x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Un american de 91 de ani din Arizona – campion mondial la haltere

Un american de 91 de ani din Arizona – campion mondial la haltere

de Octavian Curpaş    |    20 Iun 2013   •   08:24
Un american de 91 de ani din Arizona – campion mondial la haltere
Corespondent Arizona, SUA

Arizona. Locul în care soarele se înalţă pe cerul mereu albastru şi strălucirea lui îţi  aduce zâmbetul pe faţă chiar şi atunci când eşti trist. Oamenii de aici trăiesc mai mult,  sunt scutiţi de anumite boli, iar senectutea parcă nu îşi spune cuvântul.

Guvernatoarea statului, Janice Brewer, peste câteva luni împlineşte 70 de ani. Cel mai de  temut şerif de poliţie din SUA, Joe Arpaio, care deţine din 1992 funcţia de şef al poliţiei peste toată zona metropolei Phoenix, are 81 de ani, iar Sy Perlis din oraşul Surprise, statul Marelui Canion, doboară recordul mondial la haltere (la bench press) la vârsta de 91 de ani.

Asociaţia  “World Association of Benchers and Deadlifters", din care Perlis face parte, înregistrase un record de 61 de kg (135 pounds) în anul 2005. Luna aceasta (iunie, 2013), la o competiţie a asociaţiei mondiale a halterofililor, în Phoenix, nonagenarul din Surprise înregistrează un nou record de 85 de kg (187.2 pounds). Sy Perlis a împins această greutate din culcat de 5 ori, dând dovadă de forţă absolută, depăşind greutatea maximă ce poate fi ridicată de către un nonagenar, la nivel internaţional.

Sy Perlis a început să ridice greutăţi la vârsta de 60 de ani, iar în urmă cu cinci ani s-a înscris în această asociaţie. Preşedintele competiţiei, Gus Rethwisch, a declarat la eveniment că la vârsta la care mulţi evită exerciţiile fizice, Perlis a devenit un atlet. Acesta a mai câştigat titlul de campion la nivel de stat, la categoria 85-89 de ani, în anul
2009 şi titlul de campion mondial în 2010 şi 2011 la categoria 82 de kg (181 Pounds). Soţia lui, Joan, în vârstă de 69 de ani, a declarat pentru ziarul “The Arizona Republic"  că soţul ei o motivează să facă exerciţii fizice în fiecare zi. “Altfel cred că aş fi stat toată ziua în casă, poate m-aş fi uitat la televizor", a spus aceasta cuibărindu-se în braţele puternice ale soţului în vârstă de 91 de ani.

Există o concepţie greşită că exerciţiile fizice nu sunt recomandate după o anumită vârstă. Cercetările arată însă că sportul reduce riscul unor boli cronice. “Exerciţiile fizice sunt importante la orice vârstă. Există doar câteva condiţii medicale în care exerciţiile fizice nu aduc beneficii. Uneori le explic pacienţilor că exerciţiile fizice sunt la fel de importante ca medicamentele" afirmă Dr. Keith Veselik, director la “Loyola University Health System" din Maywood, statul Illinois.

Perlis se antrenează cinci zile pe săptămână. Mişcările lui de rutină cuprind exerciţii cardiovasculare, ridicare de greutăţi şi “bench pressing". Înainte de eveniment au avut loc discuţii amicale între participanţi. Cotidianul “USA Today” surprinde câteva mai interesante: “Voi fi mulţumit dacă voi putea să umblu la vârsta de 91 de ani", spunea un tânăr de 20 de ani din Mesa, Arizona.
Un alt domn în vârstă de 76 de ani adresându-se lui Sy Perlis spune: “Mă faci de râs.  Voi fi bucuros dacă voi putea să ridic 121 de pounds (aprox. 55 de kg) astăzi". Gene Lawrence (73 de ani) din Scottsdale îl numeşte pe Sy Perlis un nou erou şi constată: “Am crezut că eu sunt bătrân". “Eşti un copil" , este replica nanogenarului.

În timp ce mulţi vârstnici se lasă influenţaţi de mitul potrivit căruia “nu te poţi lupta cu vârsta", există mulţi oameni în lume care la vârsta de 70, 80 sau chiar la 90 de ani participă la maraton, se înscriu la concursuri de înot sau îşi depăşesc condiţia ridicând haltere care presupun o condiţie fizică de invidiat.

×
Subiecte în articol: american haltere campion mondial