x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 8.839 de candidați participă miercuri la proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ

8.839 de candidați participă miercuri la proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ

13 Iul 2021   •   20:00
8.839 de candidați participă miercuri la proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ

8.839 de candidați vor participa miercuri la proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ. Aceștia vor susține proba de 98 de discipline.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, proba scrisă va avea loc miercuri, începând cu ora 9.00, în 42 de centre de examen. Proba se va desfășura la 98 de discipline. Au fost admiși la proba scrisă și sunt așteptați să participe cei 8.839 de candidați, dintr-un total de 9.370 de candidați înscriși la începutul anului școlar.

Aceștia au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective), potrivit ministerului.

Candidații vor avea acces în sălile de examen cel mai devreme la ora 7.30 și cel mai târziu la ora 8.00, în baza unui document de identitate valabil. Ministerul precizează că vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de prevenire și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Candidații vor avea la dispoziție 4 ore pentru redactarea lucrărilor, după primirea subiectelor, timp ce poate fi depășit numai în cazul candidaților cu cerințe speciale cărora, ca urmare a solicitării și pentru asigurarea egalității de șanse, li s-a aprobat acest lucru.

„Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (3.006), învățământ primar în limba română (1378), educație fizică și sport (977), psihopedagogie specială (423), limba și literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346)”, a transmis Ministerul Educației.

Primele rezultate vor fi afișate în 21 iulie, în centrele de examen și pe site- ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen în 21 și 22 iulie, iar rezultatele finale se afișează în data de 28 iulie.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care, pentru promovarea examenului, trebuie să fie de cel puțin 8.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

 

×