x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Sportivii transsexuali vor avea o categorie specială la Cupa Mondială de înot

Sportivii transsexuali vor avea o categorie specială la Cupa Mondială de înot

de Redacția Jurnalul    |    17 Aug 2023   •   13:00
Sportivii transsexuali vor avea o categorie specială la Cupa Mondială de înot
Sursa foto: Hepta

World Aquatics va lansa o categorie „Open” la Cupa Mondială de înot de la Berlin, care va avea loc între 6 și 8 octombrie și care va primi "înotători de toate sexele și identitățile de gen", informează insidethegames.

Categoria Open le va oferi sportivilor transsexuali șansa de a concura pe scena de elită, după ce aceștia au fost excluși de la evenimentele feminine de către organismul de conducere la Congresul extraordinar de anul trecut.

A fost implementată o regulă conform căreia oricine a trecut prin pubertate masculină nu va fi admis într-o cursă feminină.

Categoria open va cuprinde curse pe distanțele de 50 și 100 de metri, în timp ce rămâne posibilitatea introducerii unor probe suplimentare.

Participanții la categoria open vor concura pe parcursul a două zile în finale cronometrate.

Pentru a fi eligibili, înotătorii trebuie să fie afiliați la o federație națională și vor avea posibilitatea de a participa individual, pentru clubul lor, pentru echipă sau ca membri ai federației naționale.

"Atunci când World Aquatics a instituit politica sa privind eligibilitatea pentru categoriile de competiție masculină și feminină, ne-am angajat să explorăm crearea unei categorii open", a declarat președintele World Aquatics, Husain Al-Musallam, miercuri, la Budapesta.

"Fideli cuvântului nostru, o echipă de experți a lucrat cu sârguință pentru a face din acest lucru o realitate.

"Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au ajutat World Aquatics să ofere această oportunitate."

Berlinul este prima dintre cele trei etape, pe parcursul a trei săptămâni consecutive, ale Cupei Mondiale de înot, cu evenimente programate și la Atena și Budapesta.

Vicepreședintele Deutscher Schwimm-Verband, Kai Morgenroth, a salutat inițiativa de a permite sportivilor transsexuali să concureze.

"Berlinul este încântat să susțină această inițiativă revoluționară cu sprijinul deplin al Federației Germane de Natație", a declarat Morgenroth.

"Suntem mândri să găzduim un eveniment în care înotătorii pot concura fără bariere.

"Berlinul este centrul Germaniei pentru diversitate și incluziune și, prin urmare, este locația perfectă pentru un astfel de proiect progresist."

Al-Musallam a insistat pentru crearea unei categorii deschise, deoarece a dorit să ofere tuturor posibilitatea de a concura la un nivel de elită.

În ciuda acestui fapt, unii atleți transsexuali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la conceptul unei categorii deschise.

"Alegerea [World Aquatics] de a forța femeile transsexuale să intre într-o categorie "deschisă" cu bărbați cisgender este un nonstarter lipsit de etică", a declarat Veronica Ivy, ciclistă trans și dublă campioană mondială Masters a Uniunii Cicliste Internaționale, citată de insidethegames.

"Este însăși definiția "separat, dar egal" și o indignare extremă pentru femeile afectate.

"Femeile trans sunt femei din punct de vedere legal, social și medical; noi suntem femei din punct de vedere legal, social și medical.

"Ar trebui să concurăm cu femeile, iar federațiile sportive internaționale trebuie să înceteze să mai pună limite cu privire la cine este suficient de "femeie" sau "femeie"."

(sursa: Mediafax)

×