Tradiţia şi pasiunea bat politica la fundul gol! Pentru că 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, pică anul acesta într-o zi de luni, orice român cu stare a avut grijă să-şi aranjeze o minivacanţă la munte.
Mai mult de două mii de turişti au ales să îşi petreacă sfârşitul de săptămână la munte, în Straja şi Parâng. Neinteresaţi de alegerile care au loc în această perioadă sau de paradele militare dedicate Zilei Naţionale, aceştia au luat drumul muntelui, lăsând deoparte hainele de oraş. Se mai zărea din loc în loc, câte un tricolor arborat de cabanieri, pentru a marca şi aici, la cota 1.700, Ziua României. Pârtiile din Parâng au fost ţinta principală a turiştilor. De la cel mai mic, la cel mai mare, turiştii au urcat la munte încă de vineri după-amiază.
Aici zăpada depăşeşte 30 de centimetri şi trei pârtii, printre care cea de sub telescaun, EuroParâng şi ANEFS au fost deschise, pe acestea fiind pornită şi instalaţia de transport. Din mai multe locuri din ţară, românii care au dorit să profite de minivacanţă şi să petreacă Ziua Naţională la înălţime au ocupat pârtiile din Parâng şi Straja.
"Am venit din Târgu-Jiu, nu am mai fost în Parâng până acum, dar nu regret. Este o staţiune montană în plină ascensiune. Nu ştiu încă dacă voi vota, dacă cumva mă plictisesc şi ajung mai repede acasă poate trec pe la secţia de votare. Deocamdată sunt în munte şi nu am de gând să cobor prea repede. Îmi pun schiurile şi să înceapă distracţia!", a declarat un turist. "De regulă mergeam la parada militară, la Alba-Iulia, dar anul acesta am venit aici, să petrec la înălţime. Am venit aici în grup şi am vrut să profităm de zilele libere, iar vremea se pare că ţine cu noi", ne spune un alt turist din Alba-Iulia.
"Am schiat toată ziua. A nins destul şi n-am avut nici un fel de probleme şi sper să mai ningă pentru că aici vreau să stau. Nici nu am de gând să cobor la oraş. Încerc să uit de tot ce înseamnă politică, alegeri, campanie. Întotdeauna mă refugiez în munţi când aud de politică", spune un iubitor al muntelui.
MAŞINI LĂSATE LA VOIA ÎNTĂMPLĂRI DIN LIPSA PARCĂRILOR
Parcarea de la baza staţiunii Parâng a devenit neîncăpătoare pentru sutele de maşini care urcă la munte o dată cu debutul sezonului de iarnă. Prea puţine locuri de parcare, înghesuială şi maşini abandonate între nămeţi, acesta este deja peisajul de la punctul de îmbarcare al telescaunului din Parâng, chiar înainte de deschiderea sezonului. Toate aceste probleme au apărut deoarece parcarea din Parâng încă nu a fost amenajată, iar drumul pentru maşini, până în staţiunea turistică este absolut impracticabil. Maşinile sunt lăsate la baza telescaunului, iar şoferii se plâng de aglomeraţia şi îmbulzeala din zonă.
Gigi Pogan, şeful instalaţie telescaun spune că cel mai greu va fi însă la iarnă, când calea de acces va fi blocată de autocarele care-i vor aduce pe turişti la munte. "Din 10-15 decembrie aici, la baza muntelui, va fi un adevărat vacarm. Maşini înzăpezite, cozi pe kilometri întregi de maşini pe dreapta drumului", declară Pogan. Problema parcărilor insuficiente nu a fost rezolvată niciodată în Parâng, ba mai mult, acolo au loc de foarte multe ori ambuteiaje, iar la fiecare sfârşit de săptămână drumul se îngustează simţitor din cauza maşinilor lăsate pe kilometri întregi pe mar-ginea drumului.
OPT MILIOANE DE LEI PENTRU PARĂNG
Guvernul a aprobat suma de opt milioane de lei pentru proiectul de investiţii în turism "Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng". Acesta are scopul de a valorifica resursele turistice pe care le prezintă Munţii Parâng, prin dezvoltarea sporturilor de iarnă. "Guvernul a decis să finanţeze, într-o primă etapă acest proiect, cu suma de opt milioane de lei, venind astfel în întâmpinarea aşteptărilor autorităţilor locale din Municipiul Petroşani", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Finanţarea proiectului va fi asigurată din bugetul autorităţii locale şi, în completare, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Telescaunul din Parâng va funcţiona la capacitate maximă. În acest sezon, telescaunul va funcţiona cu începere de la ora 8:00 până la transportul tuturor turiştilor, atât cât permit normele I.S.C.I.R. Investiţia la telescaun este salutabilă mai ales că, în luna septembrie, în urma unui control al celor de la ISCIR s-a constatat că doar jumătate dintre scaunele de urcat pe cablu sunt funcţionabile, iar în perioada iernii cozile de la telescaun sunt interminabile.
