x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Streit, vedeta lui Köln

Streit, vedeta lui Köln

de Sorin Anghel    |    30 Sep 2005   •   00:00
Streit, vedeta lui Köln

Mijlocasul german Albert Streit, legitimat la FC Köln, s-a nascut la Bucuresti si ar putea intra in vederile selectionerului Victor Piturca pentru echipa nationala a Romaniei.

De foarte mult timp, fotbalul romanesc a ramas fara reprezentanti in Bundesliga. Exista totusi un roman, nascut in urma cu 25 de ani la Bucuresti, care evolueaza meci de meci la echipa FC Köln, in prezent locul 11 in campionat. E vorba de Albert Streit. Joaca mijlocas dreapta la "tapi", aflandu-se si in atentia selectionerului Germaniei, Jurgen Klinsmann. Deocamdata el nu a jucat in nationala mare a nemtilor, motiv pentru care ar putea fi bun de joc pentru echipa reprezentativa a Romaniei. Cand raspunde la telefon, Streit rosteste un "alo" cat se poate de romanesc, iar glasul i se umple de bucurie atunci cand aude ca este cautat din tara sa de origine. "Nu prea vorbesc bine romaneste", se scuza jucatorul inca din startul discutiei, dar prefera totusi limba natala, in locul unui dialog in engleza sau in germana.

Jurnalul National: Albert, originile tale romanesti iti dau dreptul sa evoluezi pentru echipa nationala a Romaniei. Ti-ar placea?
Albert Streit: Bineinteles ca mi-as dori sa joc pentru Romania, e tara mea, acolo m-am nascut. Am trait acolo pana la varsta de un an, in Bucuresti, pe la Piata 1 Mai. Cand s-au mutat in Germania, parintii mei au zis sa imi schimb numele ca sa nu am probleme. In Romania ma chema Ursachi, dar mi-au zis Streit dupa numele bunicilor din partea mamei.

Stii cine este selectionerul echipei nationale a Romaniei?
Victor Piturca.

De cand nu ai mai fost in Romania?
(tace cateva secunde, dupa care isi intreaba sora, apoi raspunde). Din 1994, dar o sa vin la iarna si o sa stau vreo 4-5 zile pentru ca imi plac obiceiurile de acolo, cu taiatul porcului, colindatul pe la rude...

Iti place mancarea romaneasca?
Foarte mult. Cand merg la bunica din partea mamei imi face de fiecare data sarmale. Cea mai buna mancare din lume.

Ce limba se vorbeste in casa la tine?
Pentru mine este mai usor acum sa vorbesc in germana. Tata, care acum este taximetrist in Nürnberg, a vrut sa vorbim tot romaneste atunci cand eram mic, dar el pleca la munca ziua si mama ne obliga sa vorbim germana.

A fost coleg cu Dorinel

Cunosti vreun jucator roman?
Am jucat cu Dorinel Munteanu la Wolfsburg. El s-a retras?

Nu. Este antrenor-jucator la CFR Cluj, locul 3 in Romania.
Este foarte iubit la Köln. Lumea si acum vorbeste despre el aici. Ma punea mereu sa citesc ziarele din Romania cand eram colegi de camera.

Mai cunosti si alti jucatori romani?
Am vorbit de curand cu Catalin Racanel, care joaca la Ahlen. Mai stiu de Mutu, Chivu, Contra...

Ai vreo echipa favorita in campionatul Romaniei?
Tineam cu Steaua cand eram mic, am fost mandru cand au luat Cupa Campionilor. Acum campionatul din Romania este foarte slab.

Cine este idolul tau?
Hagi. E roman si facea minuni cand era la minge.

Care sunt atuurile tale ca jucator?
Tehnica si disciplina. Aici, daca nu faci ce ti se cere nu ai nici o sansa sa joci.

COECHIPIER
"Il stiu, e roman. Nu prea juca la Wolfsburg si a cerut sa plece la Köln, iar acum este foarte apreciat. Cred ca ar merita sa joace pentru Romania" - Dorinel Munteanu, antrenor-jucator CFR Cluj

RECOMANDARE
"Streit este cel mai bun jucator de la FC Koln. Am vorbit cu el si mi-a zis ca ar vrea sa joace pentru Romania" - Catalin Racanel, mijlocas Ahlen

CV
Albert Streit (fost Ursachi)
  • Nascut: 18.03.1980 - Bucuresti
  • Echipe: Eintracht Frankfurt (2000-2003), Wfl Wolfsburg (2003), FC Köln (din ianuarie 2004)
  • A jucat 30 de meciuri in Bundesliga, marcand 3 goluri Sezonul asta a jucat in 6 meciuri, inscriind doua goluri
  • ×
    Subiecte în articol: sport romania streit