x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ski express / Distractie la Cavnic

Ski express / Distractie la Cavnic

de Sorin Anghel    |    25 Mar 2006   •   00:00
Ski express / Distractie la Cavnic

Doua partii cu o lungime totala de 1.400 de metri sunt motivul pentru care multi schiori din Baia Mare aleg sa schieze la Cavnic, localitatea situata la jumatatea drumului ce duce la Sighetul Marmatiei.

O zona recunoscuta pentru obiceiurile traditionale inca nealterate nu putea sa nu reprezinta o atractie si pentru iubitorii sporturilor de iarna. Partiile din Maramures sunt cautate in general de schiorii din Ardeal, dar oamenii locului povestesc ca, de cateva ori, au avut parte de turisti veniti din Ucraina si Ungaria. "Acum vreo doi ani veneau multi ucraineni sa schieze la noi, dar acum, de cand s-au introdus vizele, vin numai la inceputul lui ianuarie, cand la ei este Craciunul si Anul Nou pe stil vechi", spune Nicolai Sdroba, un localnic din Cavnic. Cele doua partii din localitatea maramureseana au rolul unui plaman pentru toata zona. "Daca nu ar fi partiile astea, nu ar veni nimeni sa doarma la noi."

LOCALIZARE. Cele doua piste, La Icoana 1 si La Icoana 2, sunt situate la iesirea din Cavnic, spre Sighetul Marmatiei. Chiar daca saptamana aceasta a fost una calduroasa, zapada inca nu a disparut. "La noi aici, in Muntii Gutaiului, iarna pleaca abia la sfarsitul lunii aprilie. Am avut sezonul asta zapada si de un metru. In perioada asta avem schiori mai putini, pentru ca lumea s-a saturat deja de iarna si strange bani pentru concediul de Pasti", marturiseste un angajat de la cele doua teleschiuri care deservesc partiile.

PREPARATE. Partiile, care nu impresioneaza nici prin lungime, nici prin gradul de dificultate, sunt foarte bine amenajate. Inaintea fiecarui week-end, administratorii bat zapada, astfel ca cei care ajung la Cavnic sambata si duminica nu au parte de taluzuri sau gheata. Pistele sunt situate una in continuarea celeilalte, astfel ca multi dintre schiori prefera sa coboare pana la baza abia dupa ce folosesc ambele teleschiuri.

SELECT. Zona in care sunt situate partiile nu este una deloc saraca. Si acest lucru se poate observa inca de la casa de bilete. Accesul se face cu ajutorul unor cartele, identice cu cele existente pe Valea Prahovei, la Azuga. In plus, echipamentul turistilor este unul de ultima generatie. Cine nu stie sa schieze isi poate petrece timpul la restaurantul aflat la baza partiei, iar in zilele cu soare locul este ideal pentru plaja.

MULTUMITA
"Zapada este foarte bine batuta si nu sunt deloc taluzuri care sa imi faca probleme. Eu nu schiez foarte bine, dar aici este locul ideal unde pot sa ma perfectionez"
Anda Nicoara
schioara Cluj-Napoca
CRITIC
"Zapada e buna, locul este frumos, mai ales ca nu e galagie, dar parca teleschiurile astea sunt prea puturoase. Nu am dormit azi-noapte si parca ma ia somnul cand urc panta"
Nicu Oprisan
schior Baia Mare
IN VIZITA
"Nu stiu sa schiez, dar vin aici pentru ca asa vrea nevasta-mea. Ea schiaza impreuna cu copiii. Ei sunt pe partie, iar eu stau la soare, beau un vin fiert si ma bronzez"
Ionut Barsan
turist Zalau

VESTIAR. Schiorii se echipeaza in parcare
AJUTOR. Legaturile schiurilor se regleaza in ultima clipa
×
Subiecte în articol: ski express