x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Poiana Brasov - Telegondola, gata pana la Sarbatori

Poiana Brasov - Telegondola, gata pana la Sarbatori

de Sorin Anghel    |    25 Noi 2005   •   00:00
Poiana Brasov - Telegondola, gata pana la Sarbatori

Cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din Romania, telegondola "Postavarul Expres" din Poiana Brasov, va fi gata inaintea Sarbatorilor de Iarna.

Ana Teleferic construieste la Poiana Brasov cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din Romania. In ciuda conditiilor grele de lucru, proprietarul isi doreste ca inaugurarea sa aiba loc inaintea Sarbatorilor de Iarna.

Recunoscuta drept cea mai scumpa statiune montana din Romania, Poiana Brasov se dezvolta de la an la an. Atractia acestei ierni o va reprezenta telegondola "Postavarul Expres", care se afla in plin proces de constructie.

INTARZIERE. Initial, lucrarea trebuia finalizata la 10 decembrie, dar, din cauza unor probleme independente de vointa celor de la Ana Teleferic, proprietarul instalatiei, termenul de predare s-a mai lungit. "Am inceput lucrarile de la sfarsitul lunii iunie, dar, din cauza conditiilor meteo foarte grele, am progresat mai anevoios. Vara a fost plina de ploi. Am avut mai multe zile cu precipitatii decat cu soare. Si zapada a venit destul de devreme si ne-a cam incurcat. Acum tragem tare si speram ca pana de Craciun totul sa fie gata. Lucram zi de zi cu peste o 100 de oameni, de dimineata pana seara. Nu avem zi libera si vrem sa facem tot ce este cu putinta pentru a finaliza lucrarea", a declarat Ioan Rufa, directorul Ana Teleferic.

DEZVOLTARE. Chiar daca are punctul de plecare foarte aproape de vechea telecabina, cele doua instalatii vor functiona in paralel. "Nu s-a pus niciodata problema sa inchidem telecabina dupa ce va incepe sa functioneze noua telegondola. Statiile de pornire sunt foarte apropiate, dar la sosire se face diferenta. Telegondola «Postavarul Expres» are capatul la amplasamentul fostei Cabane Cristianu", spune Rufa, care explica si care vor fi avantajele acestei instalatii de transport pe cablu. "Tot domeniul schiabil de pe acest versant va beneficia de aceasta telegondola. Cine vrea sa schieze pe partiile Lupului, Sulinar, Subteleferic sau Drumul Rosu vine la Poiana Brasov, se suie in telegondola asta si isi face pe plac. Aceste partii sunt de un nivel greu, iar accesul se facea foarte anevoios. Asta nu inseamna ca schiorii vor pleca de pe partia Bradul si vor veni pe aceste partii. La munte, lucrurile stau cu totul altfel. Nu exista o concurenta. Fiecare partie are schiorii sai. Incepatorii merg pe partiile usoare, in vreme ce avansatii prefera partiile mai dificile", este de parere directorul Ana Teleferic, Ioan Rufa.

PRONOSTIC
"Telegondola «Postavarul Expres» va fi cea mai moderna instalatie de transport pe cablu din Romania. Este un model de ultima generatie, produs in 2002 de catre firma austriaca Doppelmayer"
Ioan Rufa, director Ana Teleferic
RESPONSABIL
"Este o datorie pe care Ana Teleferic a avut-o fata de comunitatea locala, fata de iubitorii de munte si de schi. Este o investitie facuta numai cu bani veniti din mediul privat, nu din bani publici"
George Copos, patron Ana Teleferic

"POSTAVARUL EXPRES" ARE O RIVALA LA MAMAIA
O instalatie asemanatoare cu cea de la Poiana Brasov se gaseste si pe malul Marii Negre, la Mamaia. Intre cele doua localitati se poate spune ca exista si o asemanare, fiind considerate cele mai luxoase statiuni din Romania. Diferenta de nivel dintre punctul de plecare si cel de sosire la "Postavarul Expres" este de 661 de metri, avand o inclinare medie de 32,68%. Distanta dintre cele doua statii este de 2.140 de metri si poate fi parcursa in numai 7 minute, viteza maxima ce poate fi atinsa fiind de 6 metri pe secunda. Spre deosebire de vechile telecabine, telegondolele vor permite accesul persoanelor cu handicap locomotor, lucru ce reprezinta o premiera pentru Romania. Instalatia de pe Postavarul va avea un numar de 69 de telegondole (foto), fiecare avand cate opt locuri, dispuse fata in fata. Ana Teleferic va avea instalatii de transport pe Bradul, Cantal si Postavarul, fiind cea mai dezvoltata societate de profil din Romania. Patronul grupului de firme Ana este George Copos, care mai detine in Poiana Brasov hotelurile Bradul si Sport.

STOP
Vicepremierul George Copos a anuntat ieri ca investitiile sale in instalatiile de transport pe cablu din Poiana Brasov se vor opri dupa finalizarea telegondolei "Postavarul Expres". "Comunitatea locala are datoria sa construiasca parcarile si tot ceea ce tine de infrastructura. Poiana Brasov va avea o alta imagine dupa ce turistii vor beneficia de aceasta telegondola, care este cea mai moderna din Romania. Ana Teleferic isi va amortiza aceasta investitie in 30 de ani", a declarat Copos.

INFO
AEROPORT. Chiar daca reprezinta un centru economic important, Brasovul nu beneficiaza in momentul de fata de un aeroport. Firma canadiana IntelCan a semnat un parteneriat cu autoritatile locale, prin care se angajeaza ca, pana la finalul anului 2008, sub Tampa sa existe un aeroport de marime medie, care ar putea asigura turistilor straini un acces mai usor spre Poiana Brasov si spre statiunile de pe Valea Prahovei. Costul unei asemenea investitii este de 100 de milioane de dolari. Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, se asteapta si la implicarea firmelor cu potential financiar din judet. Printre actionari se vor numara si Consiliile Judetene din Harghita si Covasna, si cel Local din Ghimbav.

VARIANTA. Iubitorii sporturilor de iarna vor beneficia de farmecul muntelui si la Poiana Mica, acolo unde se va afla Silver Mountain, asa cum va fi denumit satul de agrement care se va construi acolo. Constructia statiunii se va face in patru etape, pe o durata de cinci ani. Investitorul s-a angajat sa nu faca nici un fel de defrisari, iar cei care vor dori sa aiba o casa de vacanta aici vor scoate din buzunar cam un milion de euro.

INTENTIE. Vicepremierul George Copos vrea sa construiasca la Poiana Brasov si un teren de golf. "Vara mergem sa jucam golf, iar iarna ne dam cu schiurile. Aceasta statiune se va ridica la cele mai inalte standarde europene. Investitiile facute acolo sunt realizate din bani privati, nu din bani publici sau veniti de la Uniunea Europeana", a spus patronul de la grupul de firme Ana.

VIS. Primarul Brasovului, George Scripcaru, isi doreste constructia unei telegondole care sa plece din gara si sa aiba punctul de sosire in Poiana Brasov. Edilul sustine ca prin realizarea acestui proiect circulatia autovehiculelor va fi descongestionata. "Calatorii ar putea admira orasul de sus, centrul istoric si tot orasul vechi. In plus, am scapa de aglomeratia din week-end de pe drumul de Poiana", spune primarul.

SEZON. Incepand de astazi, partia Bradul este deschisa celor care vor sa schieze. Au fost puse in functiune instalatiile care produc zapada artificiala, teleschiul poate fi si el utilizat, astfel ca partia aflata in proprietatea Ana Group va fi atractia acestui week-end in Poiana Brasov.
×