Øyvind Sandbakk, profesor de știința sportului la Universitatea UIT din Norvegia, spune că deosebirile dintre performanțele medii ale atletelor și atleților atingeau o limită la 8-12% diferență în rezultate mondiale, în favoarea bărbaților, potrivit BBC.
Această diferență este mai mică pentru sporturile de rezistență și mai mare pentru sporturile care necesită forță fizică în partea de sus a corpului.
Unele sporturi sunt considerate „feminine” și nu au mulți participanți bărbați. Printre acestea se numără înotul sincron. La Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 nu a participat niciun bărbat.
Aceeași diferență este și în sporturi considerate masculine, precum boxul. Este astfel dificil de identificat sporturile în care femeile au o performanță mai bună decât bărbații.
Separarea aspectelor biologice și sociale este un proces dificil. La acest aspect se adaugă și accesul inegal al bărbaților și femeilor la activități sportive.
Potrivit unor studii, există factori de mediu din copilărie care afectează competitivitatea fetelor în comparație cu cea a băieților.
Potrivit unei cercetări din 2023, diferențele de performanța atletică între băieți și fete sunt minime înainte de pubertate. Apoi diferența dintre sexe crește. Nivelul de testosteron este legat de mărimea și puterea mușchilor și de o concentrație mai mare de hemoglobine, eea ce duce la o oxigenare mai bună.
Iată sporturile la care femeile fac performanță:
1. Sporturi pe distanțe lungi
Acestea cer un nivel mai ridicat de rezistență pe o perioadă mai lungă de timp. Femeile stabilesc un ritm mai potrivit decât bărbații.
„Femeile, în general, par să fie mai bune atunci când vine vorba de stabilirea unui ritm. De exemplu, alergătorii de maraton,” susține Sandbakk, ce a studiat sporturile în care femeile au o performanță mai bună.
2. Sporturi de anduranță
Aceeași regulă se aplică și la sporturi de anduranță, unde nivelul de disconfort e ridicat. Penny Lee Dean a stabilit un record pentru cea mai rapidă trecere înot a Canalului Catalina, dincolo de cel din Canalul Mânecii. Dean a traversat înot o distanță de 32.5 kilometri în 7 ore și 16 minute. Un record mondial care nu a fost doborât până în prezent.
„Cred că la distanțe de peste 32 de kilometri, femeile pot învinge bărbații.” Atleta crede că „dacă apa e mai rece, femeile au avantaj”.
Experții spune că este vorba despre modul în care e distribuit țesutul adipos în corpul femeilor. Acesta ajută la rezistența în apa rece și la abilitatea de a pluti.
„La temperaturi normale, bărbații tind să fie mai rapizi,” afirmă Ned Denison, director al comitetului International Marathon Swimming Hall of Fame.
Dean crede că acest avantaj în înotul pe distanțe mari se datorează adaptării mentale și capacității de a rezista la sentimentul de disconfort.
În cazul alergătorilor care participă la maratoane pe distanțe mai mari de 314 kilometri, femeile sunt cu 0.6% mai rapide. Mai multe studii au indicat faptul că femeile au și un echilibru mai mare datorită forței pe care o au în partea inferioară a corpului.
3. Tir
Un alt sport în care femeile au rezultate impresionante, în ciuda unui istoric redus, e proba cu pistolul și alte probe ce implică o țintă care stă pe loc. Sunt necesare mai multe studii pentru a obține date statistice mai complexe, potrivit useit.ro.