S-a dus vremea în care pe Valea Jiului nu se făcea altceva decât minerit. Oamenii au început să se mişte, iar turismul a devenit singura speranţă a localnicilor. Două mari grupări muntoase - Parâng şi Retezat - îngrădesc tărâmul minerilor, astfel că sporturile de iarnă sunt practicate în voia cea bună.
Despre Parâng se vorbeşte frumos numai la trecut şi viitor. Aventuri cu unguroaice, revelioane de pomină şi partide de schi prin zăpadă afânată, cam acestea sunt poveştile bătrânilor care îndrăgesc această staţiune. Viitorul sună şi el bine, chiar dacă prezentul este scandalos. Planurile de reamenajare a Parângului au fost frânate serios în această vară, dar localnicii tot mai speră că vor ajunge un Bansko de România. Până atunci, turiştii care urcă muntele de deasupra Petroşaniului ştiu la ce să se aştepte. Nu vor avea parte de luxul de pe Valea Prahovei, dar nici de preţuri astronomice. Este locul ideal unde, ca mare iubitor de munte, îţi poţi petrece timpul fără ca cineva să te deranjeze.
Alternativa de pe Valea Jiului, staţiunea Straja, situată deasupra Lupeniului, are un prezent glorios, numai că planurile de viitor sunt foarte proaste. De fapt nu sunt foarte proaste, ci inexistente. Asta pentru că autorităţile locale sunt mai interesate să bage bani într-o echipă de fotbal formată din mercenari în loc să facă proiecte menite să ducă la dezvoltarea staţiunii. Cabanierii din Straja sunt tare îngrijoraţi de când vecinii de la Vulcan au obţinut finanţare pentru construcţia unei telegondole către Pasul Vâlcan şi se aşteaptă ca marea de turişti să se mute acolo în câţiva ani. Din păcate, oamenii cu putere de decizie în Lupeni nu simt pericolul care îi pândeşte şi aşteaptă nepăsători prăbuşirea Strajei, staţiune care aduce sume importante la bugetul local. www.jurnalul.ro transmite live cu două camere web din Straja.
Citește pe Antena3.ro