Știi, când îmbătrânești, îți dai seama că începi să pierzi, că lucrurile la care țineai dispar. Este crudul adevăr. Asta este viața. Începi să înveți doar atunci când începi să pierzi. În viață trebuie să lupți pentru fiecare centimetru. Așa este și în fotbal. Indiferent că este vorba despre viață sau de fotbal, marginea de eroare este foarte subțire.
Nu, nu am început să livrez texte motivaționale. Este discursul lui Tony D’Amato, jucat magistral de Al Pacino, din Any Given Sunday. Un film despre lupta pe viață și pe moarte a acestor „gladiatori moderni”, cum sunt denumiți jucătorii profesioniști din fotbalul american. Acolo este triumful, dar și decăderea. Acolo sunt în joc sume imense de bani și nimeni nu-și permite să piardă.
Aici totul pare o joacă. O joacă în care toți se iau în serios. Jucătorii de fotbal american din România nu se mai consideră „niște campioni de weekend”. Nu mai sunt eroi doar pentru familii și prieteni.
Un sport finanțat de jucători
S-au scurs deja 6 ediții de când uriași cu fețe domestice se tot duelează pentru o pasiune comună. Doar pasiune. Pentru că aici dai bani ca să joci. Câștigul este pentru suflet. În România sunt șase echipe care se luptă în Campionatul Național de Fotbal American. Prin comparație, Bulgaria este ceva mai jos decât noi. În schimb, Ungaria avea deja 26 de echipe în 2009, iar Serbia are deja 2.000 de practicanți. Campionatul intern este organizat în două conferinţe, cea de Nord-Vest şi cea de Sud-Est. Echipele Cluj Crusaders, Timişoara 89ers şi Reşiţa Locomotives joacă în conferinţa Nord-Vest şi Bucharest Rebels, Bucharest Warriors şi MureşMonsters joacă în Sud-Est.
Rebeli... pentru o cauză
Rebels este campioana ultimelor două ediții. Alexandru Crăciun lucrează în domeniul financiar la o agenție de publicitate și are rolul de antrenor. Este și antrenor, și jucător. „Folosesc raționalul financiarului în fotbalul american și leadershipul și munca în echipă a fotbalului american în financiar”. Sunt în echipă corporatiști, studenți, medici, ingineri, contabili și jurnaliști. „De departe cea mai tare ocupație o are Victor Vlădăreanu, care este om de știință în domeniul roboticii.” Să fii „om de cifre” și să găsești un limbaj comun nu e chiar simplu. „Pentru ca totul să meargă, trebuie ca ce zice antrenorul, quarterback-ul și căpitanul defensive să reprezinte adevărul absolut. Restul echipei trebuie să execute.”
Rebelii se pot lăuda și cu doi jucători de națională. Robert Pop este un român care joacă de 14 ani în Irlanda, la Rhinos. A fost „rebel” în 2014 și va reveni și sezonul viitor, chiar dacă va fi nevoit să facă naveta între Irlanda și România. Haytam Fadel este student și are în palmares titlul de campion al Africii cu naționala Marocului. Vine din Constanța de două ori pe săptămână pentru antrenamente. 30.000 de lei au cheltuit Rebelii în ultimul sezon și toți banii au venit din cotizații de la jucători.
Pasiunea jocului se transmite din tată în fiu. Cel mai bun exemplu îl dă jurnalistul sportiv Daniel Marcu. „La petrecerea de Halloween din clasa I, m-am îmbrăcat cu echipamentul lui tati. Când am văzut că toată şcoala s-a strâns în jurul meu, am realizat că vreau să joc şi eu fotbal american”, spune fiul său, Alexandru, care și-a găsit deja câteva modele. „Mie îmi place şi fotbalul, mai ales de Cristiano Ronaldo, dar când mă uit cu tati la fotbal american, îmi place Tom Brady. Lui îi plac Cam Newton şi unul Colin”.
„Bucharest Rebels pune mare preţ pe viitor şi de aceea am decis să facem o grupă de copii pe care să-i iniţiem în acest sport”, spune Daniel. Sună ca un comunicat de presă, dar ascunde pasiune. Altfel nu ar merge de două ori pe săptămână la antrenamente. „Sunt sacrificii mari pe care le fac practicanţii acestui sport, mai ales că pentru majoritatea este o activitate after work. Perioada în care fotbalul american din România era doar un hobby de weekend este de mult apusă”, spune Marcu senior. La ultima finală ROBOWL au fost vreo 1.500 de spectatori pe Cluj Arena. Și nu mai erau doar prieteni și rude apropiate. Erau și fani. „Unii şi-au confecţionat un întreg arsenal de steaguri şi bannere cu însemnele echipei”.
Este o lume mică, în care nu și-au făcut loc interesele unor patroni de cluburi, nu sunt jocuri de culise și nici scandaluri. O lume în care fiecare învață de la celălalt . În unele situații învață să dea… fără să fie altruiști. Sau cum ar zice antrenorul Rebelilor: „am învăţat de la acest sport că, indiferent dacă sunt lovit din spate sau din faţă, trebuie să mă ridic şi să lovesc şi eu la rândul meu pe cineva. Avem şi o vorbă: Când este un play la care nu ştii ce să faci, loveşte pe cineva!”.
Un spot publicitar de 30 de secunde la Super Bowl costă aproximativ 4 milioane de euro
Football info
✔ Zoltan Mesko a fost primul român care a jucat în Super Bowl, cu New England Patriots
✔ Bucharest Warriors a fost prima echipă de fotbal american din România
✔ Bucharest Rebels are în componenţă şi doi membri care joacă în echipele naţionale ale Irlandei şi Marocului
Costul unui echipament complet de competiție variază între 300 și 1.000 de dolari