Usor, dar sigur, numarul partiilor pentru schi si snowboarding creste. Guvernul nu investeste doar in dezvoltarea statiunilor cu traditie. La Voineasa, in judetul Valcea, pe malul lacului Vidra, este aproape gata un domeniu schiabil ce se anunta o alternativa serioasa pentru Valea Prahovei. De la Bucuresti pana acolo, un drum cu masina nu dureaza mai mult de trei ore. Adica exact acelasi timp pe care il petrece pe DN 1 un bucurestean care vrea sa schieze la Poiana Brasov, Predeal sau Azuga.
Beneficiarul investitiei realizate din bani de la Guvern este Consiliul Local Voineasa. Pe malul lacului Vidra lucrarile sunt aproape gata. Au fost construite statiile tuturor celor patru instalatii de transport pe cablu si s-au ridicat stalpii. Acum urmeaza montarea cablurilor si realizarea lucrarilor care tine strict de controlul instalatiilor. Totul va fi gata luna viitoare, atunci cand va avea loc marea inaugurare. Domeniul schiabil va fi deservit de o telegondola cu statie intermediara, un telescaun si doua teleschiuri. In aceste zile, stratul de zapada acolo masoara o jumatate de metru grosime. Practic, este zona care beneficiaza de cea mai multa zapada din intreg lantul carpatic ce traverseaza tara noastra. Accesul in statiune se poate face numai de pe Valea Oltului, trecand prin Brezoi si Voineasa. Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania, este inchisa iarna, in vreme ce drumul ce leaga Obarsia Lotrului de Petrosani este impracticabil din cauza zapezii depuse pe carosabil.
Dupa finalizarea investitiei de la Voineasa, Muntii Paring vor avea trei statiuni de schi. Cea mai cunoscuta este la Petrosani, acolo unde se lucreaza agale pentru amenajarea de noi partii si instalatii de transport pe cablu. In aprilie 2012 va fi gata noul telescaun, insa nimeni nu are curaj sa estimeze cand va fi gata proiectul pentru care s-a alocat cea mai mare suma de bani. In plan mai este trecuta o telegondola, inca doua telescaune, patru teleschiuri, nocturna si zapada artificiala. Pana atunci, statiunea Paring este o destinatie doar pentru cei care nu stramba din nas atunci cand nu au parte de conditii tocmai bune in ceea ce priveste cazarea. www.jurnalul.ro transmite imagini live din Paring. Cealalta statiune din Muntii Paring este Ranca, acolo unde pe 24 decembrie a fost inaugurat un telescaun cu 4 locuri.
Sinaia
Dintre statiunile de pe Valea Prahovei, Sinaia a avut cele mai bune conditii pentru schi si snowboarding. Partiile din Bucegi s-au prezentat foarte bine, astfel ca turistii s-au inghesuit sa foloseasca telescaunele din Valea Dorului si Valea Soarelui. Surpriza cea mare a fost reprezentata de faptul ca autoritatile locale au reusit sa porneasca telegondola ce leaga statiunea prahoveana de Cota 1.400. Asta in ciuda starii de litigiu dintre Consiliul Local Sinaia si Dunarea IFN, societate de leasing de la care a fost achizitionata instalatia. Autorizatia ISCIR a fost obtinuta numai dupa ce Transport Urban Sinaia, societatea care administreaza telegondola, a obtinut documentele necesare direct de la Dopelmayer.
Poiana Brasov
Daca pe Valea Prahovei se poate schia in conditii bune, la Poiana Brasov lucrurile nu stau tocmai grozav. Partia Bradul este foarte aglomerata, motiv pentru care turistii stau la coada cel putin 30 de minute pentru a putea urca cu teleschiul. Sus, in Masivul Postavaru, se poate schia numai pe Drumul Rosu, aceasta fiind cea mai lunga partie din statiunea brasoveana. Stratul de zapada nu depaseste 15 centimetri.
Straja
Statiunile de pe Valea Jiului sunt pline in aceasta perioada. Turistii urca la munte pentru a schia pe partii foarte bine amenajate. La Straja, statiune situata in Masivul Valcan, la 7 kilometri de Lupeni, singura pista inchisa este Canal. Acolo s-au facut lucrari pentru amenajarea unui lac de acumulare, necesar pentru instalatia de zapada artificiala, astfel ca accesul turistilor in zona este interzis. In schimb, pe Mutu, Constantinescu, Sf. Gheorghe si Platoul Soarelui se schiaza in cele mai bune conditii. www.jurnalul.ro transmite imagini live de la Straja. Conditii bune de schi gasiti si in Paring, la 12 kilometri de Petrosani. A nins suficient de mult incat sa poata fi deschise toate partiile.