x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Va infirma Ioniţă tradiţia?

Va infirma Ioniţă tradiţia?

de Marius Mihalcea    |    10 Feb 2010   •   00:00
Va infirma Ioniţă tradiţia?
Sursa foto: Raed Krishan/GAZETA SPORTURILOR/INTACT IMAGES

Fotbaliştii români care pleacă în străinătate la vârste fragede sfârşesc, de cele mai multe ori, prin a se întoarce în Liga 1, ori, în cel mai fericit caz, prin a se plimba de la o echipă la alta.



La doar 20 de ani, Alexandru Ioniţă schimbă aerul. După doar 13 jocuri şi şase goluri în Liga 1, atacantul a lăsat Rapidul pentru FC Köln, grupare din Bundesliga. La noua sa echipă, pentru care va juca din vară, proaspătul internaţional de tineret va câştiga 1,2 milioane de euro în patru ani. În Giuleşti abia dacă ajungea la 3.000 pe lună. Saltul, şi nu numai din acest punct de vedere, este imens. Un adevărat şoc.

ISTORIA EŞECURILOR
Cert este că din 2000 încoace, în situaţii similare s-au găsit destui alţi jucători. "Ei sunt viitorul echipei naţionale", se spunea atunci, la fel cum se zice acum şi despre Ioniţă. În străinătate însă, puţini au confirmat. Cronologic, balul ultimului deceniu a fost deschis de Marius Niculae. "Săgeată", care avea fix 20 de ani când s-a transferat de la Dinamo la Sporting Lisabona, are totuşi o scuză. A fost scos din circuit de accidentările repetate, asta după ce reuşise, în chiar primul an de pribegie, să ia titlul Portugaliei. După alţi trei ani de apariţii episodice în tricoul lui Sporting, au urmat bornele numite Standard Liege, Mainz şi Inverness. Şi capătul de linie, Dinamo. Zicu şi Mitea, şi ei vânduţi de Dinamo pe când nu aveau nici 20 de ani, s-au pierdut mult mai devreme. Luat de Internazionale Milano, Zicu a fost imediat împrumutat la Parma, unde a apucat să joace foarte puţin. Din 2004 a revenit în Liga 1, unde a activat la Dinamo, la Rapid şi iarăşi la Dinamo, unde se găseşte şi în prezent. În ceea ce-l priveşte pe Mitea, acesta a făcut purici la Ajax Amsterdam ceva mai mult timp, cinci ani în cap, însă în trei dintre ei a fost bun numai pentru echipa a doua a celebrului club olandez. La Dinamo, unde a revenit în 2008, Mitea a continuat pe aceeaşi pantă descendentă şi a sfârşit prin a fi pus pe liber, vara trecută. Alţi jucători care nu s-au adaptat rigorilor sunt stelistul Ovidiu Petre şi proaspătul timişorean Laszlo Sepsi. Primul a dat chix la Galatasaray, iar celălalt n-a convins nici la Benfica, nici la Santander.

"NU SUNT COPŢI SUFICIENT"
O cauză a eşecurilor a identificat-o directorul Departamentului copii şi juniori din cadrul FRF. "Acum orice junior visează să facă obiectul unui transfer extern, dar nimeni nu se gândeşte că în străinătate rigorile sunt altele decât în România. Foarte bine ar fi ca înainte să plece jucătorii să acumuleze o experienţă, cât de mică ar fi ea, la nivelul Ligii 1, pentru că acolo, printre străini, nimeni nu stă să te dădăcească. Mulţi nu sunt copţi suficient", consideră Miodrag Belodedici.

×
Subiecte în articol: sport