x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Retragere anulată

Retragere anulată

de Vicentiu Neagoe    |    17 Noi 2011   •   21:00
Retragere anulată

Dupa ce gimnastele au amenintat cu retragerea pentru a-si putea conserva rentele, COSR si ministrul Daniel Funeriu au cerut reanalizarea proiectului de lege propus de ANST

Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret a vrut sa trimita zilele trecute in Parlament un proiect de mo­dificare a Legii sportului, prin care toti sportivii nu ar mai putea sa primeasca renta viagera decat dupa implinirea varstei de 30 de ani. Pri­mele afectate de o asemenea masura ar fi gimnastele, care, imediat ce au auzit, i-au anuntat pe antrenori ca vor re­nun­ta la Olimpiada de la Londra, pre­fe­rand sa-si depuna dosarul pentru rentele vi­a­gere pana la expirarea termenului de 31 decembrie. In aceeasi idee, COSR a tri­mis la ANST doua pro­puneri: 1. gim­nastii si gimnastele care isi incheie ac­ti­vitatea prin specificul spor­tului pe care-l practica mai de­vreme decat alti campioni, sa fie ex­cep­tati de la "li­mita de varsta de 30 de ani";

2. spor­tivii accidentati sa poata si ei sa ia renta din momentul in­che­ierii carierei, chiar daca acesta survine sub vars­ta de 30 de ani, pentru ca in acest caz ca­riera s-a incheiat fortat. Ieri, speriat de reactiile imediate avute de COSR si de antrenorii coordonatori ai lotului de gimnastica, Octavian Bellu si Mariana Bitang, mi­nistrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat ca va retrage modificarile la Legea sportului. Acesta i-a solicitat ieri presedintelui ANST, Doina Melinte, reanalizarea acestui proiect de lege: "Va rog sa reanalizati oportunitatea introdu­cerii pragului de varsta de 30 ani, de la care un sportiv sa poata solicita renta viagera (…), astfel incat textul final sa fie in avantajul sportivilor in activitate".

Incepand din anul 2000, statul roman a decis sa-i recompenseze pe viata pe sportivii romani campioni mondiali, olimpici sau europeni. Astfel, prin Legea sportului, s-a stabilit atunci acordarea unei rente viagere pentru medaliatii cu aur la Campio­na­tele Mondiale si Europene, precum si pentru sportivii care aduc orice medalie de la Olimpiada. In pre­zent, aproximativ 500 de sportivi si fosti sportivi primesc renta viagera. Cu­an­tumul acesteia este stabilit la 1,5 salarii medii brute, dar exista nu­meroase diferentieri, in functie de cu­loa­rea medaliei si de numarul acestora (spre exemplu, un aur la JO adu­ce acordarea rentei in procent de 100%, in timp ce un bronz la JO sau pri­mul aur la CE e creditat cu 70% din valoarea acesteia). In medie, e vor­ba despre o suma de 3.000 de lei per sportiv.

Indignare si manie
Aflata la Viena, alaturi de Octavian Bellu, antrenoarea Mariana Bitang a spus ca ea a crezut ca es­te vorba despre o farsa. "M-au su­nat fetele sa-mi spuna ca pleaca de la lot peste doua saptamani, pentru ca nu vor sa rateze renta viagera in cazul in care se va im­pu­ne limita de varsta. Initial, am crezut ca e vorba despre o farsa nereusita, dar dupa ce m-am in­for­mat si am aflat despre intentia Autoritatii Nationale pentru Sport, mi-am dat seama ca e ceva serios. Am realizat ca exista toate sansele ca eu si Bellu sa ramanem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care sa o ducem la Olimpiada de la Londra", a spus Bitang. Modificarea nu i-ar afecta pe campionii mondiali, olimpici sau europeni care beneficiaza deja de renta, ci doar pe cei aflati inca in activitate.

×