Nicolae Istrate şi Florin Crăciun s-au clasat pe locul 8 cu bobul de doi la Campionatul Mondial care a avut loc la Konigssee – Germania.
Anul trecut, la Jocurile Olimpice, la aceeaşi probă, cei doi s-au clasat pe locul 11. "Prin a
ceastă clasare, am demonstrat că rezultatul de la Vancouver nu a fost întâmplător. După antrenamentul oficial eram pe locul 15. Am avut numărul 26 de concurs. De obicei, după primele 25 de boburi, gheaţa se mai toacă. Acum, la Konigssee a ţinut cu noi şi nu s-a stricat", explică pilotul Nicolae Istrate.
Rezultatul de la CM vine ca urmare a unor investiţii pe care Agenţia Naţională pentru Tineret şi Sport le-a făcut în sporturile de iarnă. Instituţia condusă de Doina Melinte a cumpărat cu 40.000 de euro un bob nou făcut la Dresda, în Germania. Cel mai mult au contat însă patinele, unele împrumutate de la nemţi printr-un protocol care l-a avut în prim-plan pe Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie.
"Au fost cele mai bune patine cu care am concurat vreodată, chiar dacă nu erau noi. A mai contat şi bobul. E nou şi a fost luat de ANTS. Am avut sprijin şi din partea celor din Federaţiei şi de la COSR", mărturiseşte Istrate, sportiv care în timpul liber este pilot de raliuri. Despre o premiere a echipajului care a făcut senzaţie în Germania vorbeşte preşedintele Sorin Buta.
"Locul 8, când te baţi cu marile naţiuni, e foarte bun. Trebuie să discutăm în cadrul Federaţiei ce resurse găsim. Nu este singurul rezultat bun pe care l-am obţinut sezonul acesta. Violeta Strămăturaru a fost pe locul 7 la Campionatul Mondial de Sanie".
În clipa de faţă, bob şi sanie sunt două sporturi pe care românii le practică în eprubetă. În ţară nu există nici o pistă pe care să se poată concura. Costurile pentru amenajarea unui complex pentru bob şi sanie sunt uriaşe. Specialiştii vorbesc de minim 50 de milioane de euro pentru amenajarea unei piste aşa cum există în Germania sau în Italia.
Aceiaşi specialişti spun că nemţii au investit 40 de milioane de euro în cercetare în urmă cu doi ani pentru ca timpul sportivilor să se îmbunătăţească cu o secundă. Tocmai de aceea, acest loc 8 obţinut la Campionatele Mondiale, din 31 de echipaje participante, are, simbolic, valoarea unui titlu.
Istrate are un salariu lunar de 700 de lei. Crăciun e şi mai "fericit". Primeşte o indemnizaţie lunară de 500 de lei