x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport UEFA ne trimite în Divizia C a Cupelor Europene

UEFA ne trimite în Divizia C a Cupelor Europene

de Adi Munteanu    |    26 Sep 2019   •   10:47
UEFA ne trimite în Divizia C a Cupelor Europene

Gheorghe Hagi avertiza în urmă cu doi ani că UEFA ne pregătește ceva. Atunci el a cerut imperios ca România să primească direct un loc în grupele Champions League, mai ales că țara noastră a dat o câștigătoare, o finalistă a Cupei Campionilor Europeni și o câștigătoare a Supercupei Europei, Steaua București. Totodată, el spunea că UEFA va crea o competiție rezervată doar cluburilor bogate, în care vor juca doar echipe ca Real Madrid, Barcelona, Bayern, Man. United, Man. City, eventual și formații ca Benfica, PSG sau FC Porto.

 

UEFA a cedat presiunilor venite de la echipele puternice din Europa, care au amenințat în ultimii ani că vor crea o superligă, a supercampioanelor, și să boicoteze actualele competiții.

 

Așa cum se zvonea încă din anul 2015, UEFA a înfiinţat, până la urmă, o nouă competiţie continentală la nivel de club: „UEFA Europa Conference League”. Ediția inaugurală va fi peste doi ani şi intenția forului European este de a da o șansă echipelor mici de a participa în cupele europene. Asta la nivel declarativ, pentru că, în realitate, mărește și mai mult prăpastia dintre echipele mari ca Real, Barcelona sau Bayern și celelalte.

A treia divizie, pentru estul Europei

Practic, UEFA a împărțit cluburile europene în trei divizii. Prima cuprinde primele 15 țări în clasamentul coeficienților. Acestea trimit în Champions League, în total, 40 de echipe de club și câștigătoarea Cupei în Europa League. În Europa Conference League, țări ca Spania, Anglia, Italia sau Germania vor fi reprezentate de ocupanta locului 6. A doua divizie cuprinde tările de pe locurile 16-29 în clasamentul coeficienților, care trimit doar o echipă în preliminariile Champions League și 2-3 în Europa Conference League. Restul țărilor, de la locul 30 la locul 55, sunt condamnate să nu aibă echipe în Champions League, singura participantă fiind campioana, dar care începe competiția încă din primele tururi preliminare.

România se află în acest moment pe locul 30 în clasamentul coeficienților și, având în vedere că din cele patru echipe cu care am început în această vară a rămas în competiție doar CFR Cluj, este de așteptat să coborâm și mai mult în această ierarhie. Doar un succes major al echipei lui Dan Petrescu, câștigarea trofeului Europa League, ne-ar putea ridica acest coeficient.

România plătește nota de plată a ultimelor sezoane

În situația actuală și în urma slabelor prestații ale echipelor noastre de club din ultimii cinci ani, ne va fi practic imposibil să accedem în grupele Champions League și doar cu mult noroc în grupele Europa League. În plus, în Europa Conference League va fi o raritate să întâlnești echipe din Spania, Franța sau Anglia.

Pe de altă parte, însă, prin evoluții bune, chiar și la acest nivel se pot acumula puncte cu care putem urca în clasament. Însă va fi foarte greu accederea în primele 15 locuri, care este de fapt „Masa bogaților” despre care vorbea Hagi.

România ar avea în acest moment patru reprezentante în Europa: campioana în turul 1 preliminar Champions League, nicio echipă în Europa League și trei în turul 1 preliminar Europa Conference League. În Europa League poate ajunge doar campioana Ligii 1, dacă este eliminată în tururile preliminare.

Toate cele trei competiții vor avea câte 32 de echipe (8 grupe cu câte patru echipe). Primele două clasate merg mai departe, ocupanta locului 3 merge automat în 16-imile competiției inferioare: Europa League, respectiv Europa Conference League.

 

×
Subiecte în articol: Gheorghe Hagi