x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Vancouver: A fost aprinsă Flacăra Olimpică

Vancouver: A fost aprinsă Flacăra Olimpică

22 Oct 2009   •   00:00
Vancouver: A fost aprinsă Flacăra Olimpică
Sursa foto: Aris Messinis/AFP Photo

Flacăra Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver a fost aprinsă, joi, la Olimpia, evenimentul fiind marcat printr-o ceremonie similară cu aceea folosită pentru JO de vară.



Torţa a fost aprinsă de o "mare preoteasă", cu ajutorul unei oglinzi concave ce a capturat razele soarelui, în faţa tempului zeiţei Hera. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, şi directorul general al comitetului de organizare a JO de la Vancouver, John Furlong. "Preoteasa", întruchipată de actriţa Maria Nafpliotou şi înconjurată de 20 de "vestale", l-a implorat pe zeul luminii, Apollo, să aprindă "torţa sacră".

Comitetul Olimpic Elen a acceptat ca pentru această ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă să se folosească ritualul tradiţional de la JO de vară, la solicitarea organizatorilor canadieni. După un dans, "vestalele" i-au înmânat torţa primului din ştafeta către Vancouver, schiorul Vassilis Dimitriadis.

Timp de opt zile, flacăra olimpică va parcurge 2.180 de kilometri în Grecia, după care, la 29 octombrie, va fi înmânată organizatorilor canadieni, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Atena. Purtată de 12.000 de persoane ce vor face parte din ştafetă, flacăra olimpică va traversa apoi Canada pentru a ajunge la Vancouver în data de 12 februarie, când va avea loc ceremonia de deschidere a JO de iarnă.

×
Subiecte în articol: sport