Marton Simon, antrenor al lotului naţional de biatlon şi director al CSS Miercurea Ciuc, nu rosteşte niciodată cuvinte de complezenţă. Şi-a omorât sănătatea pe zăpadă şi nu îşi permite să păcălească sportul. Duminică, după ce Emil Imre a căzut în finala de la proba de short-track 1.500 de metri, tehnicianul de la Miercurea Ciuc spunea că sportivul legitimat la clubul pe care îl conduce nu va încheia competiţia fără să câştige o medalie.
Pronosticul lui Simon s-a adeverit atunci când Emil Imre s-a transformat în vedeta delegaţiei României după ce a câştigat medalia de argint la short-track 500 metri, cea mai rapidă probă a acestui sport. “Rusul Denis Ayrapetyan a avut doar 10 centimetri în faţa mea. Îmi pare rău că n-am reuşit să-l bat”, sunt primele cuvinte pe care le-a spus sportivul în momentul în care a dat nas în nas cu presa după succesul obţinut în Poiana Braşov.
Adolescentul din Miercurea Ciuc nu se aştepta să dea lovitura la Festivalul Olimpic al Tineretului European. “Obiectivul meu era clasarea pe unul din primele zece locuri. După ce duminică am ajuns în finală mi-am dat seama că pot obţine o medalie. A contat foarte mult că am venit la Poiana Braşov şI m-am pregătit pe acest patinoar. Am reuşit să mă acomodez foarte repede”, explică sportivul, moment în care este întrerupt de către Ludovic Kovacs, managerul lotului de short-track. “A contat foarte mult faptul că Federaţia Română de Patinaj ne-a susţinut programul de pregătire. La fel de mult ne-a ajutat şi clubul de la Miercurea Ciuc. Este un sportiv foarte bun, care are calităţi ce îi dau dreptul să spere la o calificare la Jocurile Olimpice. Dacă nu va merge la Sochi, sigur va fi prezent în 2018, la Pyeongchang. Din păcate, patinoarul din Miercurea Ciuc este foarte aglomerat. Noi avem nevoie de 4 ore de antrenament în fiecare zi, dar suntem lăsaţi pe gheaţă numai patru ore pe săptămână. La fiecare antrenament, Emil îşi pune singur protecţiile pe lângă mantinelă”, spune tehnicianul.
Imediat după ce a obţinut medalia de argint, sportivul a fost sunat de către părinţii săi, aflaţi acasă, la Miercurea Ciuc. “Tata este portar, iar mama este secretară. Sunt la lucru, n-au reuşit să ajungă. M-au sunat imediat ce au aflat rezultatul, dar n-am reuşit să vorbesc cu ei. Au plâns amândoi şI n-au reuşit să-mi spună nimic. Mi-am dat seama că i-am făcut fericiţi. Eu m-am ţinut tare şI nu am plâns. Din păcate, la proba de 1.000 de metri mă aşteaptă o serie foarte grea. După această medalie, lumea va fi mai atentă la ceea ce fac. Mi-e teamă de presiune, n-am mai avut parte de aşa ceva, dar sper să mă descurc. Nu mi-am imaginat niciodată că voi putea urca pe podium. Eu sunt elev la Liceul Silvic din Miercurea Ciuc şi îmi doresc să urmez o facultate cu acelaşi profil la Braşov. Acest rezultat mă va face să mă gândesc mai atent asupra viitorului meu”, s-a destăinuit sportivul care a obţinut pentru România cel mai bun rezultat din istoria participărilor la ediţiile de iarnă ale Festivalului Olimpic al Tineretului European. Maria Bogyo este considerată de către toată lumea drept a doua sa mamă. “Sunt alături de el încă din clasa întâi. Este un copil foarte disciplinat. Pe lângă calităţile sale native, elementare pentru un sportiv care participă la sporturi de viteză, el gândeşte foarte mult”, spune antrenoarea.
Adrian Ciobanu, preşedintele Federaţiei Române de Patinaj, cel care a hotărât să acorde mai multă atenţie patinajului de viteză în momentul în care a fost ales, nu s-a arătat deloc surprins de rezultatul obţinut de către Emil Imre. “La acest nivel, se ştiu doar naţiunile puternice. Acestea sunt Rusia, Italia şi Franţa. Eu nu spun că este o surpriză acest rezultat obţinut de către Imre. Dacă gândeşti pozitiv, dacă speri, îţi dai seama ca aşa ceva este posibil oricând. Eu sper ca el să mai câştige încă o medalie la această ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European”, a spus Ciobanu.
Ziua de astăzi a marcat şi un eveniment care a demonstrat din nou slaba organizare existentă la FOTE 2013. Un spectator prezent la concursul de sărituri cu schiurile de la Râşnov, acolo unde Iulian Pîtea s-a clasat pe locul 8, a fost muşcat de către câinile celui care se ocupă de întreţinerea trambulinelor. Spectatorul a fost transportat la spital şi se află în afara oricărui pericol.