x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 1.200 de kilometri la pas, din şcoală în şcoală

1.200 de kilometri la pas, din şcoală în şcoală

de Theodora Şutiu    |    20 Mai 2019   •   11:39
1.200 de kilometri la pas, din şcoală în şcoală

Raluca Ciulei, o fostă jucătoare de tenis în vârstă de 38 de ani, şi-a propus să viziteze, în cadrul unui marş de peste 1.200 de kilometri, între Cluj-Napoca şi Vama Veche, 70 de şcoli. Prin acest proiect, numit „1200+ km pentru educație”, Raluca vrea să atragă atenţia Guvernului şi Parlamentului asupra situaţiei grave în care se află mulţi şcolari din România, mai ales în zonele rurale.

Marșul face parte din proiectul educațional „Love for Life”, inițiat de Raluca Ciulei, şi nu este primul de acest fel. Anul trecut, fosta sportivă a parcurs 600 de kilometri, între Bistrița și București, și a lucrat cu tineri din 40 de școli întâlnite pe traseu: „Merg din nou pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minimum de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții. Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniu, cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite față de cele cu care eram obișnuiți”, spune Raluca, conform site-ului Loveforlife.

Maria, centrul inspiraţiei

Fosta sportivă spune că marşul „1200+ km pentru educație” a fost inspirat de cazul unei fetiţe pe care a întâlnit-o într-una din expediţiile sale prin ţară: „Pe Maria am cunoscut-o într-un sat din Ardeal. Este în clasa a doua și trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați. Mama ei este alcoolică, tatăl, plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. «Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult»”, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil”, mărturiseşte Raluca.

Apelul către public

Raluca a mărturisit că misiunea ei nu poate fi dusă până la capăt, fără implicarea oamenilor de rând şi a solidarităţii de care dau aceştia dovadă: „În drumul meu, m-aș bucura să fiu întâmpinată și însoțită de cât mai mulți oameni solidari acestei cauze. Ne vom cunoaște și vom afla împreună cum să ne implicăm cu sens în comunitățile noastre și cum putem colabora. În școlile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca și voi povesti cu elevii, profesorii și părinții prezenți. Voi lăsa apoi o serie de activități practice pentru preșcolari, școlarii mici și elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte școli”, mai spune ea.

 

În vara lui 2017, Raluca s-a întors în România după 21 de ani şi acum face proiecte educaționale. Misiunea lor este „Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă”.

44 de mii de copii din învăţământul primar şi 48 de mii din învăţământul gimnazial nu se duc la şcoală.

×