x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Lara Gut continuă seria succeselor si câştigă uriaşul din Lienz

Lara Gut continuă seria succeselor si câştigă uriaşul din Lienz

de Pinguilde    |    28 Dec 2015   •   22:34
Lara Gut continuă seria succeselor si câştigă uriaşul din Lienz

Schioara elveţiană Lara Gut a obţinut astăzi in Lienz a patra victorie a sezonului de Cupă Mondială, a doua la slalom uriaş. Ea s-a impus în staţiunea austriacă cu un timp total de 2:06,00 minute. Pe podium au însoţit-o reprezentanta Liechtensteinului, Tina Weirather (+0,12), şi nemţoaica Viktoria Rebensburg (+0,30).

Lienz-ul le-a aşteptat pe schioare îmbrăcat în haina cafenie a naturii uscate, la modă în această iarnă, şi cu şalul Inline image 1alb al pârtiei preparate cu tunurile de zăpadă curgând pe muntele ce păzeşte orăşelul austriac din sudul Alpilor.

În concursurile de schi alpin, înainte de fiecare manşă se face o recunoaştere a traseului. Cel din prima parte a cursei, marcat de antrenorul Norvegiei, a părut să aibă un pasaj cheie, observat îndelung de concurente si antrenorii lor. În realitate însă nu a pus nici un fel de probleme. Nici varietatea combinaţiilor de porţi nu le-a încurcat pe schioare.

Favoritele, pornite întotdeauna cu numere mici de start la această disciplină, au confirmat aproape integral. Doar franţuzoaica Tessa Worley (locul 18) a pierdut mult timp într-un viraj în care a fost trasă în larg şi a rămas sub aşteptări. Federica Brignone (6) a greşit şi ea mult. Stilul sălbatic a obligat-o să schimbe direcţia în săritură de vreo câteva ori, dar nestrunindu-şi schiurile, italianca n-a scăzut mult în clasamentul manşei.

Tina Weirather (4), Lara Gut (2), austriaca Eva-Maria Brem (3) si Viktoria Rebensburg (5), s-au achitat de sarcini cu brio. Despărţite de doar 18 sutimi, au păstrat toate şansele pentru victorie după manşa a doua.

Plasarea lor între primele n-a ridicat sprâncene a mirare. În schimb trecerea în frunte a Anei Drev merită multe semne de exclamare. Cel mai bun rezultat al slovenei in Cupa Mondială fusese reuşit în etapa precedentă, desfăşurată în Courchevel: un loc 7, tot la slalom uriaş. Astăzi în prima manşă Drev a avut o evoluţie perfectă, amintind foarte mult ca stil de Tina Maze. Stabilitate perfectă şi accelerare prin mişcarea braţelor într-un soi de înot aerian. Explicabil totuşi: Andrea Massi, antrenorul celei mai bune schioare pe care a dat-o Slovenia, lucrează pe perioada pauzei Tinei cu restul echipei slovene.

Din păcate, în manşa secundă Ana Drev s-a lăsat copleşită de emoţii şi a derapat mult prea uşor afară din traseul marcat de propriul antrenor. Astfel, favoritele s-au impus încă o dată. Cum pârtia a rezistat excelent până la final - austriecii au muncit la prepararea ei de la mijlocul lui noiembrie - Lara Gut & comp au înregistrat şi în manşa a doua timpi de top. Doar reprezentanta gazdelor s-a fâstâcit puţin când a ieşit în văzul spectatorilor de pe stadion. O intrare prea directă pe lângă o poartă a forţat-o să încetinească la trecerea următoarei. Penalizarea n-a fost foarte mare, dar suficientă pentru ca Eva-Maria Brem să termine cursa lângă podium.

În spatele ei a încheiat Federica Brignone, a cărei cursă nebunească s-a dovedit insuficientă pentru recuperarea întregii întârzieri din prima manşă. Tot o cursă de recuperare a urcat-o pe locul 6 şi pe austriaca Michaela Kirchgasser. Aceasta a schiat cu dureri după ce a căzut ieri la antrenament. De altfel şi Federica are circumstanţe atenuante pentru ratarea podiumului, ea petrecând Crăciunul cu febră, în pat.

Urmărită de ghinion pare să fie şi Lindsey Vonn. După ce şi-a sucit genunchiul in cursa de coborâre din Val d’Isere, după Crăciun americanca s-a îmbolnăvit de gripă. Astăzi a derapat în prima manşă şi, conform declaraţiilor ulterioare, nu a mai avut destulă energie pentru a reveni pe trasa corectă, abandonând.

Cu victoria de azi, Lara Gut a preluat conducerea în clasamentul disciplinei, în care are cu 8 puncte mai multe decât Eva-Maria Brem şi cu 85 mai multe decât Federica Brignone.

În clasamentul general, Lara (658 de puncte) s-a distanţat mult de Lindsey Vonn (500). Cele două nu au deocamdată alte rivale în lupta pentru globul mare de cristal. Hâtră cum îi este felul, Lara Gut a declarat televiziunii austriece după cursă: „Acum să sperăm că nu mai vine deloc zăpada, se anulează toate celelalte curse, iar clasamentul rămâne neschimbat.„

Următoarea etapă feminină a Cupei Mondiale este un slalom special şi se va desfăşura mâine tot în Lienz. Tot mâine va avea loc şi ultima etapă masculină a lui 2015, o coborâre, în staţiunea italiană Santa Caterina. 

×
Subiecte în articol: Lara Gut