproape neaşteptate. Uitaţi-vă la tabelul alăturat şi vedeţi însă cîte medalii puteam avea în plus. Pînă acum avem doar 8. Conform obiectivelor fixate de federaţii, ne propusesem să obţinem între 13 şi 16 medalii. 

Linişte: România – Ungaria 30-34

Naţionala feminină de handbal a României a ratat calificarea în semifinalele turneului olimpic, după ce a fost învinsă de Ungaria cu scorul de 34-30 (16-14). În urma acestui rezultat, România va evolua, joi, pentru locurile 5-8, cu Franţa. Obiectivul României la JO a fost clasararea pe locurile 1-3. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a declarat că eliminarea României reprezintă pentru el surpriza Jocurilor Olimpice de la Beijing. "Am sperat la o minune chiar şi în ultimele minute. Sînt foarte dezamăgit, dar din păcate s-a dovedit că am visat frumos. Echipa a arătat atît în pregătire, cît şi în jocurile amicale un progres, dar sînt nişte tare ale românilor. Este vorba despre teama de succes." "Nu sînt laş, voi sta pînă la 31 august cînd îmi expiră contractul. Vom face o analiză atentă şi vom trage nişte concluzii. Vreau ca echipa să rămînă la acelaşi nivel", a spus Gheorghe Tadici, care aşteaptă apoi decizia federaţiei în privinţa lui.

 

Tabloul deziluziilor

Concurent        Sport   Aşteptare         Rezultat

Echipajul 8+1   canotaj medalie de aur  locul 3

Camelia Potec  înot      medalie            locurile 4, 5 şi 6

Nicoleta Grasu atletism            medalie de aur  loc 12

Echipa feminină            handbal            medalie            sferturi

Marian Drăgulescu       gimnastică        medalie de aur  locurile 4 şi 7

 

×
Subiecte în articol: medalii jo 2008