x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Poiana Brasov - Petrecerea schiorilor in Postavaru

Poiana Brasov - Petrecerea schiorilor in Postavaru

de Sorin Anghel    |    03 Ian 2007   •   00:00

Un chef pe cinste, desfasurat la 1.600 de metri altitudine
In noaptea de Revelion, in Poiana Brasov, cea mai mare statiune montana din Romania, nu au loc doar petreceri luxoase, la care doamnele isi etaleaza tinutele fine, iar barbatii se delecteaza cu trabucuri cubaneze. Peste 100 de schiori au decis sa petreaca trecerea in noul an in varful muntelui, la Cabana Postavaru.
Un chef pe cinste, desfasurat la 1.600 de metri altitudine
PETRECERE. Mancarea traditionala si muzica antrenanta au reprezentat ingredientele unui chef ce i-a lasat cu gura cascata pana si pe cei mai pretentiosi turisti aflati pentru prima oara in Postavaru

In noaptea de Revelion, in Poiana Brasov, cea mai mare statiune montana din Romania, nu au loc doar petreceri luxoase, la care doamnele isi etaleaza tinutele fine, iar barbatii se delecteaza cu trabucuri cubaneze. Peste 100 de schiori au decis sa petreaca trecerea in noul an in varful muntelui, la Cabana Postavaru.

Revelion 2007. Momentul integrarii! Mare moment mare! Aproape ca nici n-a mai nins din cauza acestui moment pe care l-am asteptat de parca ne-ar fi adus cine stie ce schimbare radicala. Bucurestiul a gemut de petreceri stradale, lucru valabil si pentru celelalte orase importante. La munte, lumea s-a dus buluc, ca de obicei. Ca asa ii sta bine romanului. Dupa un an in care ii place sa creada ca a muncit, pleaca si el sa se dea cu punga pe zapada.

VESELIE. Distractia nu s-a oprit o data cu ivirea zorilor, ci a continuat si seara urmatoare

BALAMUC. In Poiana Brasov, imbulzeala mare. Schiori, mai putini ca in anii precedenti, iar explicatia este una logica. Lipsa zapezii i-a indepartat pe multi dintre iubitorii de munte, dar nu i-a impiedicat pe "paltonari" sa ia cu asalt Masivul Postavaru. Conditii bune de schi au fost doar in Kanzel si pana in Platoul Ruia. Mai departe era crima. Pe Sulinar era iarba mai peste tot. Lucru bun, in comparatie cu zapada artificiala care s-a transformat in gheata. Pe Subteleferic nu se putea schia, iar Drumul Rosu ar putea fi rebotezat Drumul Pietrelor. Ca nu sunt conditii bune se putea vedea si la Teleschiul Ruia. De obicei era o coada de 50 de metri, dar anul asta nu trebuia sa mai astepti deloc pentru a urca. Nici un schi scump, nou sau de fite. Numai vechituri, ideale pentru astfel de conditii. Daca schiorii au fost putini, in schimb "paltonarii", mari amatori de senzatii tari cu capacul de la closet, au urcat pana in Varful Postavaru (1.799 de metri). Angajatii de la Ana Teleferic erau nervosi foc pe turistii care urcau complet dezechipati. In Kanzel ti-era frica sa mai schiezi de teama ca vreun nebun care se da la vale cu sacul de plastic ti-ar putea frange picioarele. Practic, in zilele din preajma Anului Nou, partiile din Postavaru au semanat cu niste bulevarde pe care au circulat numai masinile in care se asculta manele. Sanii, saci din plastic, capace de la closet si doar cativa schiori inversunati, adevarate prezente exotice intr-un asemenea decor.

DISTINCT. Noaptea de Revelion a insemnat zeci de petreceri in hotelurile si pensiunile din Poiana Brasov. Un chef a fost insa la inaltime, atat la propriu, cat si la figurat. Petrecerea schiorilor, desfasurata la Cabana Postavaru, va ramane una de pomina pentru cei peste 100 de turisti care au ales sa se "integreze" la o altitudine de 1.600 de metri. Pretul? Unul in jurul a o suta de dolari, mai putin decat au platit cei ce au preferat sa petreaca in restaurantele din Brasov. In plus, aici vecini ti-au fost Bucegii si Piatra Craiului, in vreme ce Postavaru a vegheat cu atentie ca nimic sa nu lipseasca de la un asemenea eveniment.

DISTRACTIE. Fetele frumoase au lasat schiurile afara si s-au pus pe dansuri in restaurantul cabanei

ANTREN. In restaurantul din interiorul cabanei s-a petrecut pe rupte. Mancarea traditionala si muzica antrenanta au reprezentat ingredientele unui chef ce i-a lasat cu gura cascata pana si pe cei mai pretentiosi turisti aflati pentru prima oara in Postavaru. "A fost super. Am chefuit pana dimineata. Ne-am distrat de minune si nu a fost nimeni care sa nu se fi simtit bine", a povestit Kerstin Truestch, una dintre participantele la petrecere. A avut un sigur regret dupa o noapte de dezmat. "A doua zi am dormit foarte mult si n-am mai apucat sa schiez deloc. Am stat toata ziua in pat, ca sa fiu odihnita tot anul, sa pot sa ma distrez pe schiuri."

