Un motiv evidenţiat de tehnicianul maghiar pentru declinul Oltchimului este numărul mare de jucătoare din lot. „Ce se întâmplă acum la Oltchim oglindeşte situaţia reală a clubului. Pe mine m-au dat afară după o victorie la 13 goluri. Credeţi că mă mai miră ceva? Am vorbit cu conducerea clubului la începutul sezonului. Le-am comunicat că un lot de 22 de jucătoare nu este adecvat pentru o echipă de handbal la acest nivel. Permanent opt-nouă jucătoare nu vor fi pe bancă la meciurile oficiale. Ele nu vor deveni niciodată prietenele tale. O să înceapă să te lucreze şi încet mesajul va ajunge şi la colegele lor. Din 22 de jucătoare, şapte joacă pe postul de inter stânga. Oricât le-ai schimba, nu reuşeşti să le împaci pe toate”, a declarat Kovacs în presă.
Antrenorul maghiar nu vede cu ochi buni revenirea lui Radu Voina la echipă. „Jucătoarele de la Oltchim nu au susţinut niciodată vreun antrenor. Ele au impresia că noi suntem nişte şosete de care se debarasează când au chef. Există deja o tradiţie a antrenorilor daţi afară de jucătoare la Oltchim. Asta le-a dat o forţă extraordinară. În astfel de condiţii, nici un antrenor nu poate rezista. Dacă şi pe Radu Voina, care a fost un mieluşel cu ele şi le-a vorbit mereu frumos şi le-a lăudat, au reuşit să îl dea afară. El a fugit de la Oltchim, n-a mai vrut să audă de echipa asta. Decizia de a reveni mi se pare puţin luată în grabă. Eu nici până acum nu înţeleg de ce a avut Oltchimul nevoie de mine? M-au răscumpărat de la turci, ca să mă dea afară, apoi să o aducă pe Anja şi după o lună să scape şi de ea?”, se întreabă Kovacs.
„E greu să rezişti în România”
Eşecul Anjei Anderson la Vâlcea este pus de Peter Kovacs pe seama diferenţei de mentalitate între danezi şi români. „Anja Anderson a venit în România crezând că se află în faţa unui proiect pe termen lung. Ea a vrut să implementeze handbalul din Danemarca în România. Acest lucru e imposibil. În timp ce la danezi totul se face cu precizie, în România există un alt stil de viaţă, oamenii sunt altfel, au altă mentalitate, filozofia şi habitatul diferă mult. La Vâlcea, nu antrenorul conduce echipa, ci indicaţiile vin din toate sferele posibile. S-au supărat pe mine că ţin prea multe antrenamente, la Anja a fost complet invers.
Săptămâna trecută au avut un antrenament lejer marţi, miercuri au câştigat în campionat, cu emoţii, în faţa Reşiţei, pe care am bătut-o, în tur, la 28 de goluri, joi şi vineri a fost program de săniuş şi de shopping, iar după antrenamentul de 150 de minute de sâmbătă, jucătoarele abia se ţineau pe picioare. Duminică a urmat meciul cu Itxako. Deci de marţi până sâmbătă nu au avut antrenamente, practic doar două şedinţe de pregătire într-o săptămână. Anja plecase pe un drum foarte periculos. În momentul în care conducerea decide să aducă o antrenoare care să antreneze trei zile pe săptămână, e clar că există o problemă la acel club”, spune Kovacs.