x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Violenţe la Cupa Africii pe Naţiuni: Togolezul Akakpo de la FC Vaslui, rănit grav de gloanţe

Violenţe la Cupa Africii pe Naţiuni: Togolezul Akakpo de la FC Vaslui, rănit grav de gloanţe

09 Ian 2010   •   00:00
Violenţe la Cupa Africii pe Naţiuni: Togolezul Akakpo de la FC Vaslui, rănit grav de gloanţe

Un autocar care transporta echipa naţională a statului Togo către Cupa Africii pe Naţiuni a fost lovit de gloanţe, iar mai mulţi jucători au fost răniţi. Incidentul a avut loc ieri, în momentul în care autocarul se afla pe drumul spre cantonamentul din Angola. Fundaşul lui FC Vaslui, Serge Akakpo, este unul dintre răniţi



Un oficial togolez a declarat că şoferul autocarului a fost omorât şi că alte patru persoane au fost rănite. "Şoferul angolez a fost omorât pe loc", a declarat pentru Sky News purtătorul de cuvânt al Ministerului Sportului din Togo, adăugând că atacul a avut loc în regiunea angoleză Cabinda, de la graniţa cu Congo.

Fundaşul lui FC Vaslui, Serge Akakpo, este unul dintre răniţi

Conform lui Ciprian Damian, preşedintele clubului FC Vaslui, fundaşul echipei moldovene, Serge Akakpo, este unul dintre răniţi, celălalt fiind "Kossi" Obilale. Damian a confirmat pentru Gazeta Sporturilor că Akakpo a fost împuşcat: "Ştiu că este rănit, dar sperăm să nu fie ceva grav. Încercăm să luăm legătura cu familia pentru a-i acorda tot sprijinul, să aibă acces la cele mai bune servicii medicale. Dacă este nevoie îl vom aduce în Europa".

Informaţia a fost confirmată şi de vicepreşedintele Federaţiei de Fotbal din Togo, Gabriel Ameyi, care a declarat pentru Associated Press că şase persoane au fost rănite: doi jucători, doi medici, un şofer şi un jurnalist care însoţea echipa. "Jucătorii răniţi sunt Obilale Kossi şi Serge Akakpo", a declarat Ameyi.

Richmond Forson, colegul lui Akakpo la echipa naţională, a declarat că fundaşul Vasluiului "a fost împuşcat în spate, în zona rinichilor". "El a pierdut mult sânge, este grav", a spus Forson.

"S-a tras în noi ca în nişte câini"

Identitatea jucătorilor nu a fost confirmată de oficialii togolezi, notează BBC. Din echipa Togo face parte atacantul lui Manchester City, Emmanuel Adebayor, despre care clubul englez a dat asigurări că este bine. Acelaşi lucru au declarat şi cei de la Aston Villa despre mijlocaşul de 26 de ani Moustapha Salifou.

Atacantul lui Nantes, Thomas Dossevi, a declarat pentru postul francez de radio RMC că este bine, dar că "mai mulţi jucători se află în stare gravă". "Suntem încă la spital. S-a tras în noi ca în nişte câini şi a trebuit să stăm ghemuiţi printre scaune pentru 20 de minute ca să evităm gloanţele", a mai declarat Dossevi, citat de The Daily Telegraph.

Teroriştii au încurcat în primă fază autocarul

Mijlocaşul Richmond Forson crede că numărul răniţilor ar fi putut fi mult mai mare dacă rebelii nu ar fi tras iniţial într-un alt autocar. "Prima oară au tras în autocarul care transporta bagajele noastre. Au crezut că suntem acolo şi au tras mult în el. Din fericire pentru noi. Asta ne-a salvat. Apoi au tras în şoferul nostru şi în cei care erau în faţă. Parbrizul a fost sfărâmat de primele gloanţe. Este dezgustător că s-a tras în noi pentru un meci de fotbal", a declarat Forson.

Dossevi povesteşte cum a decurs atacul

Dossevi a mai oferit şi el apoi detalii despre atac. "Abia trecusem graniţa cu cinci minute înainte, eram încadraţi de dube ale poliţiei: una în faţă, alta în spate. Totul era bine, după care au început focurile automate. Toată lumea s-a aruncat pe jos şi a încercat să se protejeze cumva, dar unii nu au scăpat de gloanţe. A durat 15 minute, timp în care poliţiştii au tras şi ei în terorişti, dar nu puteau face faţă. Sunt şocat. Când am coborât din autocar ne întrebam de ce ni s-a întâmplat asta nouă. Plângeam şi îi mulţumeam lui Dumnezeu", a declarat Dossevi.

Jucătorii ar vrea să se retragă din competiţie

Cupa Africii pe Naţiuni va începe duminică, în Angola, iar Togo va juca primul meci luni, împotriva Ghanei, pe teritorul bogat în petrol Cabinda, unde extremiştii rebeli se luptă pentru independenţă. Fotbaliştii togolezi se pare însă că nu mai doresc să participe la turneul african.

Mijlocaşul Alaixys Romao a recunoscut că jucătorii s-au temut de ce era mai rău şi consideră că naţionala se va retrage cel mai probabil din turneu. "Nu ne gândim încă la ce se va întâmpla, dar este adevărat că nimeni nu mai vrea să joace. Nu mai suntem în stare. Ne gândim în primul rând la sănătatea colegilor accidentaţi, pentru că s-a vărsat mult sânge. Momentan nu ştim nici noi prea multe, pentru că au fost duşi la spitale diferite", a declarat Romao, care joacă pentru Grenoble în Franţa.

Atacul a fost revendicat

Rodrigues Mingas, secretarul general al FLEC/PM a revendicat atacul. "Forţele de Eliberare ale Statului Cabinda/Poziţie Militară (FLEC/PM), un grup armat care se luptă pentru independenţa regiunii Cabinda, o enclavă angoleză în Congo, revendică atacul împotriva delegaţiei togoleze la intrarea acesteia pe teritoriul angolez, în Provincia Cabinda", se arată în comunicat.

Antena3

×
Subiecte în articol: sport