x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Linişte la Sovata!

Linişte la Sovata!

de Sorin Anghel    |    17 Ian 2008   •   00:00
 Linişte la Sovata!

După ce aglomeraţia din perioada Sărbătorilor de iarnă a trecut, staţiunea Sovata reprezintă destinaţia ideală pentru o partidă de schi la sfârşitul acestei săptămâni.



După ce aglomeraţia din perioada Sărbătorilor de iarnă a trecut, staţiunea Sovata reprezintă destinaţia ideală pentru o partidă de schi la sfârşitul acestei săptămâni.

Frig, zăpadă, telescaun. Dedesubt, pe pârtie, nimeni. Asta e pârtia? Cam aiurea! Sus, după ce te slobozeşti din scaunul îngheţat, dai de fericire! Schiorii colorează panta începătorilor, numită impropriu pârtie. E totuşi deservită de un baby-ski de care se agaţă copiii.


CA LA NOI, LA ROMÅNI. Despre schi în adevăratul sens al cuvântului se poate vorbi abia atunci când vine vorba de pârtia Aluniş, punctul forte pe care îl are Sovata pe timp de iarnă. Pârtia arată bine, iar stratul de zăpadă măsoară cam 25 de centimetri. A fost şi mai multă, dar s-a dus, pentru că n-a mai nins din decembrie. De Sărbători a fost nebunie. Sute de turişti s-au înghesuit pe pârtie şi pădurea de pe margine a dat impresia că strânge ca un clăpar nou. Acum peisajul s-a mai aerisit şi se poate schia în linişte. O urcare cu telescaunul care are un singur loc, la fel ca la Mogoşa sau Piatra Fântenele, costă 7 lei. Copiii beneficiază de reducere, astfel că ei trebuie să scoată din portofelul părinţilor numai 5 lei. Pârtia arată bine numai atunci când ninge foarte mult, dar nici acum nu e chiar rău. Ar fi nevoie de un tun care să producă zăpadă artificială. Turiştii se plâng că aproape de sosire, la ultimul "zid", pârtia este destul de abruptă. Schiorii se tem să nu cadă şi preferă să coboare în derapaj. Zăpada se "mătură" foarte uşor şi se formează gheaţă. Dacă nu veniţi cu schiurile de acasă faceţi o mare greşeală. Centrele de închiriere de la Sovata au în rafturi numai echipament vechi, care vă pot transforma ziua într-un calvar. O pauză pe pârtie este mereu binevenită. La cele două cabane, merg oricând un vin fiert, un ceai de fructe sau o ciorbiţă de fasole!


CONCURS. Sâmbătă şi duminică va avea loc la Predeal un concurs de schi alpin dotat cu puncte FIS. Dintre schiorii români, vor fi prezenţi la start Ionică Achiriloaie, Florentin Nicolae, Bogdan Barbu, Dragoş Staicu, Mihai Olaru, Elod Pal Pal, Zsombor Peter şi Istvan Bojthe.

 

×
Subiecte în articol: ski express