Până acum, Federaţia Română de Schi şi Biatlon nu a avut nici un
reprezentant în Comitetul Executiv al COSR. Puiu Gaspar, secretarul
FRSB, candidează pentru un post în cadrul Comitetului Olimpic şi
Sportiv Român. Alegerea sa ar putea duce la dezvoltarea mai rapidă a
sporturilor de iarnă în ţara noastră.
- Domnule Gaspar, cu câţi sportivi şi-a propus Federaţia Română de Schi şi Biatlon să meargă la Jocurile Olimpice de la Vancouver?
Ideal ar fi să avem 18 sportivi, dar este devreme să dăm pronosticuri. În clipa de faţă avem o serie de sportivi care pot ajunge în Canada. De pildă, la biatlon, Reka Ferencz poate intra în echipa care va merge la Vancouver dacă se pregăteşte serios şi va continua să obţină rezultate bune. Biatlonul ne-a dus cele mai multe rezultate şi este singurul sport de iarnă din România care a cucerit o medalie la un campionat european.
- De unde au apărut rezultatele în biatlon dacă nu există decât două baze de pregătire?
Cu siguranţă că rezultatele vor fi mai bune în momentul în care condiţiile de pregătire vor fi mai bune. În clipa de faţă, am iniţiat mai multe programe împreună cu ANS şi am reuşit să facem la Băile Harghita o bază sportivă ce poate fi utilizată atât iarna, dar şi vara. Noi contăm şi pe baza de la Cheile Grădiştei, construită din banii lui Ovidiu Gârbacea. Acolo totul este făcut ca la carte. Noi, Federaţia, ne-am angajat să asigurăm tunurile pentru zăpadă artificială şi panourile din poligon.
- Poate Eva Tofalvi să obţină o medalie în Canada?
Totul este posibil. Dacă se pregăteşte în continuare la fel de serios, Eva se va putea întoarce de la Vancouver cu o medalie. Acest lucru i-ar schimba total viaţa. Acum, lotul feminin de biatlon este în Suedia, se antrenează pe zăpadă. Au toate condiţiile pentru performanţă. Şi merită lucrul ăsta din moment ce participă etapă de etapă în Cupa Mondială. Anul acesta am reuşit să aducem lângă fete şi un ceruitor. Este vorba de Zsolt Antal, care a participat la Olimpiada de la Torino la schi fond. Condiţii bune de pregătire sunt şi la juniori. Lotul este plecat în Austria. Tot acolo se antrenează şi cei de la schi fond.
- De ce nu există un lot naţional şi la schi alpin?
Am ajuns într-un moment în care au apărut rezultate şi noi sprijinim doar performanţa. Edit Miklos lucrează cu responsabilitate, schiază foarte bine, o să meargă în Cupa Mondială, o vom vedea la televizor. Pentru ea, noi facem eforturi şi ne aşteptăm să facă un rezultat mare la Jocurile Olimpice. Noi vrem să avem continuitate şi la finalul acestui sezon, în funcţie de rezultatele care se vor obţine, vom face trei centre de pregătire. Unul va fi pe Valea Prahovei, altul pe Valea Jiului şi al treilea, cel mai probabil, în Harghita. Aici se vor antrena cei mai buni cadeţi şi juniori.
- La Torino, schiul alpin a obţinut rezultate ruşinoase.
Eu nu mai vreau să se repete aşa ceva. Noi nu putem să-i sancţionăm pe sportivi, iar cluburile se mândresc cu simpla calificare a schiorilor. A trecut totuşi vremea în care era important să te califici, nu să câştigi.
- România va organiza în 2013 Festivalul Olimpic al Tineretului European.
Este ceva extraordinar, din care toată lumea are de câştigat. Noi am fost singura Federaţie care ne-am întâlnit cu COSR-ul şi autorităţile locale. Avem probleme cu infrastructura. Încercăm să facem ceva cu baza de biatlon de pe Valea Râşnoavei.
- Cine a stabilit localităţile pentru fiecare probă?
S-a făcut o discuţie şi s-a ţinut cont de tradiţia fiecărei staţiuni. Conducerea COSR, în special preşedintele Morariu şi secretarul general Ioan Dobrescu, au demarat un program de revitalizare şi reorganizare a sporturilor de iarnă, program care se va finaliza cu organizarea acestui festival, în 2013. Atunci vom avea parte de cea mai mare competiţie pentru sporturi de iarnă care a fost găzduită vreodată în România. Acest festival trebuie să fie doar o etapă spre obiectivul final, organizarea Jocurilor Olimpice din 2022. Avem un plan concret, o strategie de dezvoltate a sporturilor de iarnă din România.
- Federaţia a făcut selecţia pentru loturile de sportivi care vor participa la competiţia din 2013?
La finalul acestui sezon vom trage linie şi-i vom alege numai pe cei foarte buni. Avem în vedere participarea la concursuri importante din străinătate. Degeaba ai o organizare ireproşabilă dacă rezultatele sportivilor tăi sunt dezamăgitoare.
- Cum privesc autorităţile locale acest eveniment?
Primarii au reacţionat excelent, iar acest lucru este absolut normal. Dezvoltarea bazelor sportive atrage turişti în aceste staţiuni. Practiv, după Festivalul Olimpic al Tineretului European toată lumea va avea de câştigat. Aportul nostru este reprezentat de parteneriatul cu OMV. Împreună vom construi trei complexe de trambuline, la Râşnov, Săcele şi Miercurea Ciuc. Practic, demersul nostru se subscrie strategiei generale prefigurate la nivelul ANS şi COSR, aceea de a pregăti candidatura României pentru organizarea ediţiei din 2022 a Jocurilor Olimpice. Noi am înţeles acest lucru ca o provocare care va stimula dezvoltarea infrastructurii sportive şi a bazei materiale specifice. Niciodată până acum sporturile de iarnă nu s-au bucurat de atâta popularitate în România. Acest lucru a fost posibil datorită rezultatelor tot mai bune obţinute în ultimii ani de către sportivii noştri.