x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scrisoare către cititor

Scrisoare către cititor

14 Iun 2009   •   00:00
Scrisoare către cititor

Ti-ai imaginat vreodata cum este viata intr-o inchisoare romaneasca? Daca da, ti-ai spus spus linistit ca tu nu o sa ajungi niciodata acolo si ai azvarlit tema puscariilor in cel mai intunecos si neinsemnat sertar al constiintei tale.



0-94340-copertacartepuscariisua.jpgDesi nu crezi, puscariile sunt facute si pentru tine, caci ele sunt un instrument important de coercitie publica, de control social. Si cum pacatul e in fiecare dintre noi, doar anumite circumstante favorabile au facut ca noi sa nu fim identificati ca infractori si azvarliti in inchisori.

Detinutii sunt doar exponatele relelor din noi, iar puscaria este intruchiparea totalitarismului mintii noastre. Desi contestam cu sfanta indignare comunismul pentru aberatiile produse, il acceptam in sfera penala cu mandrie uneori, cu indiferenta sau resemnare alteori, dar intotdeauna ca fiind inevitabil.

Despre consecintele comunismului mintii noastre am scris o carte "New Europe, Old Jails" care a aparut recent la Editura Interacademic Presss din SUA.
Cartea se gaseste:
http://www.amazon.com/New-Europe-Old-Jails/

Dar si pe: http://www.mobipocket.com/en/eBooks/
Ori pe: http://ideagora.us/

Te invit sa fii alaturi de mine la lansarea ei la Targul de Carte Bookfest sambata 20 iunie la ora 13. Este un eveniment sociologic de exceptie din mai multe motive: in primul rand pentru ca este prima carte a unui
sociolog roman aparuta in Statele Unite in ultimii 20 ani. De la cartile lui Pavel Campeanu despre totalitarism de la sfarsitul anilor '80, sociologii din Romania nu au fost prezenti in spatiul stiintific american decat cel mult cu articole. In al doilea rand cartea va intra in circuitul editorial mondial prin vanzarea ei pe cel mai mare portal editorial din lume www.amazon.com.

In al treilea rand cartea va fi prezentata sambata la Bookfest de cel mai cunoscut sociolog roman pe plan international - e vorba de profesorul Sorin Adam Matei, autorul celebrei carti "Boierii mintii", intrat in tratatele internationale de sociologie prin conceptele de "paramodernitate" si "grupuri de prestigiu" pe care le-a lansat in studiile sale. Venit special din SUA pentru acest eveniment, profesorul Matei va vorbi despre importanta patrunderii sociologiei romanesti in circuitul stiintific mondial si despre dezbaterile pe care cartea mea le va provoca in lumea specialistilor datorita aspectelor abordate.

Pentru ca te consider un om cinstit, cartea ti se adreseaza tie si celor ca tine, interesati de  "schimbarea la fata a Romaniei". In "New Europe Old Jails" am scris despre modul in care inchisorile romanesti controleaza societatea si spatiul public.

Prin modul in care functioneaza, prin filosofia care sta la baza lor, ele sunt dovada cea mai hada si mai sinistra a perversiunilor pe care le produce marxismul in societate.

As fi bucuros sa citesti aceasta carte fie in editia americana, fie in cea romaneasca aparuta la prestigioasa editura Institutul European cu titlul "Mediul penitenciar romanesc. Cultura si civilizatie carcerala". Dupa o lectura intr-un ragaz de odihna sunt convins ca nu vei mai fi indiferent la lumea dintre gratii. Specialistii care au citit-o au spus la unison ca este una din cele mai bune lucrari despre inchisori scrisa de un roman.

Pentru a facilita intelegerea perspectivei mele asupra puscariilor am scris o serie de povestiri despre lumea dintre gratii.
Le voi aduna intr-un volum ce va fi publicat curand. Iti trimit povestea "Copilul calestii".

Daca ea iti starneste interesul, te astept la Romexpo sambata in jurul pranzului sa discutam mai multe impreuna cu marele sociolog Sorin Adam Matei. Voi lansa in acelasi timp si cartea "Secuii si romanii" aparuta tot in SUA luna trecuta si disponibila la vanzare pe acelasi portal editorial la:
http://www.amazon.com/Secuii-Si-Romanii-Neintelegeri-Romanian/
Vorbeste cu prietenii tai despre acest eveniment editorial si scrie-mi
parerea ta despre carte.
Cu prietenie,
Bruno Stefan

×
Subiecte în articol: special