Instalaţia de urcat pe cablu din Parâng a fost construită în anul 1973, fiind dată în funcţiune doi ani mai târziu şi pe perioada sezonului rece este singura cale de acces spre staţiune, asta până când se va realiza telegondola, proiect menit să conducă la dezvoltarea turismului în Parâng. Pe lângă telegondolă, proiectul mai prevede şi alte instalaţii de transport pe cablu la care se va avea acces pe baza unor cartele.
ÎMBULZEALĂ ŞI ÎN STRAJA…
Nici Straja nu a scăpat de "atacul" turiştilor, staţiunea fiind ocupată în proporţie de 90%, asta cu toate că au fost deschise doar două pârtii, însă se schiază doar pe una. "Sunt peste 1.000 de turişti însă din păcate a viscolit foarte tare. Zăpada a ajuns în pădure, iar în unele locuri nu mai este zăpadă deloc. Se schiază pe Lupului şi mai rău pe Platoul Soarelui", ne declară Emil Părău, administrator. Potrivit lui Părău în acest week-end turiştii veniţi la Montana au avut parte de preţuri promoţionale, doar un leu pentru o tură cu teleschiul, dar şi de un meniu diversificat, pornind de la tradiţionalul ciolan cu fasole şi până la specialităţi din păstrăv, toate pregătite de cei opt bucătari de aici. Tot în acest sfârşit de săptămână în Straja s-a deschis şi clubul de noapte, unul dintre cele mai selecte localuri de la cota 1.300, iar de săptămâna viitoare aici sunt aşteptaţi în fiecare week-end să mixeze la platane cei mai renumiţi DJ din ţară şi nu numai.
Ca o concluzie, se pare că lumea nu prea este interesată de alegeri ori de parade militare, alegând distracţia. Şi asta pentru a profita de minivacanţa oferită cu ocazia Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României care le-a venit numai bine românilor.
Minerii din Petrila încă mai speră…
Petrilenii au mers la vot chiar dacă au venit în număr mai redus, au venit cu gândul la o viaţă mai bună. Cei care au sosit încă de la prima oră să pună ştampila pe buletinele de vot s-au gândit la minerii care au murit şi la cum au ajuns în atenţia întregii ţări.Nimeni de aici nu a uitat tragediile.
"Am votat oamenii de care am auzit şi nu politicienii care şi-au adus aminte că existăm doar la evenimentele tragice, când au ajuns toţi la mină", declară un miner de la Petrila.
"Am votat pentru o clasă politică mai atentă la problemele noastre. Trebuie să se vadă că oamenii de aici au nevoie de sprijin şi dacă cei pe care i-am votat vor şti să asculte de cei de la primărie şi chiar şi de oamenii de pe stradă, atunci cred că a meritat să vin la vot. Noi sperăm", a spus unul dintre politicienii locali care a venit la vot la Petrila. Oamenii de aici vor o viaţă mai bună, lucru ce pentru ei înseamnă doar locuri de muncă. "Sper ca politicienii pe care i-am votat să ne reprezinte interesele şi să fie cât mai multe locuri de muncă. După tragedia de la mină, cred că toată lumea speră să mai avem ce pune pe masă şi asta înseamnă locuri de muncă pentru noi şi pentru copiii noştri", a declarat un alt petrilean. "Poate că numai după ce vom alege oameni mai buni în funcţiile de conducere, tinerii ni se vor întoarce în ţară, pentru că aici, după explozia de la mină, numai de lucru de străinătate se vorbeşte", spune un altul. Localnicii din Petrila nu au uitat că în urmă cu două săptămâni majoritatea politicienilor au profitat de suferinţa lor. Imediat după ce a avut loc explozia de la mina Petrila mai mulţi candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat au fost la mină, unii dintre ei profitând prin dezbateri publice la tot felul de emisiuni televizate.
Citește pe Antena3.ro