x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Absolvenţii de licee teoretice ajung șomeri

Absolvenţii de licee teoretice ajung șomeri

de Mariana Zaharia    |    22 Oct 2019   •   10:35
Absolvenţii de licee teoretice ajung șomeri

Tinerii absolvenți de licee teoretice îngroașă rândurile șomerilor, relevă o statistică a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Argeș. Procentul celor fără un loc de muncă a crescut în vară, după ce mii de tineri au terminat liceul, şi a rămas aproape neschimbat, pentru că aceștia nu au reușit să își găsească un job. Cei care nu continuă studiile pot fi încadrați drept categorie defavorizată.

 

În vara acestui an, 2.230 de tineri au absolvit licee din județul Argeș, iar mulți dintre ei nu și-au continuat studiile și au început să își caute locuri de muncă. Au avut greutăţi în acest sens cei care au terminat clase cu profil de română, limbi străine, matematică, fizică, chimie sau științele naturii.

 

Joburi de muncitori necalificați

Practic, spun specialiștii, ei nu au o pregătire care să îi califice pentru un anumit job, așa că sunt nevoiți să aleagă să lucreze pe post de muncitori necalificați, în locuri care nu au nicio legătură cu ceea ce au învățat. În cele mai bune cazuri, ei sunt instruiți la locul de muncă.

„Șomerii cu studii liceale sau postliceale reprezintă un procent de 18,57% din numărul total al persoanelor fără un loc de muncă”, spune Nicolae Bădescu, directorul AJOFM Argeș. „Un procent doar puțin mai mic decât cel al persoanelor cu studii primare, care înseamnă 23,95%. Cu greu își găsesc un loc de muncă, pentru că sunt, cum le spunem noi, greu ocupabili. La noi, zilnic, vin angajatori cu oferte, dar nu specifică dacă este pentru un absolvent sau nu. După ce termină un liceu teoretic, cei mai mulți, dacă nu merg la facultate, trebuie să urmeze măcar un curs de calificare într-un domeniu, ca să se poată angaja”.

În speranța că absolvenții se vor putea angaja mai ușor, cei de la AJOFM Argeș organizează special pentru ei o bursă a locurilor de muncă, în luna octombrie.

 

În prezent, 886 de persoane sub 25 de ani sunt înregistrate ca șomeri în județul Argeș, dar cei mai mulți oameni fără un loc de muncă au între 40 și 49 de ani (peste 2.000 de persoane).

×