x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Tokyo: Fără spectatori din străinătate la Jocurile Olimpice și Paralimpice

Tokyo: Fără spectatori din străinătate la Jocurile Olimpice și Paralimpice

20 Mar 2021   •   16:30
Tokyo: Fără spectatori din străinătate la Jocurile Olimpice și Paralimpice

Accesul spectatorilor din străinătate nu va fi permis la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo din această vară, din cauza îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, relatează BBC.

Autoritățile japoneze au declarat comitetelor olimpic și paralimpic că este „foarte puțin probabil” ca intrarea în țară să poată fi garantată.

Organizatorii au declarat că această decizie oferă „claritate” posesorilor de bilete și ajută la asigurarea „unor jocuri sigure pentru toți participanții și pentru publicul japonez”.

Jocurile vor începe pe 23 iulie. Jocurile paralimpice urmează o lună mai târziu, din 24 august.

Organizatorii au declarat că situația Covid-19 din Japonia și multe alte țări, restricțiile globale de călătorie și apariția unor noilor tulpini ale virusului au dus la decizie, iar cumpărătorii de bilete își vor primi banii înapoi.

Jocurile Olimpice au fost amânate în martie anul trecut din cauza răspândirii coronavirusului în întreaga lume.

Este prima amânare din istoria evenimentului, la care participă 11.000 de sportivi din aproximativ 200 de țări.

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, a declarat că măsura este un "sacrificiu mare pentru toată lumea".

„Împărtășim dezamăgirea tuturor fanilor olimpici din întreaga lume și, bineînțeles, a familiilor și prietenilor sportivilor care intenționau să vină la Jocuri”, a spus el. „Îmi pare rău pentru asta. Orice decizie trebuie să respecte mai întâi principiul siguranței. Știu că partenerii și prietenii noștri japonezi nu au ajuns la această concluzie ușor”, a spus Bach.

Excluderea spectatorilor din străinătate vine ca o altă lovitură financiară majoră pentru Jocurile de la Tokyo.

Costurile pentru jocuri au crescut cu 2,8 miliarde de dolari din cauza măsurilor de prevenție, dar organizatorii au exclus în mod constant o întârziere.

La începutul acestui an, premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că jocurile vor fi „sigure” și ar putea servi drept „simbol al solidarității globale”.

Cu toate acestea, un sondaj din acel moment al radiodifuzorului național NHK a arătat că majoritatea publicului japonez se opune organizării jocurilor în 2021, fiind de acord cu o nouă amânare sau cu anularea totală a evenimentului.

Japonia s-a confruntat, de asemenea, cu probleme care nu au legătură cu pandemia, în condițiile în care șeful comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Yoshiro Mori, a demisionat după ce a fost criticat pentru că a făcut observații „inadecvate” despre femei. Și directorul artistic al Jocurilor de la Tokyo și-a dat demisia după ce a sugerat că o actriță ar putea apărea ca „Olympig” la ceremonia de deschidere.

(sursa: Mediafax)

×