ACASA. Indragostiti de Postavaru, cativa monitori de la Scoala de Schi Ana au ales sa petreaca la cabana. "Am aflat in ultimele zile ca sunt locuri libere aici si am zis ca nu ar fi rau sa ne distram undeva departe de restul lumii. A fost limpede afara si s-au vazut foarte bine Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului. Am vazut toate focurile de artificii de la Bran si Moeciu, asa ca nu ne-a lipsit nimic. Cred ca n-am mai dansat de mult timp asa de mult. De vina a fost muzica foarte buna de care am avut parte", a povestit Allen Coliban, unul dintre fericitii meseni. Distractia nu s-a oprit o data cu ivirea zorilor, ci a continuat si seara urmatoare. "Am mai avut unele restante si era pacat sa ramanem datori inca de la inceputul anului. Oricum, in prima zi a anului am schiat fara incetare, dar seara am avut puterea sa ma distrez. De fapt, mie la distractie nu imi trebuie forta, ci energie, pe care mi-o da schiul", a spus Roxana Nisipeanu, o alta schioare care a fost prezenta la petrecerea de la Cabana Postavaru.

MANELIST PE SCHIURI
Dupa ce in noaptea de Revelion a "descantat" la cateva petreceri din Poiana Brasov, manelistul Adi de la Valcea a dorit sa-si petreaca prima zi din 2007 pe schiuri. Sa nu isi inchipuie nimeni insa ca interpretul este vreun "Alberto Tomba al muzicii". Manelistul preferat al lui Gigi Becali a putut fi zarit pe partia Bradul, acolo unde s-a distrat cu cativa apropiati. "Echipat" ca un adevarat paltonar, in trening si geaca din puf, Adi de la Valcea a fost privit cu dispret de multi dintre turistii prezenti pe pista. Deranjat de coada existenta la teleschi si de faptul ca nu i-a fost recunoscut statutul de VIP, care i-ar fi putut oferi posibilitatea sa urce fara sa stea la rand, manelistul a preferat sa escaladeze partia pe jos, ceea ce l-a epuizat vizibil pe cantaret, care a renuntat dupa cateva ture. Acest lucru i-a bucurat foarte tare pe schiori, bucurosi ca au scapat de inca un paltonar, care pe deasupra mai este si manelist.

ARIESENI
Turistii care au ales sa petreaca Revelionul la Arieseni nu au fost foarte inspirati. In statiunea din judetul Alba nu s-a putut schia, desi au fost cativa pasionati care au incercat sa coboare pe partia Vartop. Chiar daca au avut parte de conditii foarte bune la cazare, iar distractia de la petrecerea de Revelion a fost la inaltime, turistii au parasit Arieseniul inca de la 1 ianuarie. "A plouat cu galeata, iar lumea n-a putut sa faca altceva decat sa stea in vila. Avem rezervari pentru perioada urmatoare, dar s-ar putea sa se anuleze in cazul in care nu se va putea schia", a declarat Delu Nicola, unul dintre proprietarii de pensiuni din Arieseni. Conditii vitrege pentru schi au mai fost si la Baisoara, tot Muntii Apuseni, acolo unde turistii au incercat sa uite de lipsa zapezii consumand din abundenta palinca. Aceeasi situatie a fost si la Stana de Vale. In schimb, la Feleac, langa Cluj, s-a putut schia gratie instalatiilor care au produs zapada artificiala.

BECALI VREA SA SCHIEZE
Conducerea Stelei a petrecut la Hotel Ruia, aflat in proprietatea lui Adrian Ilie. Finantatorul campioanei, Gigi Becali, a preferat sa renunte la cazarea in Hotel Sport, acolo unde a stat in ultimii ani, dar nu a ratat prilejul sa se tachineze cu George Copos. Cei doi s-au intalnit pe partie, stelistul ironizandu-l pe rapidist. "Daca ma antrenez doua saptamani cu un instructor, cred ca il bat pe Copos si la schi", a spus Becali. George Copos a luat ca pe o gluma afirmatia "Latifundiarului din Pipera" si a preferat sa nu reactioneze. Cei doi sustin ca sunt prieteni in clipa de fata, amandoi avand un obiectiv comun: oprirea lui Dinamo din cursa pentru titlu.

GRIJI
Pentru zilele urmatoare, vremea va fi intr-o usoara incalzire, astfel ca stratul de zapada se va subtia. In aceste conditii, si starea partiilor se va inrautati, astfel ca suferinta schiorilor se va prelungi. Pe Valea Prahovei, starea este in continuare slaba. La Sinaia nu se poate vorbi despre schi, la Busteni e cea mai buna partie, la Azuga se schiaza pe Sorica Sosire, in vreme ce la Predeal se poate organiza Campionatul Mondial de schi pe pietre. De altfel, ieri in statiunea brasoveana a fost o aglomeratie groaznica. Cozile de la teleschiuri s-au intins pe sute de metri, iar parcarile au fost blocate. Cateva mii de brasoveni au ales sa petreaca Revelionul in Piata Sfatului. Imediat dupa miezul noptii, in momentul focului de artificii, s-a format o imbulzeala serioasa. Lumea s-a calcat in picioare pentru a filma si a fotografia.

×