Christopher Froome este imposibil de învins. Ieri a câştigat contratimpul individual de la Chorges cu un avans de nouă secunde faţă Contador.
Francezii au şi ei Bicazul lor. Contratimpul individual desfăşurat ieri în Marea Buclă, de la Embrun până la Chorges, pe o distanţă de 32 de kilometri, s-a ţinut pe pantele dulci ale Alpilor, nu foarte departe de malul lacului Serre de Poncon. Peisajul este unul ce te duce cu gândul la Marea Mediterană. Apa de un turcoaz unic, străduţele înguste şi înaltul munţilor fac pe orice turist să se simtă răsfăţat. Embrun nu este la prima întâlnire cu Turul Franţei şi reprezintă una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Hautes – Alpes. Oraşul numără 6.500 de locuitori, fiind cunoscut şi sub numele de “Mica Nisa din Alpi”. Luna viitoare, aici va avea loc unul dintre cele mai importante concursuri de triatlon din lume. Chorges, acolo unde a fost fixată linia de sosire, are numai 2.600 de locuitori şi se mândreşte cu Biserica Saint-Victor, construită în secolul al XII-lea. Pe o insulă din mijlocul lacului Serre de Poncon se află faimoasa mănăstire Saint-Michel, unde mulţi turişti preferă să ajungă înotând.
Cuprinzând două căţărări de categoria a doua, traseul de ieri a fost unul dificil pentru Cavendish, Sagan sau Greipel, oamenii care se luptă pentru tricoul verde. Etapa nu li s-a “adresat”, astfel că cei trei sprinteri celebri au preferat să se menajeze. Aşa vor face şi în zilele următoare, singura miză pe care o mai au la ediţia cu numărul 100 a Marii Bucle fiind victoria în ultima etapă, la Paris.
După succesul lui Christopher Froome de pe Mont Ventoux, ziarul L’Equipe a titrat a doua zi pe pagina întâi: “Generation Froome”. Greşit! Corect este Generatorul Froome. Britanicul aflat în fruntea clasamentului general are o forţă atât de mare încât îţi lasă impresia că poate produce curent electric în ritmul în care pedalează. Ieri, rutierul de la Sky a câştigat contratimpul individual cu nouă secunde avans faţă de rivalul său, Alberto Contador, şi îl forţează pe iberic să iasă la atac în următoarele trei etape care au mai rămas de disputat în Alpi. Cei doi ocupă acum primele două poziţii în clasamentul general, fiind despărţiţi de patru minute şi 34 de secunde. Numai printr-o minune se poate întâmpla ca Froome să nu câştige ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei. Britanicul nu are nici un rival în acest moment şi poate da anunţ la “mica publicitate” în căutarea unui rutier cu care să se poată lupta. Băieţii prezenţi acum în Marea Buclă nu reuşesc deloc să-l încurce, iar cei care vor să se ia la trântă cu Vroome – Vroome – Froome trebuie să se grăbească până duminică, atunci când se încheie Turul Franţei.
Astăzi este programată etapa a 18-a, între Gap şi Alpe d’Huez, pe distanţă de 172,5 kilometri. Rutierii vor trebui să urce de două ori spre vestita staţiune de schi situată în Masivul Grandes Rousses. Pic Blanc este un vârf situat la 3.300 de metri altitudine, de unde se poate vedea o cincime din suprafaţa Hexagonului. Cine ajunge acolo zăreşte Mont Blanc, Mont Ventoux, Masivul Central, precum şi o bună bucată din Italia şi Elveţia. Iarna, Alpe d’Huez este una dintre cele mai bune destinaţii pentru schi şi snowboarding. Pârtiile însumează 250 de kilometri, după faţă de întreaga suprafaţă schiabilă pe care o deţine ţara noastră.