Chiar şi după Sărbători, staţiunile de pe Valea Jiului sunt pline de turişti înnebuniţi după schi şi snowboard.
Chiar şi după Sărbători, staţiunile de pe Valea Jiului sunt pline de turişti înnebuniţi după schi şi snowboard.
În mod normal, după Sărbătorile de iarnă românii zac! Zac de necaz că nu mai au bani, zac după atâta băutură şi mâncare, zac în aşteptarea primului salariu! În aceste condiţii, ar fi fost normal ca pe pârtiile de la noi să nu fie prea multă lume. Din fericire, lucrurile nu stau deloc aşa.
FĂRĂ FIŢE. În condiţiile în care pe Valea Prahovei se face slalom printre pietre şi porţiunile cu gheaţă, cele mai bune piste se găsesc în staţiunile de pe Valea Jiului. Şi aici turiştii se împart după preferinţe şi bugete. Temerarii care preferă să schieze prin zăpadă neatinsă, la înălţimi mari, aleg să urce în Parîng. În această perioadă, din păcate, nu este suficientă zăpadă ca să puteţi face ture lungi, până la staţia de jos a telescaunului. Dar asta nu trebuie să reprezinte vreo problemă, pentru că pârtiile din partea superioară sunt bine întreţinute, iar teleschiurile funcţionează până când se întunecă.
PERFECT. La Straja există o singură problemă: aglomeraţia!!! Drumul ce leagă staţiunea de oraşul Lupeni a fost asfaltat şi toată lumea se încumetă să urce cu maşina până la baza pârtiilor. Telescaunul funcţionează şi el, iar o călătorie durează 23 de minute. De la staţia superioară şi până la orice cabană din staţiune nu se face mai mult de cinci minute! Cu tot cu bagaje în spate!!! Pârtiile arată impecabil! “A nins foarte mult de Sărbători şi avem zăpadă multă! Lumea continuă să vină la noi pentru că se ştie în toată ţara că nu ne batem joc de pârtii”, a declarat Angela Huda, administratorul pârtiei Platoul Soarelui. Meteorologii au prognozat ninsori pe Valea Jiului chiar şi în a doua parte a lunii martie.
Pericol de avalanşe, dar nu pentru schiori
Salvamontiştii din Buşteni au hotărât să interzică accesul turiştilor în Masivul Bucegi. Pericolul producerii de avalanşe este maxim, astfel că amatorii de schi de tură trebuie să îşi amâne drumeţiile. Pentru a nu fi dezamăgiţi, ei pot încerca plimbări lungi pe schiuri în Munţii Baiului. Avalanşele nu pun în pericol viaţa schiorilor care merg pe pârtii, deoarece acestea sunt amenajate în locuri unde nu se pot produce alunecări de zăpadă. De asemenea, turiştii neechipaţi de munte ar trebui să renunţe la plimbările la altitudine. Pericolul producerii de accidente grave este foarte mare.
sorin.anghel@jurnalul.ro